Lichen de stejar


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale lichenului de stejar

Evernia prunastri

Ce este lichenul de stejar?

Aceasta este denumirea unei anumite specii de lichen care traieste pe un singur tip de stejar, Evernia prunastri. Intreaga planta intra in alcatuirea unor produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta lichenului de stejar in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni intestinale.

Care este modul de actiune al lichenului de stejar?

Studiile de specialitate nu au stabilit pana la momentul actual care este modul de actiune al lichenului de stejar asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste lichenul de stejar

Administrat sub forma unui ceai pregatit cu apa si pentru perioade scurte de timp, lichenul de stejar nu prezinta riscuri asupra organismului uman. Daca, insa, tratamentul este urmat pentru perioade lungi de timp, iar lichenul de stejar este administrat in cantitati mari sau sub forma de extract pe baza de alcool, exista riscul de aparitie a efectelor secundare. Cele mai frevente manifestari de acest gen includ stare de agitatie, varsaturi, stare de ameteala, tremurat, leziuni ale rinichilor si convulsii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite lichenul de stejar:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale si porfiria (boala ereditara a sangelui);
  • persoanele alergice la licheni si muschi.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de lichen de stejar, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.