Ginsengul american


Autor: george

Alte denumiri ale ginsengului american

Ginseng american, radacina de ginseng, Panax Quinquefolium sau Panax quinquefoliu.

Ce este ginsengul american ?

Ginsengul american este o planta ale carei radacini sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al ginsengului ?

Studiile efectuate de specialisti au relevat faptul ca aceasta planta are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet tip 2.Nu exista suficiente informatii medicale care sa ateste eficienta ginsengului american pentru conditii medicale pentru care este administrat in mod frecvent: hipertensiune arteriala, stes, anemie, insomnie, gastrita, impotenta sau febra.

Ginsengul american este eficient pentru:

  • scaderea nivelului de zahar din sange in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2;
  • prevenirea infectiilor tractului respirator, asa cum sunt racelile comune sau gripa.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta ginsengului american in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • stres, anemie, insomnie, gastrita, impotenta, febra, ADHD, HIV/SIDA, fibromialgie sau cancer mamar.

Care este modul de actiune al ginsengului ?

Ginsengul american contine anumite substante, denumite ginsenozide, care au capacitatea de a afecta nivelul de insulina din organism, si implicit cantitatea de zahar din sange. Alte substante regasite in aceasta planta, polizaharidele, pot afecta, insa, sistemul imunitar.

Precautii in ceea ce priveste ginsengul american

Administrat pentru perioade scurte de timp, ginsengul american nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista insa situatii cand consumul acestei plante cauzeaza efecte secundare ca diaree, iritatii, insomnie, dureri de cap si stare de nervozitate. De asemenea, unele persoane au prezentat ritm cardiac accelerat, cresterea tensiunii arteriale, sensibilitate la nivelul sanilor, sangerari vaginale. Alte efecte secundare, cu o incidenta foarte scazuta, includ urmatoarele manifestari: iritatii severe, conditie medicala ce poarta denumirea de sindromul Stevens-Johnson, afectiuni hepatice si reactii alergice severe.In timpul sarcinii, administrarea ginsengului american nu este sigura pentru organismul mamei sau al fatului. Astfel, una dintre substantele din ginsengul Panax, planta inrudita cu ginsengul american a fost asociata cu nasterea copiilor morti.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite ginsengul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet, insomnie, schizofrenie, cancer mamar, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioza sau uter fibroid;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Ginsengul american poate scadea eficienta warfarinei, fapt ce creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

2. Medicamente administrate pentru depresie (inhibitori de monoaminoxidaza - IMAO)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ginsengul american are capacitatea de a stimula functiile organismului. Anumite medicamente administrate pentru depresie detin, la radul lor, acest efect asupra organismului, fapt ce creste riscul de manifestare a efectelor secundare precum anxietate, dureri de cap, agitatie si insomnii.Anumite medicamente de acest gen contin fenelzin, tranilcipromina, etc.

3. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ginsengul american are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.

4. Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

Doze recomandate

Administrarea ginsengului american se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru reducerea nivelului de zahar din sange, dupa masa, in cazul persoanelor cu diabet tip 2: 3g de ginseng american cu pana la 2 ore inainte de masa. Daca aceasta planta va fi administrata cu prea mult timp inainte de masa exista posibilitatea ca nivelul de zahar sa scada prea mult.
  2. Pentru prevenirea infectiilor tractului respirator asa cum sunt racelile comune si gripa: 200mg de extract special de ginseng american, de 2 ori pe zi, timp de 3-4 luni.