Levantica


Autor: george

Alte denumiri ale levanticii

Ulei esential de levantica, Lavandula Angustifolia, Lavandula Officinalis, Lavandula Vera, Lavandula Spica, Lavandula Stoechas, Lavandula Latifolia, Lavandula Dentate sau Lavandula Pubescens.

Ce este levantica ?

Levantica este o planta din ale carei flori si ulei sunt pregatite anumite produse medicamentoase.

Levantica este eficienta pentru:

  • caderea parului, conditie medicala denumita alopecia areata, caz in care este necesara aplicarea uleiului de levantica impreuna cu alte uleiuri direct la nivelul locului afectat.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta levanticii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

Levantica este bogata in anumite uleiuri care detin efect sedativ asupra organismului, relaxand in acelasi timp sistemul muscular.

Precautii in ceea ce priveste levantica

Cu toate ca levantica este sigura pentru majoritatea adultilor, administrata pe cale orala poate duce la aparitia constipatiei, durerilor de cap si cresterea poftei de mancare. De asemenea, aplicarea levanticii direct pe piele poate cauza iritatii cutanate.

ATENTIE: Aplicarea levanticii direct pe piele este contraindicata in cazul baietilor care nu au atins inca varsta pubertatii, intrucat aceasta planta actioneaza asemeni unor hormoni din organism. Astfel, in anumite cazuri acest lucru a dus la dezvoltarea sanilor la baieti, conditie medicale denumita ginecomastie. Efectele acestei plante asupra dezvoltarii fetelor nu este cunoscut pana in prezent.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite levantica:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirugicala. In combinatie cu medicatia administrata in timpul si dupa interventia chirugicala, levantica poate cauza o stare execiva de somnolenta.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Hidrat de clor
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar hidratului de clor. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.

2. Sedative (barbiturati)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar barbituratilor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite medicamente de acest gen contin amobarbital, butabarbital, mefobarbital, pentobarbital, fenobarbital si secobarbital.

3. Sedative (depresante ale SNC - sistem nervos central)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Levatica cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor de acest fel. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite medicamente de acest gen contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

Doze recomandate

Administrarea levanticii se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru alopecia areata: intr-un studiu realizat de medicii specialisti s-au folosit urmatoarele uleiuri esentiale: 108 mg levantica, 114 mg rozmarin, 88 mg cimbru, 94 mg cedru, amestecate cu 3 ml ulei de jojoba si 20 ml ulei de seminte de struguri. Acest amestec trebuie aplicat in fiecare seara inainte de culcare pe scalp si masat timp de 2 minute cu un prosop umed.