Ienuparul


Autor: george

Alte denumiri ale ienuparului

Extract de ienupar, ulei de ienupar, fruct de ienupar, ulei de fruct de ienupar, Juniperi fructus sau Juniperus communis.

Ce este ienuparul ?

Ienuparul este o planta ale carei fructe sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Este ienuparul eficient ?

Studiile de specialitate nu au reusit sa stabileasca daca ienuparul este eficient in ceea ce priveste conditiile medicale pentru care este administrat in mod normal: dispepsie, arsuri stomacale, balonari, pierderea apetitului, infectii ale tractului urinar, calculi renali sau biliari, dureri articulare si dureri musculare sau rani.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta ienuparului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • dispepsie, arsuri stomacale, balonari, pierderea apetitului, infectii ale tractului urinar, calculi renali sau biliari, dureri articulare si dureri musculare sau rani.

Care este modul de actiune al ienuparului ?

Fructele de ienupar contin anumite substante ce detin capacitatea de a scadea inflamatiile si de a reduce flatulenta. In acelasi timp fructele acestei plante detin efecte antibacteriene si antivirale, precum si efecte diuretice asupra organismului.

Precautii in ceea ce priveste ienuparul

Administrat pentru perioade scurte de timp, ienuparul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista posibilitatea de aparitie a efectelor secundare asa cum sunt afectiuni renale sau atacuri de apoplexie.

In ceea ce priveste administrarea ienuparului pentru uz local, aceasta planta este sigura pentru aplicare pe portiuni mici ale pielii. In caz contrar exista riscul de aparitie a efectelor secundare precum iritatii cutanate, arsuri , inrosirea locului respectiv si inflamatii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite ienuparul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care se confrunta cu probleme ale tensiunii arteriale;
  • persoanele diagnosticate cu diabet sau tulburari stomacale;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirugicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente pentru diabet
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele pentru diabet sunt folosite pentru scaderea nivelului de zahar din sange, efect similar ienuparului. In consecinta, administrarea celor 2 tipuri de tratament in acelasi timp poate duce la scaderea nivelului de zahar sub media normala. Aceasta conditie medicale este cunoscuta sub denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazona, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: minor, se recomanda precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ienuparul actioneaza asupra organismului intr-un mod similar medicamentelor diuretice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea excesiva a nivelului de apa, conditie medicala cunoscuta sub denumirea de deshidratare. Acest lucru conduce la aparitia starilor de ameteala si la scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala).Medicamentele diuretice care cresc nivelul de potasiu contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de ienupar optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.