Sambucus nigra.
Aceasta floare face parte din alcatuirea socului (Sambucus nigra). Extractul de floare de soc este folosit pentru pregatirea unor produse medicamentoase.
Floarea de soc poate fi eficienta pentru:
Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta florii de soc in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
Floarea de soc actioneaza asemeni insulinei, reducand nivelul de zahar din sange.
Administrat in cantitati mici si in combinatie cu macris, radacina de gentiana, verbina si floare de ciubotica-cucului, floarea de soc este sigura pentru majoritatea adultilor. Studiile de specialitate nu au stabilit pana la momentul actual daca aceasta planta poate fi administrata si in alte cantitati in afara de cele folosite pentru combinatia mentionata anterior. Atentie, insa, intrucat exista posibilitatea ca aceasta combinatie sa duca la aparitia unor probleme la nivelul sistemului digestiv si ocazional la aparitia iritatiilor alergice la nivelul pielii.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite floarea de soc:
Floarea de soc are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie. In aceste conditii este necesar ca nivelul de zahar din sange sa fie monitorizat foarte atent. Daca va fi nevoie medicul specialist poate decide ajustarea dozei de medicamente antidiabetice.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.
Administrarea florii de soc se face pe cale orala, dupa cum urmeaza: