Linarita


Alte denumiri ale linaritei

Linaria vulgaris. Denumirile populare sunt: buruiana de in, floarea jelei, gura matei, in salbatic, inarica, jalea, trapanag.

Ce este linarita?

Linarita este o planta medicinala, erbacee de 0,30-1 m inaltime. Are o tulpina dreapta iar frunzele sunt dispuse in jurul ei. Frunzele sunt alterne si lanceolat lineare. Florile linaritei sunt galbene si formeaza raceme terminale stranse, un pic paroase. Fructul este sub forma de capsula cu seminte.

Linarita creste pe locuri sterpe sau cultivate, de-a lungul drumurilor si zidurilor. Infloreste in perioada mai-septembrie. Se recolteaza intreaga planta.

Din punct de vedere chimic, linarita contine glicoizi, tanin, acid formic, acid malic, acid citric etc.

Nu exista suficiente informatii care sa ateste eficienta linaritei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • probleme digestive, probleme urinare, reducerea inflamatiilor, hemoroizi, iritatii cutanate sau utilizarea acestei plante pentru efectele salediuretice.

Care este modul de actiune al linaritei?

Linarita a fost utilizata multa vreme in tratamentul pe baza de plante. Cu toate acestea, in prezent este folosita destul de putin, dar, fara indoiala, merita cercetari amanuntite. Intreaga planta are proprietati ca antiinflamator, astringent, purgativ, depurativ, diuretic, hepatic, oftalmologic.

Din punct de vedere medical, linarita se intrebuinteaza contra viermilor intestinali, contra catarului, in bolile de ficat si splina, in hipertrofia ganglionara (adica atunci cand ganglionii au dimensiuni mari), ca tonifiant general.

Decoctul din frunze si flori este un bun tratament pentru diverse disfunctii hepatice. Unguentul facut din florile de linarita se foloseste pentru eruptiile cutanate, pentru inflamatii, hemoroizi, rani si ulcere. Sucul de linarita este un foarte bun tonic pentru ochi.

Precautii in ceea ce priveste linarita

Studiile de specialitate nu au stabilit pana la momentul actual daca adminsitrarea linaritei in scopuri medicinale este sigura pentru organism, precum si care sunt efectele secundare exacte ale acestei plante. Totusi, linarita este o planta usor toxica si se recomanda utilizarea ei cu prudenta si sub indrumarea unui profesionist in plante medicinale. Unele plante pot reactiona cu anumite medicamente. Inainte de a consuma orice planta este recomandat sa discutati cu medicul Dumneavoastra.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite linarita.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de linarita care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.