Fructele de maces


Autor: george

Alte denumiri ale fructelor de maces

Rosa alba, Rosa centifolia, Rosa damascena, Rosa de castillo, Rosa gallica, Rosa provincialis, Rosa canina, Rosa lutetiana, Rosa pomifera, Rosa rugosa, Rosa villosa sau Rosae pseudofructus cum semen.

Ce sunt fructele de maces ?

Fructele de maces impreuna cu semintele de maces, uscate, sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta fructelor de maces in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • prevenirea si tratarea racelilor, infectii, febra, imbunatatirea functionarii sistemului imunitar, iritatii stomacale, diaree, artrita sau diabet.

Care este modul de actiune al fructelor de macese ?

De cele mai multe ori oamenii apeleaza la fructele de maces pentru continutul lor bogat in vitamina C. Cu toate acestea, specialistii sustin ca doar fructele de maces proaspete pot asigura organismului uman o cantitate optima de vitamina C. Procesul de uscare al acestei plante poate distruge cea mai mare cantitate de vitamina C din organism.

Precautii in ceea ce priveste fructele de maces

Fructele de maces sunt sigure pentru majoritatea adultilor. Exista insa situatii cand aceasta planta poate duce la aparitia efectelor secundare, asa cum sunt starile de voma si varsaturile, diareea, arsurile stomacale, starea de oboseala, durerile de cap sau insomniile. In acelasi timp, inhalarea vaporilor de maces cauzeaza in anumite situatii reactii alergice.Urmatoarele persoane trebuie sa evite fructele de maces:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet, boala celulelor in forma de secera, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza sau anumite conditii medicale asociate nivelului de fier din organism, asa cum sunt hemocromatoza, talasemie sau alte tipuri de anemie.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Aluminiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie in ceea ce priveste aceasta combinatie
Aluminiul este regasit in majoritatea antacizilor. Vitamina C continuta de fructele de maces are capacitatea de a creste gradul de absorbtie a aluminiului in organism. Pana la momentul actual medicii specialisti nu au stabilit daca interactiunea aceasta prezinta riscuri majore asupra organismului. Pentru a evita efectele secundare este recomandat sa administrati tratamentul pe baza de fructe de maces cu 2 ore inainte sau cu 4 ore dupa administrarea antacizilor.

2. Estrogen
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie in ceea ce priveste aceasta combinatie
Vitamina C continuta de fructele de maces are capacitatea de a creste gradul de absorbtie a estrogenului in organism. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale estrogenului.Anumite medicamente de acest gen includ estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

3. Flufenazina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie in ceea ce priveste aceasta combinatie
Vitamina C continuta de fructele de maces pot creste timpul de metabolizare a flufenazinei in organism. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta flufenazinei.

4. Litiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie in ceea ce priveste aceasta combinatie
Fructele de maces detin efect diuretic asupra organismului. Acest lucru scade capacitatea organismului de a elimina litiul, fapt ce creste riscul de aparitie a efectelor secundare severe. In aceste conditii este recomandat sa va adresati medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de fructe de macese. De asemenea daca va fi cazul doza de litiu administrata zilnic va fi ajustata.

5. Warfarina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Vitamina C continuta de fructele de maces poate scadea eficienta warfarinei, fapt ce creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

6. Aspirina
Grad de interactiune: minor. Se recomanda atentie in privinta acestei combinatii
Organismul metabolizeaza aspirina pentru a fi eliminata cat mai repede. Vitamina C continuta de fructele de maces pot scadea capacitatea organismului de a metaboliza si elimina aspirina. Acest lucru creste riscul de aparitie a efectelor si efectelor secundare induse de aspirina asupra organismului.

7. Trisalicilat de colina si magneziu
Grad de interactiune: minor. Se recomanda atentie in privinta acestei combinatii
Vitamina C continuta de fructele de maces poate scadea gradul de absorbtie al trisalicilatului de colina si magnesiu din organism. Pana la momentul actual medicii specialisti nu au stabilit daca interactiunea aceasta prezinta riscuri majore asupra organismului.

8. Salsalat
Grad de interactiune: minor. Se recomanda atentie in privinta acestei combinatii
Vitamina C continuta de fructele de maces poate scadea gradul de absorbtie al salsalatului din organism. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate intensifica gradul de actiune al efectelor si efectelor secundare ale salsalatului.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de fructe de macese optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.