Grapefruit


Grapefruitul este cunoscut pentru complexul de bioflavonoide, concentratul de bioflavonoide, extractul de bioflavonoide, bioflavonoidele de citrice, extractul de bioflavonoide de citrice, extractul de citrice, flavonoidele citrice, extractul de Citrus Grandis, extractul de coaja de citrice, extractul din seminte de citrice, extractul de grapefruit, uleiul de grapefruit, extractul de seminte de grapefruit sau sub denumirile de grapefruit roz sau pomelo, Citrus Maxima sau Citrus Paradisi.

Factorul curativ al grapefruitului este fructul. Afectiunile pentru care se recomanda consumul de grapefruit sunt anorexia, artrita, dispepsia sau insuficienta biliara. Grapefruitul  mai poarta si denumiri alternative precum grefe, grefa. Calitati curative ale acestui fruct sunt considerate a fi cele aperitive, drenoare digestive, drenoare hepatice, racoritoare si sursa bogata de vitamina C, fiind recomandat sub forma de vin in caz de anorexie, artrita, insuficienta biliara sau dispepsie.

Vinul de grapefruit se prepara din sucul a doua grapefruituri, un litru de vin alb, 200 de grame de zahar si 50 de mililitri de rachiu. Ingredientele se amesteca si se lasa timp de doua saptamani la rece. Ulterior, se filtreaza si se imbuteliaza. Administrarea vinului de grapefruit se realizeaza in doza de cate 50 de mililitri de trei ori pe zi, inaintea servirii meselor.

Sucul de grapefruit contine pe langa cantitati foarte importante de vitamina C si o enzima care dinamizeaza metabolismul si favorizeaza digestia, grapefruitul reprezentand un aliment de baza in curele de slabit. Sucul de grapefruit se consuma ca atare sau diluat cu putina apa, primul pahar dimineata pe stomacul gol, iar alte doua pahare inaintea servirii meselor principale cu o jumatate de ora. Grapefruiturile cu miez roz sunt sarace in calorii, mai blande si mai putin amare la gust. Sucul de grapefruit se obtine prin stoarcerea fructelor taiate in doua jumatati. Pentru prepararea sucului de grapefruit se vor alege doar fructele sanatoase care au coaja lucioasa si nepatata.

Grapefruitul contine doar 43 de calorii la 100 de grame, este bogat in vitamina A, continand 38 % din DZR per 100 de grame, este bogat in vitamina C, continand 52 % din DZR per 100 de grame. Grapefruitul este racoritor si delicios, bogat in fitonutrienti precum vitamina A, beta - carotenul si licopenul, fiind considerat fructul paradisului datorita proprietatilor sale de vindecare a bolilor, in special printre iubitorii de fitness.

Planta de grapefruit este un arbore citric subtropical si din punct de vedere botanic, apartine familiei citricelor, Rutaceae. Denumirea stiintifica a grapefruitului este Citrus paradisi.

Grapefruitul, pomul vesnic verde, este cultivat pentru fructele sale. Acesta a fost descoperit in padurile de pe teritoriul insulei Barbados din Caraibe. In prezent, grapefruitul reprezinta unul dintre fructele cultivate pe scara larga pe teritoriul Statelor Unite, in special pe teritoriul Floridei, Californiei si al altor state semi - tropicale. Fructul de grapefruit este de fapt un hibrid natural intre pomelo si portocala. Pomul de grapefruit poate sa atinga inaltimea de 15 metri si produce numeroase fructe de culoare galbena - oranj in fiecare sezon.

Fiecare fruct de grapefruit are o forma usor aplatizata, diametrul intre  opt si doisprezece centimetri si cantareste in general pana la doua sute cincizeci de grame. In mod normal, fructul are coaja putin mai groasa si putin mai grea decat o au portocalele. La interior, pulpa grapefruitului este segmentata ca si in cazul portocalelor, fructul este foarte suculent si acid, iar culoarea sa variaza in functie de soi, putand avea pulpa de culoare alba, roz sau rosie si grad de dulceata diferit. In timp ce unele soiuri sunt lipsite de samburi, altele pot sa aiba pana la cincizeci de seminte de culoare alba, eliptica si cu forma ascutita, avand lungimea de aproximativ  1 / 2 inchi.    

