Ginko biloba


Autor: george

Alte denumiri ale plantei ginko biloba

Salisburia Adiantifolia, extract de ginko biloba, extract de frunze de ginko biloba, seminte de ginko biloba sau cais japonez (traducerea din japoneza in limba romana).

Ce este ginko biloba ?

Ginko biloba este o planta ale carei frunze sunt incluse in anumite produse medicamentoase. Exista cateva medicamente ce sunt pregatite cu ajutorul semintelor acestei plante, insa efectele lor asupra organismului uman nu au putut fi studiate in profunzime.

Care este gradul de eficienta al ginko biloba ?

Studiile de specialitate au stabilit faptul ca ginko biloba are capacitatea de a incetini procesul de pierdere a memoriei si a abilitatilor sociale in cazul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer. In plus, aceasta planta poate incetini pierderea memoriei si in cazul persoanelor in varsta, fiind in acelasi timp utila pentru imbunatatirea capacitatii de a rationaliza la persoanele tinere.

Ginko biloba este administrat pentru ameliorarea durerilor de picioare in cazul persoanelor cu circulatie periferica defectuoasa. In aceasta situatie ginko biloba ajuta persoanele cu aceasta conditie medicala sa parcurga distante mai mari pana la aparitia senzatiilor dureroase. De asemenea,specialistii recomanda ginko biloba in urmatoarele situatii: persoanelor care se confrunta cu probleme de echilibru, ameliorarea simptomelor specifice sindromului premenstrual (cu precadere sensibilitatea sanilor), imbunatatirea vederii la distanta in cazul persoanelor cu degenerare maculara, imbunatatirea capacitatii de distingere a culorilor in cazul persoanelor cu diabet si reversarea efectelor secundare in ceea ce priveste activitatea sexuala asociate medicamentelor administrate pentru tratarea depresiilor.

Studiile de specialitate nu au confirmat pana la momentul actual eficienta plantei ginko biloba ca forma de tratament pentru anumite conditii medicale pentru care este administrata in mod frecvent: ADHD, cheaguri de sange, afectiuni ale inimii, nivel crescut de colesterol, rigidizarea arterelor, depresie sau rau de munte.

Ginko biloba este eficienta pentru:

 • boala Alzheimer si alte forme de dementa;
 • ameliorarea problemelor de rationalizare provocate de varsta inaintata;
 • imbunatatirea capacitatii de a rationaliza in cazul tinerilor;
 • sindromul Raynaud (raspuns dureros al organismului la contactul cu frigul, manifestat cu precadere la nivelul degetelor de la maini si picioare);
 • dureri de picioare in timpul mersului ca urmare a circulatiei periferice defectuoase;
 • vertigo si stari de ameteala;
 • sindrom premenstrual (SPM);
 • imbunatatirea capacitatii de distingere a culorilor in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet;
 • tratarea unor afectiuni oculare (glaucom si leziuni oculare datorate diabetului).

Exista posibilitatea ca planta ginko biloba sa fie ineficienta pentru:

 • zgomote permanente in urechi (tinitus);
 • depresie de iarna in cazul persoanelor diagnosticate cu tulburari sezoniere afective;
 • probleme sexuale asociate tratamentului de baza medicamentelor antidepresive;
 • probleme sexuale la femei;
 • prevenirea raului de munte sau altitudine in cazul alpinistilor.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta plantei ginko biloba in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • degenerare maculara asociata varstei, anxietate, ADHD, cheaguri de sange, afectiuni ale inimii, infarct, nivel crescut de colesterol, rigidizarea arterelor (ateroscleroza), cancer colorectal, cancer ovarian, pierderea auzului, schizofrenie. Pentru toate aceste conditii medicale se va folosi extractul de ginko biloba.
 • tuse, astm, bronsita, afectiuni urinare, probleme cognitive asociate bolii Lyme, tulburari digestive, sindrom de oboseala cronica si inflamatii ale pielii. Pentru aceste conditii medicale se va folosi un tratament pe baza de seminte de ginko biloba.

Care este modul de actiune al plantei ginko biloba ?

Planta ginko biloba are capacitatea de a imbunatati circulatia sangelui, fapt ce mentine sanatatea creierului, ochilor, urechilor si picioarelor. De asemenea, aceasta planta s-a dovedit eficienta pentru incetinirea evolutiei bolii Alzheimer, actionand asupra substantelor de la nivelul creierului, responsabile cu realizarea proceselor cognitive.

