Fructul castitatii


Autor: george

Alte denumiri ale fructului castitatii

Vitex agnus-castus, Vitex rotundifolia, Vitex trifolia sau Viticis Fructus.

Ce este fructul castitatii ?

Fructul castitatii este rodul unui arbust mediteranean. Specialistii folosesc fructele si semintele acestui arbust pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al fructului castitatii ?

Exista informatii medicale care confirma eficienta fructului castitatii in ceea ce priveste reducerea simptomelor sindromului premenstrual (SPM), cu precaderedureri la nivelul sanilor, balonari, depresii, dureri de cap si constipatie. Pentru ca acest tip de tratament sa ofere rezultatele scontate este necesara administrarea fructului castitatii pentru o perioada de 3 luni. In plus, aceasta planta nu este eficienta pentru ameliorarea altor simptome ale sindromului premenstrual asa cum sunt poftele alimentare, senzatie de ameteala, transpiratie si ritm cardiac accelerat. Mai mult decat atat, administrat pentru o perioada de 6 luni, tratamentul pe baza de fructul castitatii poate combate sau ameliora acneea.
Studiile recente au relevat faptul ca fructul castitatii este benefic pentru femeile care intampina dificultati de a ramane insarcinate datorita nivelului insuficient al progesteronului. Pentru aceasta, insa, este necesara urmarea unui tratament pe baza de fructul castitatii timp de pana la 7 luni.
Nu exista informatii medicale care sa ateste eficienta fructului castitatii pentru alte conditii medicale pentru care este administrat in mod frecvent: simptome ale menoapauzei, prevenirea avortului sau marirea in volum a prostatei.

Fructul castitatii este eficient pentru:

 • sindrom premenstrual (SPM);
 • tulburare premenstruala disforica.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta fructului castitatii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • infertilitatea la femei, simptome ale menoapauzei, dureri mamare ciclice, prevenirea avortului, cresterea dimensiunilor prostatei, stimularea lactatiei sau prevenirea intepaturilor de insecte.

Care este modul de actiune al fructului castitatii ?

Fructul castitatii contine anumite substante ce influenteaza ciclul reproducator al femeii.

Precautii in ceea ce priveste fructul castitatii

Pentru majoritatea oamenilor fructul castitatii nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Efectele secundare rare asociate tratamentului pe baza acestei plante includ manifestari ca dispepsie, senzatie de greata, iritatii, mancarimi, dureri de cap, acnee, insomnii si crestere in greutate. Unele femei se confrunta cu modificari ale fluxului menstrual in momentului inceperii tratamentului cu aceasta planta.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite fructul castitatii:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele diagnosticate cu o afectiune ce manifesta un grad de sensibilitate marit la nivelul de hormoni din organism: endometrioza, uter fibroid, cancer mamar, cancer uterin si cancer ovarian;
 • femeile care incearca sa ramana insarcinate utilizand fertilizarea in vitro (FIV).

Interactiunea cu alte medicamente

1. Anticonceptionale (medicamente contraceptive)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.Fructul castitatii are capacitatea de a modifica nivelul de hormoni din organism. Anticonceptionalele contin, la randul lor, hormoni, motiv pentru care administrarea simultana a celor 2 forme de tratament duce la scaderea eficienteianticonceptionalelor. Pentru a evita o sarcina nedorita medicii specialisti recomanda folosirea unor mijloace contraceptive alternative.Anumite anticonceptionale contin etinilestradiol si levonorgestrel, etinilestradiol si noretindron.

2. Estrogeni
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.Fructul castitatii are capacitatea de a modifica nivelul de hormoni din organism. Administrarea simultana a fructului castitatii si estrogenului duce la scaderea eficientei anticonceptionalelor.Anumite medicamente de acest gen includ estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

3. Medicamente pentru afectiuni mentale (medicamente antipsihotice)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Fructul castitatii afecteaza nivelul unei substante chimice de la nivelul creierului, denumita dopamina. Anumite medicamente administrate pentru tratarea afectiunilor mentale au capacitatea de a scadea nivelul de dopamina. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate avea ca rezultat scaderea eficientei medicamentelor antipsihotice.
Anumite medicamente de acest gen contin clorpromazina, clozapina, flufenazina, haloperidol, olanzapin, perfenazina, proclorperazina, quetiapina, risperidon, tioridazina, tiotixena, etc.

