Maslinul


Autor: george

Alte denumiri ale maslinului

Ulei de masline extravirgin, masline verzi, frunze de maslin, acid gras mononesaturat, Oleae europaea, Oleae Folium, Olivae Oleum, masline, pulpa de masline, ulei de masline, acid gras omega-9, acizi grasi nesaturati, ulei virgin de masline.

Ce este maslinul ?

Maslinul este un copac. Uleiul extras din fructe si seminte, apa din masline si frunzele sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Exista posibilitatea ca maslinul sa fie eficient pentru:

  • tratarea constipatiei, caz in care se va folosi maslinul ca laxativ usor.

Maslinul este eficient pentru:

  • scaderea nivelului de colesterol in cazul persoanelor cu un nivel de colesterol mai mare decat media normala;
  • scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arteriala;
  • reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace si a infarctului;
  • reducerea sanselor de dezvoltare a cancerului mamar si cancer colorectal. Cu toate acestea nu exista informatii care sa ateste capacitatea maslinului de a trata aceste boli si afectiuni.

Exista posibilitatea ca maslinul sa fie ineficient pentru:

  • scaderea consistentei cerii din urechi;
  • tratarea durerilor asociate cu afectiunile auriculare.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta maslinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • diabet, calculi biliari (pietre la vezica biliara), tulburari hepatice, migrene, gaze ( flatulenta), arsuri minore, afectiuni ale pielii, alergii de primavara (rinita alergica), paduchi, infectii precum gripa, raceala comuna, meningita, virusul Epstein-Barr, herpes, zona zoster, HIV/SIDA, oboseala cronica, hepatita B, pneumonie, tuberculoza, gonoree, malarie, infectii ale tractului urinar si infectii aparute in urma interventiilor chirurgicale, osteoartrita sau artrita reumatoida.

Care este modul de actiune al maslinului ?

Acizii grasi din uleiul de masline au capacitatea de a scadea nivelul de colesterol din organism. In acelasi timp aceste substante detin efecte antiinflamatorii, in vreme ce frunzele de maslin, alaturi de uleiul de masline pot diminua tensiunea arteriala.

Precautii in ceea ce priveste maslinul

Desi maslinul este sigur pentru majoritatea adultilor, exista situatii in care aceasta planta cauzeaza dispepsie.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Maslinele si uleiul de masline au capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (medicamente antihipertensive)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Maslinele au capacitatea de a creste tensiunea arteriala, motiv pentru care efectul medicamentelor antihipertensive poate fi diminuat.Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipin, hidroclorotiazida, furosemid, etc.

Doze recomandate

Administrarea tratamentului pe baza de masline se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru constipatie: 30ml de ulei de masline;
  2. Pentru hipertensiune arteriala: 30-40g de ulei de masline extravirgin ca parte a dietei zilnice. De asemenea, pentru aceasta conditie medicala s-au utilizat 30-40mg extract de frunze de masline de 4 ori pe zi;
  3. Pentru nivel crescut de colesterol si diminuarea riscului de afectiuni cardiace: 23mg de ulei de masline/zi (aproximativ 2 linguri). Aceasta cantitate furnizeaza 17.5 mg de acizi grasi mononesaturati ce vor inlocui acizii grasi din dieta.