Semintele de ginko biloba contin anumite substante care pot distruge bacteriile si fungii responsabili de aparitia diverselor infectii din organism. Atentie insa intrucat semintele acestei plante contin o toxina ce poate cauza efecte secundare precum atacuri de apoplexie si pierderea starii de constiinta.

Precautii in ceea ce priveste ginko biloba

Administrat in doze recomandate de medicii specialisti, ginko biloba nu prezinta riscuri majore asupra organsimului. Exista insa situatii in care aceasta planta duce la aparitia efectelor secundare minore precum dispepsie, dureri de cap, stare de ameteala, constipatie, ritm cardiac accelerat si reactii alergice.

Medicii specialisti si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste cresterea riscului de aparitie a vanatailor si hemoragiilor in cazul persoanelor care urmeaza un tratament pe baza de ginko biloba. Mai mult decat atat, desi incidenta acestor cazuri este mica, anumite persoane care au suferit diverse interventii chirurgicale s-au confruntat cu hemoragii la nivelul ochilor si creierului in timpul perioadei postoperatorii.

Semintele de ginko biloba nu sunt sigure pentru organismul uman. Administrarea acestora in cantitati medicinale pentru perioade lungi de timp poate cauza efecte secundare severe precum dureri de stomac, stare de ameteala, diaree, varsaturi, stare de agitatie, dificultati respiratorii, puls slab, stare de soc, atacuri de apoplexie, pierderea starii de constienta si chiar deces.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite ginko biloba:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Ginko biloba creste riscul de aparitie a hemoragiilor.
 • persoanele diagnosticate cu probleme hemoragice, atacuri de apoplexie sau epilepsie;
 • femeile care incearca sa ramana insarcinate (perioada de preconceptie).

Interactiunea cu alte medicamente

1. Ibuprofen
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Ginko biloba are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, efect similar ibuprofenului. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a vanatailor si hemoragiilor.

2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Ginko biloba are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, efect similar medicamentelor anticoagulante. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a vanatailor si hemoragiilor.Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

3. Warfarina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut. In consecinta, este recomandat sa efectuati regulat o analiza a sangelui. Daca va fi necesar medicii specialisti pot ajusta doza zilnica de warfarina.

4. Alprazolam
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care este recomandata atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrarea simultana a plantei ginko biloba si alprazolamului poate scadea eficieta celui din urma.

5. Buspirona
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care este recomandata atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ginko biloba are capacitatea de a afecta functionarea cerebrala, efect similar buspironei. In cadrul studiilor de specialitate unul dintre pacienti a resimtit o stare acuta de hiperactivitate si supraexcitare a functiilor organismului. Pana la momentul actual, nu s-a putut stabili totusi daca aceasta reactie a fost provocata de ginko biloba sau un alt produs medicamentos.

6. Efavirenz
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care este recomandata atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Efavirenzul este administrat ca forma de tratament pentru infectiile cu virusul HIV. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament are capacitatea de a scadea eficienta efavirenzului. Inainte de a incepe administrarea ginko bilobei este recomandat sa va adresati medicului specialist.

7. Fluoxetina
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care este recomandata atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrarea plantei ginko biloba alaturi de sunatoare, alte plante si fluoxentina poate duce la aparitia starii de irascibilitate, nervozitate, agitatie si excitare a simturilor, simptome specifice hipomaniei. Studiile de specialitate nu au stabilit daca aceste manifestari apar si in momentul combinarii plantei ginko biloba si fluoxentinei.

8. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 1A2 (substrat CYP1A2)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Ginko biloba detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Unele medicamente de acest fel contin clozapina, ciclobenzaprina, fluvoxamina, haloperidol, imipramina, mexiletina, olanzapina, pentazocina, propranolol, tacrina, teofilina, zileuton, zolmitriptan, etc.

9. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2C19 (substrat CYP2C19)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ginko biloba detine capacitatea de a creste timpul in care aceste substante sunt procesate, fapt ce duce la scaderea eficientei acestora. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, carisoprodol, citalopram, diazepam, lansoprazol, omeprazol, fenitoin, warfarina, etc.

10. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2C9 (substrat CYP2C9)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Ginko biloba detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, diazepam, zileuton, celecoxib, diclofenac, fluvastatina, glipizid, ibuprofen, irbesartan, losartan, fenitoin, piroxicam, tamoxifen, tolbutamid, torsemid, warfarina, etc.

11. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2D6 (substrat CYP2D6)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Ginko biloba detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, clozapina, codeina, desipramina, donepezil, fentanil, flecainida, fluoxetina, meperidina, metadona, metoprolol, olanzapina, ondansetron, tramadol, trazodon, etc.

12. Medicamente modificate la nivelul ficatului (citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Ginko biloba detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente.Unele medicamente de acest gen contin ciclosporina, lovastatina, claritromicina, indinavir, sildenafil, triazolam, etc.

13. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ginko biloba are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

14. Medicamente care cresc riscul unui atac de apoplexie
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite medicamente cresc riscul unui atac de apoplexie, efect similar plantei ginko biloba. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a unui atac de apoplexie.Anumite medicamente de acest gen sunt anestezicele (propofol), medicamentele antiaritmie (mexiletina), antibiotice (amfotericina, penicilina, cefalosporina, imipenem), anitdepresive (bupropion), antihistamine (ciproheptadina), imunosupresoare (ciclosporina), narcotice (fentanil), medicamente stimulante (metilfenidat), teofilina, etc.

15. Medicamente administrate pentru tratarea atacurilor de apoplexie (anticonvulsive)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele anticonvulsive au capacitatea de a afecta anumite substante chimice produse la nivelul creierului, efect similar plantei ginko biloba. In aceste conditii, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta anticonvulsivelor.Anumite medicamente anticonvulsive contin fenobarbital, primidon, acid valproic, gabapentina, carbamazepina, fenitoin.

16. Trazodon
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele anticonvulsive au capacitatea de a afecta anumite substante chimice produse la nivelul creierului, efect similar plantei ginko biloba. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate afecta in mod sever creierul. In cadrul studiilor de specialitate unul dintre pacientii care a combinat trazodonul cu ginko biloba a intrat in coma.

17. Hidroclorotiazida
Grad de interactiune: minor, se recomanda atentie in privinta acestei combinatii.
Hidroclorotiazida este administrata pentru reducerea inflamatiilor si controlul tensiunii arteriale. Administrarea celor 2 forme de tratament are capacitatea de a duce la cresterea valorilor tensiunii arteriale. Inainte de a incepe un tratament pe baza de ginko biloba este recomandat sa va adresati medicului specialist.

18. Omeprazol
Grad de interactiune: minor, se recomanda atentie in privinta acestei combinatii.
Omeprazolul este metabolizat la nivelul ficatului. Ginko biloba are capacitatea de a creste perioada de desfasurare a acestui proces, fapt ce duce la scaderea eficientei omeprazolului.

Doze recomandate

Administrarea plantei ginko biloba se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

 1. Pentru sindrom de dementa: 120-240mg de extract de ginko biloba, impartite in 2 sau 3 doze pe zi.
 2. Pentru imbunatatirea functiilor cognitive la persoanele tinere: 120-600mg pe zi.
 3. Pentru boala Raynaud: 360mg de extract de frunze de ginko biloba, impartite in 3 doze zilnice.
 4. Pentru dureri in timpul mersului, datorate circulatiei periferice defectuase (cluadicare, boala vasculara periferica): 120-240mg de extract de frunze de ginko biloba, impartite in 2-3 doze zilnice. Exista posibilitatea ca dozele mai mari sa fie mai eficiente.
 5. Pentru vertigo: 120-160mg de extract de frunze de ginko biloba, impartite in 2-3 doze zilnice.
 6. Pentru sindrom premenstrual (SPM): 80mg de 2 ori pe zi, incepand cu cea de-a 16-a zi a ciclului menstrual si pana in cea de-a 5-a zi a urmatorului ciclu menstrual.
 7. Pentru tratamentul glaucomului cu tensiune normala: 40mg de extract de frunze de ginko biloba de cate 3 ori pe zi. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani.

Indiferent care este conditia medicala pentru care administrati ginko biloba este recomandat sa incepeti cu doze mici, de 120mg pe zi, pentru a evita efectele secundare manifestate la nivel gastrointestinal. Unii medici specialisti prescriu 0.5ml dintr-un format standard de 1:5 tinctura de frunze crude de ginko biloba, de 3 ori pe zi.

ATENTIE: Evitati partile crude de ginko biloba, intrucat acestea contin substante toxice pentru organismul uman.