Lucerna


Denumirea stiintifica a lucernei este Medicago Sativa.

Ce este lucerna ?

Lucerna reprezinta o planta ale carei componente, cu exceptia radacinii, se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase.

Lucerna are in componenta sa toate vitaminele si mineralele cunoscute ca fiind nece­sare vietii. Clorofila extrasa din aceasta planta contine o cantitate echilibrata de componente organice, minerale si moleculare, aproape identice cu hemoglobina umana. Numele lucernei este derivat din termenul arabesc al - fal - fa, tradus ca si „ tatal tuturor alimentelor ” pe buna dreptate.

Frunzele lucernei sunt asemanatoare trifoiului si au flori violacee. Lu­cerna este originara din vestul Asiei si din estul Mediteranei. Spa­niolii au luat cu ei seminte de lucerna si le-au raspandit pe teritoriul Americii de Sud in jurul anului 1550, iar in Statele Unite lucerna a fost introdu­sa de imigrantii europeni in anul 1736. In zilele noastre, lucerna este cultivata in can­titati mari pentru a fi utilizata ca si supliment vegetal si ca tonic nutritiv general. Facand parte din familia fasolei si a mazarii, lu­cerna formeaza radacini foarte lungi, care pot sa atinga adancimi de treizeci de metri, intalnindu-se cazuri in care radacinile acestei plante au ajuns pana la castile minerilor din galeriile subterane. O plan­ta cu radacini atat de puternice poate, la randul sau sa ajute radacina sau fundatia intregului organismului uman. „ Radacinile ” noas­tre sunt deseori identificate din punct de vedere fiziologic cu rinichii si cu intestinele. Atunci cand aceste organe sunt bine hranite si functioneaza in mod normal, ar trebui sa avem un nivel superior de bunastare si de forta. Radacinile atat de lungi ale lucernei ii acorda acestei plante un acces nemaiintalnit la mineralele si la compusi aflati la cel mai adanc nivel in sol.

Lucerna reprezinta un superaliment datorita ariei sale largi de substante nutritive continute. Intre acestea se numara opt enzime digestive, fitoestrogeni sau hormoni de natură vegetala, bioflavonoide precum antioxidanti, substante antiinflamatoare, compusi ai oxigenului care intaresc structura venelor, arterelor si a capilarelor, saponine sau intaritoare care contin saruri minerale, flavone sare ajuta capilarele fragile, glicozide sau compusi antitumorali, alcaloizi sau compusi din plante cu efecte antiinflamatoare si antiinfectioase si care favorizeaza formarea proteinelor, aminoacizi, minerale, acizi organici si anumite oligominerale precum calciul, fosforul, magneziul, fierul si potasiul, clorofila, niacina, acid folic si vitaminele A si B, in special B 12, vitamina C, vitamina D, vitamina E si vitamina K. Lucerna se poate folosi pentru scaderea inflamatiei plamanilor, fiind considerata benefica pentru persoanele afectate de astm, pneumonie si bronsita. Lucerna contine de patru ori mai multa vitamina C decat citricele, iar calciul pe care il contine este usor absorbit si asimilat de catre organismul uman. Lu­cerna contine peste patruzeci de bioflavonoizi diferiti.

Nenumaratele beneficii ale lucernei actioneaza ca dezodorizant natural si ca agent impotriva infectiilor datorita continutului bogat de cloro­fila si de vitamina A. Frunzele de lucenra au un procentaj crescut de beta ca­roten care intareste sistemul imunitar. Lucerna este considerata benefica pentru mai multe tipuri de afectiuni, in mod uzual fiind folosita pentru detoxifierea si intarirea ficatului, fortifierea si purifica­rea sangelui, favorizarea digestiei si tonifierea generala si intărirea sistemului imunitar.