Grapefruitul este un fruct delicios si are foarte putine calorii, continand doar 42 de calorii la 100 grame. Cu toate acestea, grapefruitul este un fruct bogat in pectina, o fibra solubila nedigerabila care, actionand precum un laxativ,  protejeaza mucoasa colonului prin scaderea timpului de expunere a acestuia la substantele toxice acumulate, avand si efecte anticancerigene. Pectina contribuie la hranirea si la sustinerea florei bacteriene. Studiile desfasurate de specialisti au demonstrat ca pectina poate reduce nivelul de colesterol din sange prin reducerea reabsorbtiei acestuia.

Fructul reprezinta o bogata sursa de vitamina si de antioxidanti flavonoizi precum naringenina, aceasta fiind substanta care confera gustul amarui al grapefruitului si naringina. Mai mult, grapefruitul reprezinta o buna sursa de licopen, beta - caroten, luteina si xantina. Studiile desfasurate de specialistii in domeniu sugereaza ca acesti compusi au proprietati antioxidante si sunt esentiali pentru buna functionare a vederii. Puterea antioxidanta totala, masurata in termenii capacitatii de absorbtie a radicalilor oxigenului din grapefruit, este de 1548 micromoli TE / 100 de grame. Mai mult, vitamina A este, de asemenea, necesara mentinerii sanatatii mucoaselor si a pielii. Consumul unor fructe bogate in vitamina A si in flavonoide protejeaza impotriva dezvoltarii afectiunilor neoplazice la nivelul cavitatii bucale si al pulmonilor.

Grapefruitul constituie o excelenta sursa de vitamina C, furnizand aproximativ 52 % din doza zilnica recomandata. Vitamina C reprezinta un antioxidant natural puternic si ajuta organismul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si a agresiunii radicalilor liberi. Mai mult decat atat, grapefruitul este necesar pentru mentinerea sanatatii tesutului conjunctiv si favorizeaza vindecarea ranilor timpurii. De asemenea, faciliteaza absorbtia fierului la nivelul intestinului. O cantitate de grapefruit reprezentand 100 de grame de fructe proaspete contine aproximativ 135 miligrame de potasiu. Acesta este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor organismului, mentine ritmul cardiac si tensiunea arteriala in limitele normale prin combaterea efectelor sodiului. Soiurile rosii de grapefruit au un continut deosebit de bogat in cel mai puternic antioxidant flavonoid si anume licopenul. Studiile de specialitate au demonstrat ca licopenul protejeaza pielea impotriva deteriorarii induse de razele ultraviolete si ofera protectie impotriva cancerului de prostata. In plus, acesta contine o concentratie importanta de vitamine din complexul B precum acidul folic, piridoxina, riboflavina si tiamina precum si unele substante minerale precum fierul, calciul, fosforul si cuprul.         

Sezonul de fructificare a grapefruitului incepe din luna septembrie si dureaza pana in luna decembrie. Cu toate acestea, in supermarketuri, fructele proaspete sunt disponibile pe toata durata anului. Fructele mature de grapefruit, recoltate mecanic tind sa aiba unele leziuni superficiale insa, in general, acestea nu afecteaza calitatea fructelor.

Se recomanda alegerea fructelor proaspete, care au culori luminoase si a caror coaja cedeaza putin sub presiune blanda, pentru ca apoi sa isi revina imediat. Fructele de grapefruit trebuie sa fie lipsite de riduri, sa fie grele prin raport cu dimensiunea lor si sa raspandeasca o aroma dulceaga. Se recomanda evitarea fructelor moi presarate cu pete deoarece tind sa se strice repede. Fructele de grapefruit trebuie pastrate la  temperatura camerei timp de cateva zile. Pentru depozitarea indelungata, grefele trebuie asezate in frigider in compartimentul destinat fructelor si legumelor, unde pot sa reziste bine pana la trei saptamani. Cu toate acestea, depozitarea prelungita la temperaturi mai scazute de 10 grade Celsius poate sa deterioreze fructele de grapefruit.

