Limba mielului


Autor: george

Alte denumiri ale limbii mielului

Borago Officinalis

Ce este limba mielului ?

Limba mielului este o planta ale carei flori, frunze si ulei extras din seminte sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Limba mielului este eficienta pentru:

  • ameliorarea simptomelor specifice artritei reumatoide, caz in care aceasta planta va fi administrata in combinatie cu alte medicamente antiinflamatorii;
  • imbunatatirea functiei pulmonare la pacientii cu afectiuni critice;
  • stimularea cresterii si dezvoltarii la copiii nascuti prematur.

Limba mielului nu este eficienta pentru:

  • dermatita atopica (eczema).

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta limbii mielului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • sindrom premenstrual, diabet, ADHD, alcoolism, afectiuni cardiace, infarct, afectiuni cutanate la nou-nascuti, febra, tuse, depresie, piele uscata, artrita, ameliorarea durerilor, flebita (inflamarea sistemului venos), tulburari ale menstruatiei sau retentie de lichide.

Care este modul de actiune al limbii mielului ?

Uleiul din seminte de limba mielului contine un acid gras denumit acid gama-linoleic ce detine efecte antiinflamatorii si antioxidante.

Precautii in ceea ce priveste limba mielului

Pentru majoritatea adultilor, uleiul din seminte de limba mielului nu prezinta riscuri majore. Alte produse pe baza de limba mielului contin substante toxice precum alcaloizi pirolizidinici care pot leza ficatul si cauza cancer, cu precadere daca sunt administrate in doze mari sau pentru perioade lungi de timp.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite limba mielului:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice sau tulburari hemoragice.
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, intrucat limba mielului creste riscul de aparitie a unei hemoragii.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente care grabesc procesul de metabolizare al altor medicamente la nivelul ficatului (citocromul P450 3A4)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Limba mielului este metabolizata la nivelul ficatului. Anumite substante eliberate in timpul acestui proces pot sa lezeze in mod sever ficatul. Deasemenea medicamentele care stimuleaza procesul de metabolizare al limbii mielului au capacitatea de a intensifica efectele toxice ale substantelor eliberate in organism.Unele medicamente de acest gen contin carbamazepina, fenobarbital, fenitoin, rifampina, rifabutina, etc.

2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Uleiul din seminte de in detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana celor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar hemoragiilor. Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

3. Anestezice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Uleiul din seminte de limba mielului are capacitatea de a interactiona cu medicamentele administrate in timpul interventiilor chirurgicale. In consecinta este recomandat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament naturist pe care il urmati, precum si sa intrerupeti administrarea uleiului din seminte de in cu cel putin 14 zile inainte de interventia chirurgicala.

4. Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS)
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care se recomanda atentie cu privire al aceasta combinatie.
Medicamentela antiinflamatorii nesteroidiene sunt folosite pentru ameliorarea durerilor si a inflamatiilor, efect similar uleiului din seminte de limba mielului. De asemenea, exista situatii cand cele 2 forme de tratament sunt administrate simultan pentru artrita reumatoida. Cu toate acestea, datorita modului diferit in care cele 2 forme de tratament actioneaza asupra organismului, specialistii considera ca eficienta uleiului din seminte de in poate fi diminuata.Anumite medicamente antiinflamatorii nesteroidiene contin ibuprofen, indometacin, naproxen, piroxicam, aspirina, etc.

Doze recomandate

Administrarea limbii mielului se face dupa cum urmeaza :

  • Pentru artrita reumatoida: 1.1 sau 1.4g de ulei din seminte de limba mielului zilnic, timp de pana la 24 de saptamani.