4. Medicamente adminsitrate pentru boala Parkinson (agonisti ai dopaminei)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Fructul castitatii contine anumite substante care afecteaza creierul. Aceste substante au in acelasi timp capacitatea de a actiona asemeni medicamentelor administrate pentru boala Parkinson. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate accentua efectele si efectele secundare ale agonistilor dopaminei.Anumite medicamente de acest gen contin bromocriptina, levodopa, pramipexol, ropinirol, etc.

5. Metoclopramid
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Fructul castitatii afecteaza nivelul unei substante chimice de la nivelul creierului, denumita dopamina, efect similar metoclopramidului. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate avea ca rezultat scaderea eficientei metoclopramidului.

Doze recomandate

Administrarea fructului castitatii se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

 1. Pentru sindrom premenstrual dozele recomandate variaza extrem de mult in functie formula utilizata.
 2. Pentru tulburareapremenstruala disforica: 20-40mg/zi.

Extractul din planta cruda de fructul castitatii, este utilizat de cele mai multe ori in doze de 20-40 mg/zi, putand ajunge insa pana la 1800 mg divizate caz in care administrarea se va face in 2-3 doze zilnice.

Comentarii

Fructul castitatii poate fi utilizat in tratamentul endometriozei pentru reducerea durerii si reglarea ciclului mentrual. Nu se combină cu tratamente hormonale. Multa sanatate!

Urmatoarele persoane trebuie sa evite fructul castitatii:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele diagnosticate cu o afectiune ce manifesta un grad de sensibilitate marit la nivelul de hormoni din organism: endometrioza, uter fibroid, cancer mamar, cancer uterin si cancer ovarian;
 • femeile care incearca sa ramana insarcinate utilizand fertilizarea in vitro (FIV).

SECOM vinde Vitex TOCMAI pt ENDOMETRIOZA> care este adevarul? este bun saunu pentru endometrioza?

Buna ziua,

 Va contactez in legatura cu produsul Agnus Castus(fructul castitatii) deoarece in ianuarie anul acesta am pierdut o sarcina(5 saptamani), nestiind cauzele, urmand ca lunile de dupa avort sa am menstruatie neregulata. Nu locuiesc in Romania, am facut niste analize aici in tara in care locuiesc in a 21 a zi de la menstruatie si mi s-a spus ca totul este ok din punct de vedere hormonal si ca e posibil sa fi pierdut sarcina din alte motive.

In vara am fost in tara si am mai facut un set de analize pt ca nu mai aveam menstruatie de aproximativ 3 luni, iar in urma analizelor am fost diagnosticata cu Sindromul Ovarelor Polichistice, avand valorile testosteronului mare si prolactina la fel de mare. In rest analizele au iesit in valorile normale.

Doctorul mi-a spus ca voi ramane extrem de greu gravida si ca nu voi putea tine o sarcina daca nu voi fi ajutata de un tratament medicamentos. Cu toate acestea medicul nu a putut sa-mi ofere niciun tratament deoarece trebuia sa ma intorc inapoi in tara unde locuiesc momentan, mi s-a spus sa merg la un medic aici care a ma urmareasca clinic.

Am fost la medic dar pt o programare trebuie sa astept 4 luni.

Intre timp am descoperit cai naturiste pt a scapa de efectele cauzate de nivelul mare de testosteron si prolactina. Am aproximativ o luna de cand iau Seleniu A C E si Ulei de Primula. As vrea sa incep un tratament cu Agnus Castus si as dori niste sfaturi specializate inainte de a-l lua.

Ma puteti ajuta in aceasta privinta? Precizez ca am aproape 30 de ani si ca imi doresc un bebe cand mai curand posibil.

 

Multumesc!