Maghiranul


Autor: george

Alte denumiri ale maghiranului

Ulei de maghiran, ulei esential de maghiran, Majorana hortensis, Majorana majorana sau Origanum majorana.

Ce este maghiranul ?

Maghiranul este o planta ale carei flori, frunze si ulei sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta maghiranului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • tuse, raceala, rinita, crampe stomacale, cresterea poftei de mancare si imbunatatirea digestiei, colici, afectiuni hepatice, calculi biliari (pietre la nivelul vezicii biliare), dureri de cap, imbunatatirea somnului, diabet, probleme menstruale, simptome specifice menopauzei, probleme mentale, probleme la nivelul nervilor din organism, dureri musculare, intinderi sau cresterea volumului de lapte matern.

Care este modul de actiune al maghiranului ?

Pana in prezent studiile de specialitate nu au reusit sa releve care este modul de actiune al maghiranului asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste maghiranul

Administrat pentru perioade scurte de timp, maghiranul nu prezinta riscuri majore asupra adultilor. Evitati insa contactul direct cu maghiranul proaspat intrucat exista riscul de aparitie a inflamatiilor la nivelul ochilor si a pielii. Utilizarea acestei plante in scopuri medicinale pentru perioade indelungate de timp este contraindicata si asta cu atat mai mult cu cat unele studii de specialitate au relevat ca maghiranul poate cauza anumite tipuri de cancer.

ATENTIE: Administrarea maghiranului in scopuri medicinale este contraindicata in cazul copiilor.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite maghiranul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la plante din familia Lamiaceae precum busuioc, isop, levantica, menta, oregano si salvie.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de maghiran, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, starea generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.