Inainte de servire, grapefruiturile trebuie spalate cu apa rece inainte pentru indepartarea murdariei sau a urmelor de pesticide, chiar daca probabil nu se va consuma si coaja, deoarece prin taierea fructelor nespalate, bacteriile si murdaria aflate pe suprafata coajei fructelor pot fi transferate in pulpa acestora. Pentru consum, fructul se poate felia pe orizontala in doua jumatati, iar sectiunile se pot scoate cu ajutorul unei linguri. De asemenea, se pot realiza si   cateva scobituri superficiale verticale la nivelul coajei si apoi se decojiesc fructele folosind degetele sau un cutit. Pielita fructului se indeparteaza alaturi de fibre si se curata usor membrana si semintele din fruct.

Fructele pot fi integrate in salatele de verdeturi sau in cele de fructe. Sucul de grapefruit se poate consuma drept bautura racoritoare in cursul zilei. Grapefruitul poate sa se foloseasca pentru prepararea deserturilor, a gemurilor, a marmeladei si a jeleurilor. Coaja fructelor poate sa fie confiata la fel ca si in cazul portocalelor. Fructele de grapefruit, in special a celor cu pulpa rosie, furnizeaza o importanta cantitate de vitamina C.  

Grapefruitul contine enzime care au proprietatea de a arde grasimile, furnizeaza lichide organismului si foarte putin sodiu. Aceste caracteristici combinate, transforma fructele de grapefruit in alimente excelente pentru stimularea activitatii metabolismului, conditie esentiala pentru pierderea in greutate.
Acidul salicilic continut de fructele de grapefruit favorizeaza descompunerea calciului anorganic din organism, care ajunge sa se acumuleze la nivelul cartilajelor incheieturilor si degenerand in boli articulare. Simptomele de artrita pot sa fie ameliorate cu ajutorul sucului de grapefruit amestecat cu mici cantitati de otet din cidru. Tot acidul salicilic din fructele de grapefruit are si bune efecte antiseptice, avand proprietatea de a trata infectiile bacteriene si infectiile fungice. Licopenul continut de grapefruitul rosu reprezinta un puternic un antioxidant cu efecte anticancerigene. Aceleasi citrice sunt recunoscute pentru efectele de scadere a nivelului de colesterol si pentru imbunatatirea functionalitatii la nivelul sistemului gastro - intestinal.          

Ce este grapefruitul ?

Grapefruitul este incadrat in familia citricelor. Fructele, extractele din seminte si uleiul din coaja sa sunt folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii stiintifice care sa ateste eficienta administrarii grapefruitului in cadrul programelor terapeutice destinate tratarii unor conditii medicale precum astmul, nivelul crescut de colesterol, ateroscleroza, afectiunile neoplazice, supraponderalitatea, psoriazisul, slabiciunea musculara, alopecia sau rarirea parului, pielea netonifiata, acneea si  nivelul crescut de sebum, migrenele,  stresul, depresia, infectiile, tulburarile digestive in cazul persoanelor cu eczeme sau candidoza.

Care este modul de actiune al grapefruitului ?

Grapefruitul este un fruct bogat in vitamina C, potasiu, fibre, pectina si alte substante nutritive. De asemenea, unele substante regasite in compozitia fructului de grapefruit detin efecte antioxidante asupra organismului uman protejand in acest fel sistemul celular si scazand in acelasi timp nivelul crescut de colesterol. Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au reusit, pana la momentul actual, sa stabileasca concret modul de actiune al uleiului de grapefruit asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea grapefruitului

Consumat in cantitatile folosite in mod normal pentru uz culinar, grapefruitul este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. In plus, grapefruitul nu implica riscuri majore in cazul in care este administrat corespunzator in scopuri medicinale. Medicii speciali sustin ca administrarea dozelor prea mari de suc de grapefruit pot pune in pericol starea de sanatate a organismului. Astfel, un studiu realizat recent de specialisti a demonstrat ca femeile aflate in faza postmenstruala, care consuma cantitati importante de suc de grapefruit zilnic sunt expuse riscului de aparitie a cancerului mamar cu 25 - 30 % mai mult decat in conditii normale. Mai presus decat atat, grapefruitul scade capacitatea organismului de a metaboliza estrogenul, fapt care determina cresterea nivelului acestui hormon in organism. Cu toate acestea, studiile derulate de specialisti continua in vederea confirmarii acestui fapt. Pana la momentul detinerii de informatii suplimentare insa, se recomanda sa se evite consumul unor cantitati prea mari de suc de grapefruit.    

