Ghimbirul


Autor: george

Alte denumiri ale ghimbirului

Rhizoma Zingiberis, Zingiber Officinale, Zingiberis Rhizoma, ghimbir african, ulei esential de ghimbir, radacina de ghimbir, ghimbir indian sau ghimbir jamaican.

Ce este ghimbirul ?

Ghimbir este o planta ai carei rizomi sunt folositi pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al ghimbirului ?

Unele studii de specialitate au demonstrat faptul ca aceasta planta reprezinta un remediu eficient impotriva raului de miscare si al raului de mare. In plus, in cazul femeilor insarcinate, ghimbirul poate ameliora greturile de dimineata, insa nu este recomandata folosirea sa cu acest scop.Ghimbirul este eficient si pentru ameliorarea durerilor articulare si imbunatatirea capacitatii de a se misca in cazul persoanelor care sufera de artrita reumatoida. Atentie insa, intrucat aceasta planta nu este eficienta si pentru ameliorarea simptomelor altui tip de artrita precum osteoartrita.Nu exista informatii medicale care sa ateste eficienta ghimbirului in ceea ce priveste conditii medicale pentru care este administrat in mod frecvent: dispepsie, scaderea poftei de mancare, raceala sau gripa.

Ghimbirul este eficient pentru:

  • ameliorarea senzatiei de voma si a varsaturilor postoperatorii;
  • prevenirea senzatiei de ameteala;
  • prevenirea greturilor matinale in cazul femeilor insarcinate. In acest caz administrarea ghimbirului se face doar cu acordul medicului specialist.

Exista posibilitatea ca ghimbirul sa nu fie eficient pentru:

  • prevenirea raului de miscare si a raului de mare.
  • Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta ghimbirului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
  • artrita reumatoida, osteoartrita, pierderea poftei de mancare, raceala, gripa, migrene, prevenirea greturilor cauzate de chimioterapie.

Care este modul de actiune al ghimbirului ?

Ghimbirul contine anumite substante care au capacitatea de a reduce senzatia de greata si inflamatiile.

Precautii in ceea ce priveste ghimbirul

Pentru majoritatea oamenilor ghimbirul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista situatii cand pot aparea efecte secundare blande precum arsuri stomacale, diaree si senzatie generala de disconfort la nivelul stomacului. Aplicat direct la nivelul pielii, ghimbirul cauzeaza iritatii cutanate.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite ghimbirul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza, exceptie facand cazurile in care medicul specialist va recomanda administrarea acestei plante;
  • persoanele diagnosticate cu tulburari hemoragice, diabet sau afectiuni cardiace.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Ghimbirul detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana a acestor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar hemoragiilor.Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

2. Fenprocoumon
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Fenprocoumonul are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui.
Ghimbirul creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

3. Warfarina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Ghimbirul creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

4. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ghimbirul are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

5. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (blocante ale canalelor de calciu)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Ghimbirul poate creste gradul de absorbtie al medicamentelor pentru hipertensiune arteriala. Astfel, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea medicamentelor pentru hipertensiune arteriala poate duce la scaderea tensiunii arteriale sub valoarea normala.Anumite medicamente de acest gen includ nifedipina, verapamil, diltiazem, isradipina, felodipina, amlodipin, etc.

Doze recomandate

Administrarea ghimbirului de face pe cale orala, dupa cum urmeaza:
Pentru greturi matinale: 250mg de ghimbir de 4 ori pe zi.
Pentru senzatie de greata si varsaturi postoperatorii: 1-2g de praf de radacina de ghimbir cu 1 ora inainte de efectuarea anesteziei.