Lamai


Lamaiul este cunoscut pentru complexul de bioflavonoide, concentratul de bioflavonoide, extractul de bioflavonoide, citrina, extractul de citrice, Citrus limonum, extractul de seminte de citrice, eriodictiol, flavonoide, sucul de lamaie, coaja de lamaie sau limonada.

Ce este lamaiul ?

Lamaiul reprezinta un copac din ale carui fructe si coaja se fabrica unele produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care sa ateste eficienta administrarii lamailor in ceea ce priveste  conditii medicale precum scorbutul, lamaile fiind o sursa bogata de vitamina C, racelile comune si gripa, calculii renali, inflamatiile si cresterea volumului de urina eliminata zilnic.

Lamaiul este un arbust care apartine familiei Rutaceae, originar din Asia, care atinge o inaltime de 5 pana la 10 metri si este considerat vesnic verde.

Precum majoritatea citricelor, ramurile de lamai sunt prevazute cu tepi, frunze eliptice si ascutite, de culoare verde inchisa la nivelul partii superioare si mai deschise la nivelul partii inferioare. Florile de lamai sunt de culoare alba, cu tente purpurii. Fructul de lamai are coaja de culoare galbena, iar cantitatea de seminte produsa depinde de varietate unele, precum sunt lamaile Armstrong, nedezvoltand deloc seminte.                                                                            

Lamaii reprezinta o specie de citrice sensibile la frig. Varietatile de lamai se adapteaza bine la orice tip de pamant atata timp cat acesta beneficiaza de un bun drenaj. Cultivarea in pamant greu si lutos este problematica. Din cauza sensibilitatii sporite la frig, lamaii trebuie sa fie amplasati in casa in zone orientate spre sud sau spre sud - est.

Lamaiul se adapteaza usor si la niveluri relativ scazute de lumina, insa daca se doreste ca arbustul sa infloreasca si sa produca fructe, atunci trebuie sa i se asigure cat mai multa lumina. Lamaii sunt, in general, cultivati in climate calde si uscate, iar solul in acele zone este arid, nisipos si fin, insa fertil. Lamaii nu tolereaza temperaturile de inghet si inghetul, pierzandu-si toate frunzele. In conditii normale, frunzele lamailor nu cad pentru cativa ani. La temperaturi mai scazute de 13 grade Celsius, lamaiul intra in repaus.

Fructul copt al lamaiului are forma sferica alungita si coaja in culori care pot varia de la verde deschis pana la galben stralucitor. Fructul atinge maturitatea toamna tarziu in emisfera de nord. Pulpa sa este suculenta, bogata in acizi si in vitamina C, ceea ce a facut lamaile, datorita conservarii usoare, sa fie distribuite in întreaga lume de catre marinarii care le utilizau pentru prevenirea scorbutului.

Lamaile utilizate in scopuri culinare si non - culinare in intreaga lume, in primul rand pentru sucul lor, insa si pulpa si coaja sunt de asemenea folosite la gatit. Sucul de lamaie contine aproximativ 5 % - 6 %  acid citric, care ii confera un gust acru si un pH de 2 - 3. Gustul acru usor distinctiv al sucului de lamaie il face sa fie un ingredient cheie in multe feluri culinare din intreaga lume.                                                            

Un studiu genetic al lamaiei considera ca aceasta este de fapt un hibrid intre un portocal acru si un lamai salbatic. Se presupune ca primii lamai au fost crescuti in sudul Indiei, nordul Burmei si in China. In Asia de Sud si de Sud-Est, lamaile au fost cunoscute pentru proprietatile lor antiseptice si au fost folosite ca si antidot pentru diferite otravuri. Pe teritoriul Indiei, lamaile sunt utilizate in viata de zi de zi in diverse scopuri. Acestea sunt utilizate in toata medicina traditionala indiana, in mod special in medicina Siddha si Ayurveda. Lamaile reprezinta unul dintre ingredientele principale in multe din bucatariile indiene. Lamaia marinata sau mango-ul marinat fac parte din mesele zilnice de pranz in sudul Indiei, in special in Pooja hindusa.

Lamaiul a fost adus pe teritoriul Europei, aproape de sudul Italiei, nu mai tarziu de primul secol d.Hr., in timpul Romei Antice. Cu toate acestea, lamaiul nu a fost cultivat pe scara larga, fiind mai tarziu introdus in Persia si apoi in Irak si in Egipt in jurul anului 700 d.Hr. Lamaiul a fost inregistrat in literatura de specialitate intr-un tratat scris in limba araba, despre agricultura, care dateaza din secolul XX si a fost, de asemenea, folosit ca si planta ornamentala in gradinile islamice. Lamaiul a fost distribuit pe scara larga in intreaga lume araba si in regiunea mediteraneana intre anii 1000 si 1150.                                                                             

Prima cultivare substantială de lamai de pe teritoriul Europei a inceput in Genova, la mijlocul secolului al XV-lea. Ulterior, a fost introdus in America in anul 1493 atunci când Cristofor Columb a adus seminte de lamaie in Hispaniola de-a lungul calatoriilor sale. Cucerirea spaniola a ajutat la raspandirea in întreaga Lume Noua a semintelor de lamaie. Lamaiul a fost folosit in principal ca si ornament si in medicina. In secolele al XVIII-lea  si al XIX-lea, odata cu utilizarea lamailor pe scara larga in gatit si ca potentiator de aroma, acestea au fost din ce in ce mai mult plantate pe teritoriile Floridei si a Californiei.