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea grapefruitului in scopuri medicinale sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele care sufera de afectiuni neoplazice mamare si persoanele care sunt expuse riscului de aparitie a afectiunilor neoplazice mamare.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Artemeter

Gradul de interactiune : Major, drept urmare, aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Artemeterul se metabolizeaza  la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea artemeterului poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

2. Buspirona

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Sucul de grapefruit poate sa creasca gradul de absorbtie al buspironei in organismul uman, intensificand astfel efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

3. Carbamazepina

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Sucul de grapefruit poate sa creasca gradul de absorbtie al carbamazepinei in organismul uman, intensificand astfel efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

4. Carvedilol

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Carvedilolul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administratrea sucului de grapefruit simultan cu administrarea carvedilolului poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

5. Cisaprid

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Sucul de grapefruit poate sa creasca gradul de absorbtie al cisapridului in organismul uman, intensificand astfel efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.    

6. Clomipramina

Clomipramina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Astfel, administratrea sucului de grapefruit simultan cu administrarea clomipraminei poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

7. Ciclosporina    

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Sucul de grapefruit poate sa amplifice gradul de absorbtie al ciclosporinei in organism, intensificand astfel efectele terapeutice ale acestui medicament.

8. Dextrometorfan

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Dextrometorfanul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administratrea sucului de grapefruit simultan cu administrarea dextrometorfanului poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

9. Estrogen

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Estrogenul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea estrogenului poate sa creasca nivelul acestui hormon in organism si efectele secundare ale acestuia. Medicamentele de acest gen includ estrogeni conjugati, estradiol sau etinilestradiol.

10. Etoposid

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Grapefruitul are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al etoposidului in organismul uman. Administrarea sucului de grapefruit simultan cu etoposidul poate sa scada eficienta acestui medicament.

11. Fexofenadina

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Grapefruitul are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al fexofenadinei in organismul uman. Administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea fexofenadinei poate sa scada eficienta acestui medicament.         

12. Itraconazol

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Itraconazolul se administreaza pentru tratarea infectiilor fungice. Grapefruitul are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al itraconazolului in organismul uman. Administrarea sucului de grapefruit simultan cu itraconazolul poate sa scada eficienta acestui medicament.

13. Medicamente metabolizate de ficat sau medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 cu substrat CYP3A4

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Unele produse medicamentoase se metabolizeaza la nivelul ficatului. Grapefruitul detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp, exista si posibilitatea ca acest fruct sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale anumitor medicamente. Astfel, este recomanda consultarea medicului specialist inaintea inceperii unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest fel contin lovastatin, itraconazol, ketoconazol, fexofenadina sau triazolam.

14. Medicamente pentru hipertensiune arteriala sau blocantele canalelor de calciu

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Sucul de grapefruit poate sa creasca gradul de absorbtie al medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate sa determine scaderea tensiunii arteriale sub valoarea limita normala. Medicamentele de acest tip includ nifedipina, diltiazemul, verapamilul, isradipina, amlodipinul si felodipina.                                                                            

15. Medicamente pentru scaderea colesterolului

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Medicamentele pentru scaderea colesterolului sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea acestui tip de tratament poate sa creasca nivelul acestui hormon in organism si sa amplifice efectele secundare ale acestuia. Medicamentele de acest tip contin lovastatina, atorvastatina, simvastatin si cerivastatina.

16. Metilprednisolon

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Metilprednisolonul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administratrea sucului de grapefruit simultan cu administrarea metilprednisolonului poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.    

17. Praziquantel

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Praziquatelul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea praziquatelul poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

18. Quinidina

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Quinidina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea quinidinei poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.   

19. Scopolamina

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Scopolamina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea scopolaminei poate sa amplifice  efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

20. Sedativele sau benzodiazepinele

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Sedativele au capacitatea de a induce stare de somnolenta si de  ameteala. Grapefruitul are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al sedativelor la nivelul organismului. Administrarea sucului de grapefruit simultan cu sedativele poate sa intensifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui tip de tratament. Medicamentele care interactioneaza cu sucul de grapefruit contin clonazepam, lorazepam si diazepam.

