Leustean


Alte denumiri cunoscute ale leusteanului sunt Angelica levisticum si Levisticum officinale.

Ce este leusteanul ?

Leusteanul reprezinta o planta din ale carei radacini si rizomi se fabrica unele produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta leusteanului in ceea ce priveste conditii medicale precum indigestia, arsurile stomacale, gazele intestinale, ciclurile menstruale neregulate, amigdalita, abcesele, icterul, guta, migrenele precum si folosirea leusteanului in terapia cu irigare in cazul stabilirii diagnosticului de inflamare a tractului urinar sau de calculi renali.

Leusteanul este o planta aromatica de origine mediteraneana, recunoscuta si apreciata inca din antichitate, atat in scopuri culinare cat si medicinale. Componentele folosite sunt planta intreaga, radacina, ramurile inflorite si semintele. Leusteanul sau Levisticum officinale este o planta perena comestibila, utilizata drept condiment pentru supe si alte preparate culinare. Leusteanul poate sa creasca pana la atingerea inaltimii de doi metri si formeaza flori de culoare galbena.

Leusteanul este o planta mediteraneana descoperita si utilizata pentru prima data ca si aliment pe actualul teritoriu al Italiei. Principiile active pe care le contine leusteanul, au o puternica actiune terapeutica asupra sistemului respirator, aparatului reno - urinar, sistemului endocrin si a sistemului imunitar. Leusteanul este un excelent remediu pentru prevenirea contractarii bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca si aliment, putand deveni la nevoie si atunci cand se dozeaza in mod corespunzator, un remediu eficient intr-o multitudine de conditii medicale precum indigestia, litiaza renala, dispepsia, anorexia si colicile intestinale. Uleiul obtinut din leustean are proprietatea de a scadea valoarea tensiunii arteriale si de a stimula diureza. Ceaiul preparat din seminte de leustean calmeaza rapid, de asemenea, durerile de stomac astfel ca se poate spune ca leusteanul este mai degraba o planta medicinala decat o simpla legatura de zarzavat.                                       

Radacina de leustean este pivotanta si de mari dimensiuni, aceasta putand sa atinga lungimi de peste un metru. Tulpina de leustean este groasa, tubulara si poate atinge inaltimea de doi sau trei metri. Frunzele de leustean sunt compuse, dublu sectate si cu marginea foliolelor dintata. Leusteanul infloreste in plina vara, dand nastere unor flori compuse in forma unor umbrele din care se vor forma semintele.

Desi este originar din regiunile calde, leusteanul s-a adaptat foarte bine in tara noastra. Leusteanul nu este o planta pretentioasa, este rezistenta atat la actiunea caldurii excesive, cat si a inghetului. Leusteanul este o planta perena, iar in conditiile in care este cultivat in gradina, traieste in medie timp de sapte pana la zece ani. Leusteanul creste pe soluri grele si racoroase. Frunzele de leustean pot fi recoltate dupa nevoie, in timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pastreaza in acest fel pe tot timpul iernii in saci de panza sau in recipiente din sticla. O metoda alternativa de pastrare a leusteanului este reprezentata de presarea puternica a frunzelor verzi in recipiente de sticla, peste care se adauga multa sare de bucatarie.

Radacina de leustean contine amidon, zaharoza, zahar, apa, rasini si acid de angelica. Radacina proaspata de leustean contine in proportie de 0.3 - 0.5 % ulei, iar radacina uscata de leustean contine in proportie de 0.6 - 1 % ulei. Radacina de leustean contine d-terpinol, o legatura de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic si al acidului benzoic. Toate componentele leusteanului contin uleiuri volatile, taninuri, grasimi, gumirezine si saruri minerale.

Care este modul de actiune al leusteanului ?

Substantele aflate in continutul leusteanului au capacitatea de a spori cantitatea de lichide eliminate prin secretia urinara precum si de a ameliora spasmele si de a combate infectiile din organism.

Leusteanul are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, antiparazitare, antivirale, antifungice, de stimulare a functiei hepato - biliara,  actiune tonica - aperitiva, de stimulare a poftei de mancare, proprietati diuretice, de combatere  a steatozei ficatului, reglare a ciclului menstrual si de ameliorare a dismenoreei. Leusteanul este un neurotonic, usor anticoagulant, hipotensiv, sedativ, efect expectorant in afectiuni respiratorii, este un bun antiinflamator, emolient si cicatrizant al pielii in caz de afectiuni cutanate.

