Hreanul


Autor: george

Alte denumiri ale hreanului

Amoraciae Rusticanae Radix, Armoracia lopathifolia, Armoracia Rusticana, Cochlearia Armoracia, Nasturtium Armoracia sau Roripa Armoracia.

Ce este hreanul ?

Hreanul este o planta ale carei radacini sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.
Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta hreanului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni ale tractului urinar, retentie de lichide, tuse, bronsita, dureri musculare si dureri articulare, guta, tulburari ale vezicii biliare, dureri ale nervului sciatic, colici, viermi intestinali la copii.

Care este modul de actiune al hreanului ?

Hreanul este benefic pentru combaterea anumitor bacterii precum si pentru ameliorarea spasmelor.

Precautii in ceea ce priveste hreanul

Administrat in scopuri medicinale, hreanul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Cu toate acestea, anumite substante continute de hrean pot irita in mod sever suprafata cavitatii bucale, a gatului, nasului, sistemului digestiv sau tractului urinar. De asemenea, aceasta planta prezinta efecte secundare ca dispepsie, varsaturi cu sange si diaree, sau scaderea activitatii glandei tiroide.Pentru a fi aplicat direct pe piele, hreanul trebuie sa intre in alcatuirea unei solutii care contine cel mult 2% ulei de mustar. Chiar si asa exista riscul ca acest preparat sa cauzeze iritatii cutanate si reactii alergice.

ATENTIE: Este contraindicata administrarea hreanului la copii cu varsta mai mica de 4 ani si la femeile insarcinate sau care alapteaza.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite hreanul:

  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale;
  • persoanele diagnosticate cu hipotiroidism;
  • persoanele care se confrunta cu afectiuni ale tractului digestiv, asa cum sunt ulcere stomacale sau intestinale, boala inflamatorie intestinala sau infectii.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Levotiroxina
  • Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.

Levotiroxina este folosita pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism. Avand in vedere ca hreanul are capacitatea de a scadea gradul de activitate al glandei tiroide, exista riscul ca administrarea simultata a celor 2 forme de tratament sa scada eficienta levotiroxinei.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de hrean optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.