Isopul


Alte denumiri ale Isopului

Hyssopus officinalis

Ce este Isopul ?

Isopul este o planta medicinala ale carei parti (mai putin radacina) sunt folosite pentru tratarea unor afectiuni.

Denumirea stiintifica vine din ebraicul “esolh” care inseamna “iarba amara”. Isopul creste pe terenurile pietroase si calcaroase, pe coline aride si insorite recoltandu-se in iulie si august. Este o planta perena, cu o tulpina ramificata inclinata in jos, lunga de aproximativ 20-60 cm, cu frunze subtiri, liniar-lanceolate, stranse in verticili. Florile de isop sunt albastre-violet si infloresc in iunie-septembrie.

Florile si frunzele se culeg in perioada de inflorire, se curata, se lasa la uscat la umbra si se pastreaza in pungi de hartie introduse in recipiente care sunt inchise ermetic.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA ISOPULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • afectiuni hepatice si la nivelul vezicii biliare, afectiuni intestinale, raceala, amigdalita, astm, infectii urinare, gaze, colici, pofta de mancare scazuta, circulatie sanguina cu probleme, afectiuni cutanate (vanatai, iritatii, arsuri, degeraturi), dureri menstruale.

Care este modul de actiune al Isopului?

Isopul are proprietati ca antiinflamator, antispastic, astringent, cicatrizant, depurativ si chiar tonifiant.

Uz intern: administrat intern, isopul este eficient in tratarea afectiunilor bronsice. Se prepara infuzie pentru sedarea tusei si astmului. Actioneaza si ca expectorant. Isopul stimuleaza secretiile sucurilor gastrice, favorizand procesele digestive precum si eliminarea gazelor intestinale. Este de asemenea un foarte bun reglator de presiune sangvina si de ciclu menstrual. Actioneaza si ca stimulent diuretic.

Uz extern: se poate face gargara cu isop pentru tratarea gatului inflamat. Tot extern se poate aplica direct pe plaga si rana.

Dar isopul are si multe beneficii in cosmetica. Astfel, se pot macera florile si se pot utiliza ca si lotiune pentru catifelarea pielii de pe fata. Isopul este recomandat de asemenea pentru ochii obositi sau incercanati prin aplicarea unor comprese.

Uleiul esential din inflorescentele isopului se utilizeaza in industria parfumurilor.

Isopul are un gust mentolat si poate fi consumat in salate, in mancarurile pe baza de carne sau se poate adauga direct in supa.

Precautii in ceea ce priveste Isopul

Cu toate ca isopul are atat de multe beneficii, medicii specialisti recomanda evitarea consumului de produse care contin ulei de isop.
Deocamdata, studiile de specialitate nu au putut stabili cu certitudine ce efecte secundare are isopului, dar s-au semnalat cateva cazuri rare cand uleiul extras din isop a fost consumat si a dus la aparitia unor atacuri de apoplexie.
Atentie: Isopul nu se recomanda pentru urmatoarele persoane:

  • femei insarcinate sau care alapteaza;
  • persoane care s-au confruntat in trecut cu atacuri de apoplexie.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de isop care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.