Leusteanul este recomandat in caz de bronsite acute si cronice, dispepsii sigestive, dischinezii biliare, anorexie, constipatie, enterocolite, intoxicatii alimentare, colopatii spastice, parazitoze intestinale, colite fermentative, afectiuni hepato - biliare, litiaza renala, infectii urinare, hipertensiune arteriala si tulburari menstruale. In uz extern, leusteanul este aplicat in caz de afectiuni dermice precum psoriazisul si in caz de dureri reumatice determinate de artrite sau artroze. Preparatele pe baza de leustean sunt frunzele proaspete, sucul natural, pulberea de planta uscata sau infuzia. Frunzele proaspete de leustean se folosesc in bucataria traditionala romaneasca in scopuri aromatice la diverse preparate precum ciorbele, sosurile, salatele sau alte tipuri de mancaruri. Cataplasme cu frunze proaspete zdrobite de leustean sunt indicate sa fie aplicate pe piele in caz de psoriazis sau de ulceratii ale pielii. Sucul preparat din frunze proaspete de leustean se obtine prin mixarea lor si este recomansat sa se consume 100 - 200 de mililitri de suc natural zilnic in curele de detoxifiere si de purificare a sangelui.                              

Pulberea din frunze uscate de leustean poate sa fie folosita atat la preparatele culinare pentru aromatizare cat si pentru infuzii in scop terapeutic. Pulberea de leustean poate fi folosita ca atare, administrata in doza de jumatate de lingurita pe zi, mentinuta timp de zece minute sub limba, apoi inghitita cu multa apa pentru reglarea digestiei, tratarea bolilor digestive si stimularea apetitului. Infuzia de leustean se prepara prin adaugarea unei lingurite cu varf de pulbere intr-o cana de apa clocotita care se lasa la infuzat timp de zece sau cincisprezece minute, dupa care se strecoara si se consuma doua sau trei cani zilnic. Radacina de leustean are actiune diuretica si se utilizeaza in tratarea afectiunilor urinare, a hidropiziei si a pneumoniilor.                               

Ceaiul de leustean este considerat eficient pentru ameliorarea sau tratarea tulburarilor digestive, a scaunelor proaste, formarii de gaze, sangerarile organelor de la nivelul bazinului, stimularea fluxului menstrual, eliminarea secretiei urinare si a expectoratiilor in caz de catar bronsic. Consumul de ceai de leustean se recomanda in special in caz de afectiuni cardiace aparute pe fond nervos.

Radacina si semintele de leustean stimuleaza secretia mucoaselor, fiind recomandate si pentru intarirea scheletului sugarilor sau a copiilor firavi. In cazul umflaturilor sau a tumorilor se fierbe radacina de leustean, partea aeriana sau semintele si se adauga in apa de baie.

Precautii in ceea ce priveste administrarea leusteanului

Pentru majoritatea persoanelor leusteanul nu implica riscuri majore asupra organismului uman. Cu toate acestea, administrat pe termen lung, leusteanul creste gradul de sensibilitate al pielii la actiunea razelor solare. Acest lucru sporeste riscul aparitiei iritatiilor si arsurilor solare, precum si a cancerului de piele. Drept urmare, se recomanda utilizarea produselor cu protectie solara, in special in cazul persoanelor cu pielea deschisa la culoare. Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea leusteanului sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau afectiuni renale.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamentele diuretice       

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. In cazul in care se administreaza pe cale orala, leusteanul are capacitatea de a stimula eliminarea unei cantitati mai mari de apa din organism. In acelasi timp, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului uman, drept urmare este contraindicata administrarea simultana a celor doua forme de tratament. Pierderea unei cantitati importante de apa din organism determina aparitia starii de ameteala si scaderea tensiunii arteriale sub media normala, stare cunoscuta sub denumirea de hipotensiune arteriala. Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu au in continutul lor clorotiazida,  furosemid, clortalidon sau hidroclorotiazida.          

Doze recomandate de leustean

Stabilirea unei doze optime de leustean, potrivita pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.