Eucaliptul


Eucaliptul mai poarta si denumirile de Eucalyptus bicostata, Eucalyptus fructicetorum, Eucalyptus globulus, Eucalyptus polybractea, ulei de eucalipt, ulei esential de eucalipt sau frunze de eucalipt.

Ce este eucaliptul ?

Eucaliptul este un copac din ale carui frunze uscate si ramuri sunt fabricate unele produse medicamentoase. Nu s-au demonstrat inca efecte terapeutice ale eucaliptului sau a produselor derivate din acesta in ceea ce priveste ranile, arsurile, ulcerele, acneea, sangerarile gingivale, tulburarile renale, diabetul, febra, gripa, afectiunile hepatice si ale vezicii biliare sauinapetenta.

Care este modul de actiune al eucaliptului ?

Frunzele si ramurile de eucalipt contin substante care faciliteaza tinerea sub control a nivelului de zahar din sange. De asemenea, aceasta planta regaseste in alcatuirea sa substante care combat fungii si bacteriile daunatoare din organism. Uleiurile continute de eucalipt si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste combaterea inflamatiilor si reducerea durerilor, precumsi ameliorarea crizelor de astm.

Precautii in ceea ce priveste eucaliptul

Utilizat in scopuri culinare si in cantitati mici, eucaliptul nuprezinta riscuri majore asupra organismului uman. In plus, eucaliptolul, substanta prezenta in uleiul de eucalipt, poate fi administrata in scopuri terapeutice, in siguranta, pentru o perioada de cel mult 12 saptamani.
Au existat sisituatii cand uleiul de eucalipt a provocat efecte secundare precum stare de voma, varsaturi sau diaree. Simptomatologia intoxicatiei cu eucalipt include manifestari ca dureri si arsuri stomacale, stare de ameteala, slabiciune musculara, contractarea pupilelor si senzatie de sufocare.

  • Uleiul de eucalipt, nediluat,nu este sigurpentru organismul uman indiferent daca este administrat pe cale orala sau local,direct la nivelul pielii. Astfel, o doza de 3.5 ml de ulei de eucalipt nediluat poate fi fatala.
  • Uleiul de eucalipt este sigur pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza atat timp cat este administrat in cantitati folosite in scopuri culinare.
  • Uleiul de eucalipt este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, persoanelor diagnosticate cu diabet si persoanelor care urmeazasa fie supuse unei interventii chirurgicale in urmatoarele 14 zile.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamentelemetabolizate de ficat (citocromul P450 1A2 (substrat CYP1A2)
Specialistii recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Uneleprodusede natura medicamentoasasunt descompuse si metabolizate la nivelul ficatului, insa uleiul de eucaliptare capacitatea de a creste timpul in care aceste substante sunt procesate. Exista, de asemenea, risculca efectele terapeutice si efectele secundare ale acestor medicamente sa fie intensificate. Medicamentele cu care eucaliptul interactioneaza astfel, sunt cele care contin clozapina, ciclobenzaprin, fluvoxamin, haloperidol, imipramin, mexiletin, olanzapin, pentazocina, propranolol, tacrin, zileuton sauzolmitriptan.

2. Medicamentele metabolizate de ficat (citocromul P450 2C19 (substrat CYP2C19)
Si in cazul acestei asocieri exista riscul ca medicamentele sa manifeste efecte benefice sau adverse intensificate. De aceea, serecomanda consultarea medicului specialist inainte de inceperea unui tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat. Medicamentele de acest gen contin omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, diazepam, carisoprodol saunelfinavir.

3. Medicamentele metabolizate de ficat (citocromul P450 2C9 (substrat CYP2C9)
Medicii specialisti recomanda atentie sporita si in ceea ce priveste aceasta combinatie. Riscul de intensificare aefectelor terapeuticesau a celor secundare ale medicamenteloreste prezent si in acest caz.Medicamente din aceasta categoriecontin diclofenac, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, celecoxib, amitriptilina, warfarina, glipizid saulosartan.

4. Medicamentele metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Riscurile raman aceleasi ca si in cazul celorlalte categorii de medicamente metabolizate de ficat, astfel ca se recomanda consultarea medicului specialist inainte de inceperea tratamentului pe baza de astfel de medicamente. Aceste pot contine lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina sautriazolam.

5. Medicamentele antidiabetice
Nivelul de interactiune al eucaliptului cu medicamentele antidiabetice este mediu. Uleiul de eucalipt are capacitatea de a scadea nivelul glicemiei la fel ca simedicatia antidiabetica. Astfel, administrarea simultana a celordoua tratamente poate duce la scadereaglicemiei mult sub nivelul normal,determinand instalareahipoglicemiei. Medicamentele antidiabetice contin substante precum glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid sautolbutamid.

Doze recomandate

Cantitatea de eucalipt administrata difera in functie de varsta persoanei, de starea actuala de sanatate sau de alti factori individuali. Inca nu a fost stabilita o doza optima concreta de eucalipt, cercetarile in ceea ce il priveste fiind inca in curs de desfasurare. In orice caz, administrarea eucaliptului nu se va face fara consultarea unui medic specialist.