Ca si agent de curatare, lucerna neutralizeaza acizii si toxi­nele. Datorita continutului sau crescut de fibre, lucerna are capacitatea de a absorbi si de a transporta reziduurile intestinale de la nivelul organismului, scazand consistenta scaunelor si imbunatatind contractiile colonului. De asemenea, lucerna poate fi folositoare pentru eliminarea apei retinute in organism, permitand astfel organismului uman sa elimine toxinele si li­chidul in exces. Datorita continutului sau crescut de vitamina K, lucerna poate fi folosita pentru determinarea unui flux sanguin sa­natos, intarirea vaselor sanguine si a celor capilare, prevenind astfel producerea hemoragiilor spontane. Studiile desfasurate de cercetatori releva, de asemenea, faptul ca lucerna poate sa previna cresterea cantitatii de colesterol si diminueaza cantitatea de grasime depozitata la nivelul peretilor arteriali.

Frunzele de lucerna sunt folosite pentru hranirea sangelui si pentru imbunatatirea digestiei. In ceea ce priveste desfasurarea digestiei, datorita celor opt enzime pe care le contine, frunzele de lucerna favorizeaza asimilarea proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor, lucru care asigura o asimilare completa a substantelor nutritive din componenta alimentelor consumate. In egală masura, lucer­na poate sa contribuie si la asimilarea substantelor nutritive si daca este consumată la sfarsitul meselor. Rezultatul final este scaderea sau eliminarea arsurilor stomacale, a balonarii, gazelor, indiges­tiei, afectiunilor stomacale si a malabsorbtiei. Lucerna este folosita cu succes pentru tratarea boliilor precum artrita, respiratia urat mirositoare, astmul si mirosul neplacut al corpului, infectiile determinate de ciuperci, febra, diabetul si edemele. Lucerna a fost folo­sita, de asemenea, pentru prevenirea dezvoltarii afectiunilor neoplazice, in lupta impotri­va afectiunilor neoplazice, a cariilor dentare, datorita continutului de fluor natural si a os­teoporozei.

Lucerna este o planta leguminoasa raspandita pe teritoriul tarii noastre, mai putin in zona de nord - vest deoarece nu agreeaza excesul de umiditate sau solurile acide. Lucerna dezvolta radacini de unul sau doi metri, florile de culoare albastra - violeta  si fructe sub forma de pastai rasucite in spirala. In scop fitoterapeutic, se utilizeaza intreaga planta, recoltata la inceputul perioadei de inflorire.

Lucerna contine minerale, amidon, vitamine, glucide, pectine, proteine, tanin, amine, saponine, cumarine, carotenoide, triterpene, purine, pigmenti, steroli, izoflavone si cumestrol. Lucerna are proprietati antihemoragice, remineralizante si antianemice. 

Sub forma de infuzie sau de decoct, lucerna este recomandata in caz de anemie , hipocalcemie, hipercolesterolemie, diabet, metroragie, dizolva cheagurile de sange, fortifica oasele si dantura, combate gastrita,  detoxifica organismul, trateaza infectiile urinare si stimuleaza lactatia. Lucerna poate fi consumata si ca atare, adaugata in salate sau in cadrul curelor cu germeni de lucerna, in cantitate de o portie zilnic, timp de o luna.

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie sa consume remedii bazate pe seminte sau pulbere de lucerna deoarece acestea pot redeclansa boala. De asemenea, administrarea de preparate fitoterapeutice pe baza de lucerna este contraindicata  femeilor gravide si femeilor care alapteaza.

Care este gradul de eficienta al lucernei ?

Unele dintre studiile de specialitate desfasurate de cercetatori au relevat faptul ca administrarea lucernei este eficienta pentru scaderea nivelului de colesterol din organismul uman. La momentul actul nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii lucernei pentru tratarea afectiunilor pentru care este recomandata in mod frecvent, precum afectiunile renale, afectiunile vezicii urinare, afectiunile prostatei, astmul, artrita, diabetul sau indigestia. Administrarea lucernei este eficienta pentru scaderea nivelului de colesterol din organism.                                                           

Care este modul de actiune al lucernei ?

Lucerna poate preveni absorbtia colesterolului la nivel intestinal.

