Ulei esential de levantica, Lavandula Angustifolia, Lavandula Officinalis, Lavandula Vera, Lavandula Spica, Lavandula Stoechas, Lavandula Latifolia, Lavandula Dentate sau Lavandula Pubescens.
Levantica este o planta din ale carei flori si ulei sunt pregatite anumite produse medicamentoase.
Levantica este eficienta pentru:
Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta levanticii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
Levantica este bogata in anumite uleiuri care detin efect sedativ asupra organismului, relaxand in acelasi timp sistemul muscular.
Cu toate ca levantica este sigura pentru majoritatea adultilor, administrata pe cale orala poate duce la aparitia constipatiei, durerilor de cap si cresterea poftei de mancare. De asemenea, aplicarea levanticii direct pe piele poate cauza iritatii cutanate.
ATENTIE: Aplicarea levanticii direct pe piele este contraindicata in cazul baietilor care nu au atins inca varsta pubertatii, intrucat aceasta planta actioneaza asemeni unor hormoni din organism. Astfel, in anumite cazuri acest lucru a dus la dezvoltarea sanilor la baieti, conditie medicale denumita ginecomastie. Efectele acestei plante asupra dezvoltarii fetelor nu este cunoscut pana in prezent.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite levantica:
1. Hidrat de clor
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si
ameteala, efect similar hidratului de clor. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.
2. Sedative (barbiturati)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar barbituratilor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite medicamente de acest gen contin amobarbital, butabarbital, mefobarbital, pentobarbital, fenobarbital si secobarbital.
3. Sedative (depresante ale SNC - sistem nervos central)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor de acest fel. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite medicamente de acest gen contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.
Administrarea levanticii se face pe cale orala, dupa cum urmeaza: