Iarba fiarelor


Alte denumiri ale Ierbii Fiarelor

Cynanchum vincetoxicum. Mai este intalnita si sub urmatoarele nume: randunica, iarba fierului, brilioanca, iarba aerului.

Ce este Iarba Fiarelor ?

Iarba fiarelor este o planta utilizata pentru tratarea diverselor afectiuni. Mai exact, radacina este cea care se foloseste in scop fitoterapeutic.

Iarba fiarelor este o planta ierboasa cu tulpina subtire si dreapta. Are frunzele ovat-cordiforme si ascutite, paroase pe margini. Florile sunt alb-galbui si formeaza struguri axilari cu codita. Iarba fiarelor se intalneste prin fanete si livezi, in paduri, tufisuri sau locuri pietroase. Infloreste in mai-iunie. Recoltarea radacinilor se face primavara, cand apar primele frunze sau toamna.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA IERBII FIARELOR IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • afectiuni de ordin digestiv, afectiuni la nivelul rinichilor, dureri si dereglari menstruale, muscaturi de sarpe, retentie de fluide, umflaturi, vanatai.

Care este modul de actiune al Ierbii Fiarelor ?

Din punct de vedere medicinal iarba fiarelor are un gust iute iar rizomul este chiar amar. Mirosul e un pic neplacut. Daca se consuma proaspata este iritanta iar administrata intern poate duce la aparitia unei inflamatii gastro-intestinale. Se foloseste cu scop sudorific si depurativ, contra unor boli de piele si scrufuloza. Combate veninul muscaturilor de sarpe. Azi se utilizeaza pentru prepararea unui vin diuretic amar “de la Charite”.

Sub forma de infuzie si decoct se poate folosi contra viermilor intestinali, in bronsita si edeme. Extern, se poate folosi sub forma de cataplasme in bolile de la nivelul pielii, pentru tratarea ranilor si taieturilor.

Precautii in ceea ce priveste Iarba Fiarelor

Medicii specialisti atentioneaza ca iarba fiarelor nu este atat de sigura pentru organism. Nu abuzati de produsele acestei plante. Daca se administreaza in doze mari, iarba fiarelor poate cauza varsaturi, nefrita, cistita hemoragica, probleme de respiratie, paralizie si chiar infarct.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta medicinala.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de iarba fiarelor care poate fi administrata unei persoane. Oricum in consumul acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.