In medie, lamaia contine aproximativ 3 linguri sau 50 de mililitri de suc. Permiterea lamaii sa ajunga la temperatura camerei inainte de stoarcere sau incalzirea scurta intr-un cuptor cu microunde, face mai usoara extragerea sucului. Lamaile lasate nerefrigerate pentru perioade lungi de timp sunt susceptibile la dezvoltarea mucegaiului.

Sucul de lamaie, care are proprietati antiseptice datorita pH-ului sau scazut, se utilizeaza de la produse de prim ajutor pana la tratamente impotriva durerilor de gat.

Avand in continutul sau o importanta cantitate de vitamina C, sucul de lamaie este adesea folosit pentru beneficiile sale in medicina naturaaă. De asemenea, datorita continutului sau puternic de antioxidanti naturali sau  flavonoide, se presupune ca acesta putea sa joace un rol impotriva bolilor degenerative ale creierului precum Alzheimer. Lamaile sunt, de asemenea, tot mai frecvent folosite in cosmetica pentru a conferi elasticitate pielii.

Intr-o cercetare din cadrul „ The Ohio State University ” SUA, s-a observat ca aroma uleiului de lamaie folosita in aromaterapie nu influenteaza activitatea sistemului autoimun uman, insa poate sa modifice starea de spirit.

Uleiul obtinut din coaja de lamaie este folosit la curatarea suprafetelor din lemn prin capacitatea solventului d-limonen de a dizolva ceara veche, mizeria si amprentele. De asemenea, uleiul de lamaie este folosit integrat si in produsele de intinerire a vaselor de gatit confectionate din cupru.

In randul produselor de curatat pentru bucatarie si toaleta, sucul de lamaie se utilizeaza atat ca si deodorizant cat si pentru inlaturarea grasimii, a petelor si pentru dezinfectare. Amestecat cu bicarbonat de sodiu, sucul de lamaie poate sa scoata petele de pe cutiile din plastic folosite pentru stocarea mancarii.

O livada de pe teritoriul Indiei este prima pe lista producatorilor de lamai cu aproximativ 23 , 7 % din totalul furnizarii, urmata de Mexic in proportie de ~ 13 , 2 %, Argentina in proportie de ~ 7 , 8 %, China in proportie de ~ 7 , 4 % si de Brazilia in proportie de ~ 7 , 1 %.                                                                        

Lamaile contin in medie apa in cantitate de 88,98 grame, 0,30 de grame substanta uscata, 2,8 grame de fibre alimentare, 28 de kilocalorii valoare energetice, 1,10 grame de proteine, 0,30 de grame de lipide, 9,32 de grame de glucide, 2,50 de grame de zaharuri simple, 26 de miligrame de calciu, 0,60 de miligrame de fier, 8 miligrame de magneziu, 16 miligrame de magneziu, 16 miligrame de fosfor, 138 de miligrame de potasiu, 0,037 de miligrame de cupru, 2 miligrame de sodiu, 0,06 miligrame de zinc, 53 de miligrame de vitamina C, 0,040 de miligrame de vitamina B1, 0,020 de miligrame de vitamina B2,  0,100 de miligrame de vitamina B3, 0,190 de miligrame de vitamina B5, 0,080 de miligrame de vitamina B6, 22 de unitati internationale de vitamina A, 0,039 grame de acizi grasi saturati, 0,011 grame de acizi grasi mono-nesaturati si 0,089 grame de acizi grasi poli-nesaturati.                                       

Care este modul de actiune al lamaiului ?

Lamaiul contine substante antioxidante denumite bioflavonoide si sunt recomandate in tratamentul acneei, aftelor, bataturilor, anxietatii, racelilor, gripelor, febrei si a eczemelor. De asemenea, sucul de lamaie este cunoscut pentru proprietatile sale de a inlatura senzatia de oboseala, de a improspata respiratia si de a proteja mucoasa gastrica.

Ceaiul de lamaie este recomandat in tratarea febrei, cistitei, bronsitei, celulitei, varicelor, anginei, oboselii, reumatismului, oboselii si arterosclerozei.                                                                                              

Lamaia poate fi folosita si pentru eliminarea viermilor intestinali, acest fruct reprezentand un remediu util si eficient. In acest scop, pulpa, coaja si semintele unei lamai se zdrobesc si se lasa la macerat timp de doua ore in apa amestecata cu miere.

Sucul de lamaie poate fi folosit pe cale externa prin tamponarea herpesurilor si a negilor cu scopul de a-i elimina, pentru tratarea anginelor, stomatitelor si aftelor, migrenelor prin aplicarea de comprese cu suc de lamaie pe tample, degeraturilor prin frictiuni in zonele afectate, cu suc de lamaie, otitelor prin tamponari cu suc de lamaie, mentinerii albului dintilor prin perierea saptamanala cu suc de lamaie, estomparea ridurilor prin tamponari de doua ori pe saptamana cu suc de lamaie si pentru tonifierea gingiilor. Afectiunile nazale se pot vindeca, de asemenea, cu ajutorul sucului de lamaie. In cazul de sinuzite, se recomanda picurarea de cateva ori pe zi in nari de suc de lamaie. Hemoragiile nazale se pot, de asemenea, vindeca daca la nivelul narilor se introduc tampoane de vata imbibate in suc de lamaie.

Precautii in ceea ce priveste administrarea lamailor

Administrat in scopuri terapeutice, in cantitatile utilizate in scopuri culinare, lamaiul nu implica riscuri majore asupra organismului. Pana la momentul actual nu au fost descoperite efecte secundare produse de utilizarea unor cantitati crescute ale acestei plante. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea unor doze mari de lamai.

Doze recomandate de lamai

Stabilirea unei doze de lamai, optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialisti nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. Mai mult, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este foarte importanta.