Laba gastii


Autor: Anda Sabau
Imagini

Aceasta planta se mai numeste Leonurus cardiaca, "cardica" fiind cuvantul care ne duce cu gandul si chiar face referire la bolile cardiovasculare, fiind planta cea mai folosita in tratatea hipertensiunii arteriale. In denumirea populara  insa laba gastei mai este cunoscuta si ca somnisor, lingorica sau talpa-lupului. Chinezii cred ca aceasta planta este planta longevitatii.

Preparate:

Pulberea – folosind o rasnita electrica puteti macina tulpina uscata a acestei plante, iar apoi va trebui sa o cerneti. Pastrati pulberea in borcane si tineti-o intr-un loc racoros si ferit de razele soarelui. Luati inainte de mesele principale cate 1 lingurita din aceasta pulbere, de cel putin 3 ori pe zi.

Tinctura- aveti nevoie de 20 de lingurite de pulbere peste care turnati 500 ml de alcool. Lasati la macerat tincutura timp de 14 zile, iar apoi va trebui sa filtrati continutul. Beti din acest preparat zilnic, insa este indicat sa il diluati cu cateva lingurite de apa. Este un remediu excelent pentru a preveni puseele de tensiune.

Extractul- dupa ce ati obtinut tinctura din aceasta planta si nu mai ramane urma de alcool( acesta evaporandu-se) veti ramane doar cu o pulbere de culoare usor verde si amaruie la gust. Acest preparat este extrem de concentrat si se poate utiliza ca tratament intern pentru cei care sufera de ischemie cardiaca sau palpitatii. Studiile realizate au relevat faptul ca laba gastei este cel mai bun tratament in a reduce tensiunea arteriala, deoarece reduce eficient si rapid valorile ridicate. Datorita substantelor care se regasesc in aceasta planta, substante ca si cvercitol si leonurina- acestea au rolul de-a dilata vasele sanguine si ajuta la diminuarea vascozitatii din sange.

Cataplasme: macinati tulipinile de la aceasta laba gastei, iar praful obtinut se omogenizeaza cu putina apa pana cand se va forma o pasta. Aplicati pe zona afectata pasta respectiva si folositi un tifon pentru a mentine cataplasma vreme de 2 ore. Este un remediu excelent tpentru a calma orice iritatie, si poate fi folosit chiar si de mamicile care alapteaza si care se confrunta cu astfel de iritatii, aplicati cu incredere aceste cataplasme. De asemena daca va confruntati cu dureri articulare, cataplasmele cu laba gastei sunt eficiente.

Optati pentru tratamente interne cu laba gastei daca suferiti de urmatoarele afectiuni:

 • Ischemia cardiaca
 • Palpitatii
 • Insomnie
 • Ciclu neregulat
 • Anxietate
 • Bronsita
 • Hipertiroidie
 • Colici abdominale 

Uz extern:

 • Durerile de spate
 • Vanatai usoare
 • Atrofie uterina

Precautii privind laba gastei: Specialistii nu au gasit dovezi care sa ateste vreo reactie adversa la aceasta planta, insa este recomandat ca femeile gravide sa nu foloseasca laba gastei.