21. Sildenafil sau Viagra

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Sildenafilul se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea sildenafilului poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

22. Terfenadina

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie evitata. Terfenadina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea terfenadinei poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

23. Cafeina

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Cafeina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea cafeinei poate sa amplifice efectele secundare ale acesteia determinand aparitia unor manifestari precum starea de agitatie si de nervozitate, durerile de cap si cresterea ritmului cardiac.

24. Eritromicina

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Eritromicina se metabolizeaza la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Grapefruitul poate sa incetineasca desfasurarea acestui proces. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea eritromicinei poate sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale acestui medicament.

25. Losartan

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Losartanul este activat la nivelul ficatului. Sucul de grapefruit poate sa incetineasca acest proces, scazand in acest fel gradul de eficienta al losartanului.

26. Medicamente metabolizate de ficat sau citocromul P450 1A2 cu substrat CYP1A2

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Unele produse medicamentoase se metabolizeaza la nivelul ficatului. Sucul de grapefruit detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp, exista si posibilitatea ca acest fruct sa amplifice efectele terapeutice si efectele secundare ale unor medicamente de acest fel. Drept urmare, se recomanda consultarea medicului specialist inainte de inceperea un tratament bazat de medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest fel contin amitriptilina, ondansetron, haloperidol, propranolol, verapamil si teofilina.

27. Medicamente metabolizate de ficat sau citocromul P450 2C19  cu substrat CYP2C19

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Produsele medicamentoase se metabolizeaza la nivelul ficatului. Sucul de grapefruit detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista si posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele terapeutice si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de inceperea unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest gen contin omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, diazepam, carisoprodol si nelfinavir.

28. Medicamente metabolizate de ficat sau citocromul P450 2C9 cu substrat CYP2C9

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Produsele medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Sucul de grapefruit detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista si posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele terapeutice si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de inceperea unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest gen contin diclofenac, meloxicam, ibuprofen, piroxicam, amitriptilina, celecoxib, warfarina, losartan si glipizid.

29. Saquinavir

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Sucul de grapefruit poate sa sporeasca gradul de absorbtie al saquinavirului. Drept urmare, administrarea sucului de grapefruit simultan cu administrarea saquinavirului poate sa determine amplificarea  efectelor terapeutice si a efectelor secundare ale acestui medicament.

30. Teofilina

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Sucul de grapefruit poate sa determine scaderea gradului de eficienta al teofilinei, insa nu exista suficiente date medicale pentru a se stabili acest lucru la momentul actual.

31. Warfarina

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Sucul de grapefruit sporeste riscul de formare a hematoamelor si a cheagurilor de sange. In aceste conditii se recomanda sa se efectueze in mod regulat analize sanguine, iar daca este cazul, medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina administrata.

Doze recomandate de grapefruit

Stabilirea unie doze de grapefruit, optima pentru fiecare persoana in parte, depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.

Comentarii

Sucul de grapefruit contine anumite substante care influenteaza modul in care organismul asimileaza unele medicamente. In acesta categorie intra hormonul estrogen - sintetizat chimic - existent in aceste pilule. Astfel, sucul de grapefruit creste biodisponibilitatea acestui hormon, putand favoriza aparitia efectelor adverse. Daca consumati suc de grapefruit va recomand sa alegeti o alta metoda contraceptiva (prezervativ). Multa sanatate!

salut.vreu sa va dau o intrebare.daca grapefruit este contra indicat in timpul contraceptiei.am citit unile articole si acolo scria ca micsoreaza eficacitatea pastilelor si poate aparea sarcina?

Daca se i-au anticoagulante (sintrom) poate creste valorile INR-ului ?

     Va rog frumos sa-mi spuneti daca este indicat ca o persoana care sufera de autism,schizofrenie si face tratament cu medicamente pe baza de topiramate,risperidon si clorhidrat de biperidena,poate folosi capsule de grapefruit speeds impotriva stafilococului auriu depistat recent cu aparatul de bioreonanta Mora.Persoana bolnava are 18 ani si 95 de kilograme.Va multumesc anticipat