Matasea de porumb


Autor: george

Alte denumiri ale matasei de porumb

Maidis Stigma

Ce este matasea de porumb ?

Matasea de porumb este reprezentata de ciucurii aflati de-a lungul stiuletelui de porumb. Specialistii folosesc matasea de porumb pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta matasei de porumb in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • urinari involuntare in timpul noptii, inflamatii la nivelul prostatei, inflamatii la nivelul sistemului urinar, insuficienta cardiaca congestiva (ICC), diabet, hipertensiune arteriala.

Care este modul de actiune al matasei de porumb ?

Matasea de porumb contine taninuri, substante cu efect astringen asupra organismului uman, precum si criptoxantina, substante cu proprietati similare vitaminei A.

Precautii in ceea ce priveste matasea de porumb

Pentru majoritatea oamenilor matasea de porumb nu detine riscuri majore asupra organismului.Exista posibilitatea ca matasea de porumb sa reduca nivelul de potasiu din sange si sa cauzeze iritatii, macarimi si alergii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite matasea de porumb:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet, hipertensiune arteriala si persoanele care prezinta un nivel scazut de potasiu;
  • persoanele alergice la porumb.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Matasea de porumb are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (medicamente antihipertensive)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrata in doze mari, matasea de porumb are capacitatea de a scadea nivelul tensiunii arteriale, efect similar medicamentelor antihipertensive. In aceste conditii, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea excesiva a valorii tensiunii arteriale.
Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipin, hidroclorotiazida, furosemid, etc.

3. Medicamente pentru inflamatii (corticosteroizi)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite medicamente pentru reducerea inflamtiilor pot cauza scaderea nivelului de potasiu din organism. La randul sau matasea de porumb actioneaza asemeni unui laxativ stimulant, scazand potasiul din organism. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate scadea aceasta substanta mult peste nivelul normal.Corticosteroizii pot contine dexametazon, hidrocortizon, metilprednisolon, prednison, etc.

4. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul matasea de porumb poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut.

5. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Matasea de pormb detine proprietati diuretice, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata administrarea simultana a celor 2 forme de tratament.Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de pelin, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.