Echinacea


Alte denumiri cunoscute ale echinaceei sunt  Echinacea Pallida, Echinacea Angustifolia sau Echinacea Purpurea.

Ce este echinacea ?

Echinacea reprezinta o planta ale carei flori, frunze si radacina sunt folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al echinaceei ?

Studiile desfasurate de specialisti au demonstrat faptul ca echinaceea este eficienta in ameliorarea simptomelor specifice racelilor si gripei, in cazul in care tratamentul este initiat la debutul simptomatologiei si este continuat timp de sapte pana la zece zile. Echinacea nu are capacitatea de prevenire a instalarii racelilor sau gripei. Asociata cu unele creme recomandate de un medic specialist, echinacea poate sa previna dezvoltarea candidozei si poate favoriza diminuarea duratei procesului de vindecare in cazul ulcerelor si ranilor de la nivelul pielii. Cu toate acestea, la momentul actual nu sunt disponibile informatii care sa ateste eficienta echinaceei pentru tratarea unor afectiuni precum infectiile tractusului urinar, migrenele, eczemele sau intepaturile de albine.

Echinacea este o planta considerata eficienta in urmatoarele situatii:

  • Tratarea racelilor comune. O mare parte dintre studiile stiintifice au evidentiat faptul ca administrarea echinaceei imediat dupa ce simptomatologia racelii debuteaza, poate sa amelioreze usor aceasta conditie medicala in special in cazul persoanelor adulte. Cu toate acestea, au existat si studii de specialitate care infirma eficienta plantei in ceea ce priveste ameliorarea racelilor. In realitate, in cadrul acestor studii medicale s-au fost folosite diverse specii de echinacea si metode diverse de pregatire a remediilor pentru raceala. Trebuie retinut insa faptul ca echinacea nu previne instalarea racelii, ci amelioreaza usor simptomele resimtite in aceasta situatie.
  • Prevenirea instalarii candidozei, caz in care se administreaza in asociere cu alte creme precum econazolul recomandate de un medic specialist.

Echinacea este considerata ineficienta in urmatoarele circumstante:

  • Prevenirea episoadelor recurente de herpes genital.
  • Tratarea infectiilor tractului urinar, a migrenelor, sindromuli de oboseala cronica, a eczemelor, rinitei alergice manifestate in cazul alergiilor de primavara, a alergiilor, intepaturilor de albina, tratarea ADHD sau a gripei.

Echinacea are in componenta sa substante ce au capacitatea de ameliorare a inflamatiilor, favorizand in acest fel  ameliorarea simptomelor specifice racelilor sau a gripei. Studiile de laborator releva faptul ca echinacea poate sa stimuleze functionarea sistemului imunitar, insa pana la momentul actual nu sunt disponibile informatii care sa confirme acest fapt si in practica. In plus, aceasta planta are in compozitia sa si anumite substante care pot sa combata actiunea Candidei albicans sau a altor fungi.

Precautii in ceea ce priveste administrarea echinaceei

Administrata pentru intervale scurte de timp, echinacea nu implica riscuri majore asupra organismului uman. Pana in prezent, studiile desfasurate de medicii specialisti nu au putut sa stabileasca daca aceasta planta poate sa fie administrata si pe termen lung. Mai mult decat atat, au existat si situatii cand echinacea a determinat unele efecte secundare precum  febra, senzatia de voma, varsaturile, gura uscata, durerile de cap, senzatia de amorteala la nivelul degetelor, starea de ameteala, insomnia, dezorientarea sau durerile musculare si cele articulare.

In cazul persoanelor alergice la Rugina sau Senecio jacobala, la Crizanteme, Galbenele sau la Margarete exista riscul ca si echinacea sa induca aparitia unor reactii alergice. In plus, este recomandat ca persoanele care doresc sa urmeze un astfel de tratament sa se adreseze medicului specialist inaintea inceperii unui tratament bazat pe administrarea acestei plante. Aplicarea echinaceei sau a derivatelor din echinaceea direct la nivelul pielii poate sa cauzeze inrosirea zonei respective, resimtirea unei senzatii de mancarime sau a iritatiilor cutanate.

Urmatoarele categorii de persoane trebuie sa evite administrarea echinaceei: femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele care au fost diagnosticate cu afectiuni ale pielii precum pemfigus vulgaris, persoalele diagnosticare cu afectiuni ale sistemului imunitar precum lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida sau scleroza multipla.

Interactiunea cu alte medicamente

 1.  Cafeina

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Cafeina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Echinacea poate incetini desfasurarea acestui proces. Astfel, administrarea echinaceei simultan cu administrarea cafeinei poate creste efectele secundare ale acesteia.

2.  Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Echinacea are capacitatea de a modifica modul de desfasurare al acestui proces. In acelasi timp exista posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.

Anumite medicamente de acest fel contin lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina, triazolam, etc.

3.  Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 1A2 (substrat CYP1A2)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Echinacea detine capacitatea de a creste timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.

Unele medicamente de acest fel contin clozapina, ciclobenzaprin, fluvoxamin, haloperidol, imipramin, mexiletin, olanzapin, pentazocina, propranolol, tacrin, zileuton, zolmitriptan, etc.

4.  Medicamente care au capacitatea de a inhiba functionarea sistemului imunitar (medicamente imunosupresoare)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Echinacea are capacitatea de a stimula gradul de functionare al sistemului imunitar, fapt ce duce la scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare.

Anumite medicamente de acest gen contin azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi, etc.

5. Midazolam

Grad de interactiune: minor, motiv pentru care se recomanda precautie in privinta acestei combinatii.
Administrarea midazolamului impreuna cu echinacea creste gradul de absorbtie a midazolamului la nivelul organismului. Acest poate intensifica efectele si efectele secundare ale acestui medicament.

Doze recomandate

Pentru tratamentul infectiilor tractului respirator superior, inclusiv racelile comune si gripa, a fost studiata o gama vasta de doze de echinacea in functie de modul de pregatire al remediilor:

  1. O tableta de 6.78mg de extract crud de echinacea purpurea cu 95% planta si 5% radacina. Se administreaza 2 tabelete de 3 ori pe zi.

  2. Capsule pe baza de suc de echinaceea inghetat. Se administreaza 100mg de 3 ori pe zi.

  3. Suc de Echinacea purpurea. Se administreaza o doza zilnica de 6-9ml pentru o perioada de maxim 8 saptamani. Deasemenea acest remediu a fost administrat in doze de 20 de picaturi la fiecare 2 ore in prima zi, urmand ca pana la tratarea racelii sau gripei sa se foloseasca doar cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi.

  4. Tinctura de radacina de echinacea pallida, echivalentul a 900mg de planta. Se administreaza zilnic.

  5. Ceai de echinaceea, pregatit din frunze, flori si petioli de Echinacea purpurea si Echinacea angustifolia plus extract de radacina uscata de Echinacea purpurea. Se administreaza 5-6 cesti din acest ceai in primele zile de la manifestarea simptomelor specifice racelii sau gripei, urmand ca aceasta cantitate sa fie redusa la 1 ceasca in decursul a 5 zile. Ceaiul se prepara turnand aproximativ 225ml de apa fiarta peste amestecul de ceai. Se va lasa la infuzat timp de 10-15 minute.

  6. Echinacea lichida: 20 de picaturi la fiecare 2 ore in prima zi de la debutul simptomelor specifice racelii sau gripei si 20 de picaturi de cate 3 ori pe zi in urmatoarele 10 zile.