Precautii in ceea ce priveste administrarea lucernei                         

Pentru majoritatea persoanelor, tratamentul bazat pe lucerna, nu implica riscuri majore. Administrarea semintelor de lucerna pe termen lung este insa, contraindicata, deoarece acestea pot determina aparitia unor manifestari similare lupusului indus de medicamente. De asemenea, lucerna poate determina cresterea sensibilitatii pielii la actiunea razelor solare, motiv pentru care se recomanda administrarea cremelor cu protectie solara.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea lucernei sunt persoanele diagnosticate cu lupus eritematos sistemic (LES), persoanele diagnosticate cu diabet, persoanele diagnosticate cu afectiuni cu grad mare de sensibilitate la nivelul de hormoni ai organismului asa cum sunt cancerul mamar, cancerul uterin, endometrioza, cancerul ovarian sau uterul fibroid, persoanele care au suferit un transplant de organe si persoanele diagnosticate cu afectiuni ale sistemului imunitar precum scleroza multipla, lupusul eritematos sistemic ( LES ) sau artrita reumatoida.                                                 

Interactiunea cu alte medicamente   

1. Warfarina                                              

Gradul de interactiune : Moderat, astfel ca se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Lucerna are un continut bogat in vitamina K, fiind extrem de eficienta pentru procesul de coagulare a sangelui. Warfarina se administreaza pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul de lucerna poate sa scada eficienta warfarinei asupra organismului uman, drept urmare, riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut. In aceste conditii se recomanda sa se efectueze in mod regulat analize a sangelui. In conditiile in care medicul specialist va considera ca este necesar, doza de warfarina administrata se poate modifica.

2. Anticonceptionale sau medicamente contraceptive

Gradul de interactinune : Moderat, drept urmare se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Anticonceptionalele contin estrogen, iar lucerna regaseste in alcatuirea sa anumite substante similare estrogenului, insa cu efecte mai slabe decat acest hormon. Administrarea simultana a celor doua forme de tratament poate sa determine scaderea eficientei anticonceptionalelor. Medicamente de acest gen contin etinilestradiol, levonorgestrel, etinilestradiol sau noretindron.        

3. Estrogen

Grad de interactinune : Moderat, motiv pentru care medicii recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Consumata in cantitati importante, lucerna detine efecte similare estrogenului, insa cu o intensitate mai scazuta. Administrarea simultana a celor doua forme de tratament poate determina scaderea eficientei anticonceptionalelor. Medicamentele de acest gen includ estrogenii conjugati, etinilestradiolul si estradiolul.

4. Medicamente care au capacitatea de inhibare a  functionarii sistemului imunitar sau medicamentele imunosupresoare                                         

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Lucerna are capacitatea de stimulare a  gradului de functionare al sistemului imunitar, fapt ce determina scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare. Medicamentele de acest gen contin azatioprina, ciclospoinr, basiliximab, daclizumab, muromonab - CD3, tacrolimus, micofenolat, sirolimus, corticosteroizi sau prednison.

5. Medicamente care sporesc sensibilitatea pielii la actiunea razelor solare sau medicamente fotosensibilizante

Gradul de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie trebuie sa fie evitata. Medicamentele cresc sensibilitatea pielii la razele solare, efect similar lucernei. Drept urmare, administrarea simultana a celor doua tipuri de tratament sporeste sansele de aparitie a basicutelor, iritatiilor sau a arsurilor solare. Pentru evitarea acestor manifestari, se recomanda ca inaintea expunerii la soare sa se aplice o crema cu protectie solara. Medicamentele de acest gen contin amitriptilina, norfloxacin, ciprofloxacin, lomefloxacin, levofloxacin, ofloxacin, sparfloxacin, moxifloxacin, gatifloxacin, trimetoprim sulfametoxazol, metoxsalem, tetraciclina si trioxsalen.

Doze recomandate de lucerna                                             

Administrarea lucernei se realizeaza pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru valorile colesterolului care depasesc media normala, se administreaza 5 - 10 miligrame de lucerna propriu - zisa sau administrata sub forma de ceai, de trei ori pe zi sau 5 - 10 mililitri de extract de lucerna in proportie de 1:1 in 25 % alcool, de trei ori pe zi.