Gentiana


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale gentianei

Gentianae Radix, Gentiana Lutea, Gentiana Acaulis sau gentiana galbena.

Ce este gentiana?

Gentiana este o planta ale carei radacini, si in cazuri rare tulpina, sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al gentianei?

Anumite studii de specialitate au relevat faptul ca in combinatie cu floare de soc, verbena, floare de ciubotica-cucului si macris, gentiana este eficienta pentru tratarea sinuzitei. Medicii specialisti nu au confirmat insa eficienta acestei plante asupra conditiilor medicale pentru care este administrata in mod normal: dispepsie, diaree, febra, arsuri stomacale, varsaturi, tulburari menstruale sau cancer.

Gentiana este eficienta pentru:

  • ameliorarea simptomelor specifice sinuzitei, in combinatie cu alte plante precum soc, verbena, ciubotica-cucului si macris.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta gentianei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • dispepsie, hipertensiune arteriala, diaree, febra, arsuri stomacale, varsaturi, tulburari menstruale si cancer.

Care este modul de actiune al gentianei?

Gentiana contine anumite substante chimice care au capacitatea de a dilata vasele de sange.

Precautii in ceea ce priveste gentiana

Gentiana nu prezinta riscuri majore asupra organismului daca este administrata in cantitati mici, in combinatie cu verbena, soc si ciubotica-cucului. Atentie insa intrucat nu exista date medicale care sa confirme siguranta administrarii acestei plante in alte cantitati, mai mari. In plus, combinatia de plante mai sus mentionata poate cauza tulburari ale sistemului digestiv si ocazional alergii manifestate prin iritatii cutanate.

ATENTIE: Gentiana poate fi confundata cu usurinta cu strigoaia (Veratrum albu), o planta extrem de toxica pentru organismul uman. In aceste conditii gentiana nu trebuie administrata decat la recomandarea medicilor specialisti, produsul fiind achizitionat numai din farmacii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite gentiana:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu hipotensiune arteriala;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente pentru hipertensiune arteriala (medicamente antihipertensive)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Gentiana are capacitatea de a creste tensiunea arteriala, motiv pentru care efectul medicamentelor antihipertensive poate fi diminuat.
Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipin, hidroclorotiazida, furosemid, etc.

Doze recomandate

Modul de administrare al gentianei se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru sinuzita: o combinatie de 12 mg de radacina de gentiana si cate 36 mg de soc, verbena, macris si ciubotica-cucului, de cate 3 ori pe zi.

Comentarii

Buna ziua.

Va rog sa imi spuneti daca combinatia de gentiana, soc, macris, ciubotica cucului si verbina de ia sub forma de pulbere sau amestecul este din tincturi, si in ce cantitate se ia ca doza. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc