Menta


Alte denumiri ale Mentei

Lavanduliodora, Mentha Piperita, Herba Menthae, Mentha Arvensis, Mentha Halpocalyx

Ce este Menta ?

Menta este o planta medicinala cu proprietati uimitoare in tratarea unor afectiuni care este raspandita in toata Europa.

Este o planta erbacee perena, are inaltimea cuprinsa intre 10 cm si 1 m. Frunzele sunt opuse, ovate, au marginea denticulata, sunt lucioase pe partea superioara si paroase pe cea inferioara. Florile apar la inceputul verii si sunt de culoare roz.

Dupa ce au fost uscate la soare, frunzele de menta pot fi pastrate 1 an de zile in borcane de sticla inchise ermetic. Inflorescentele se culeg prin taiarea plantei la 10-15 cm sub floare.

Potrivit mitologiei grecesti, termenul de “mentha” vine de la numele nimfei Minte, care a fost transformata in planta de catre geloasa Proserpina pentru ca Minte era iubita de zeul Hades.

Menta este eficienta pentru:

  • dispepsie;
  • dureri de cap si de tensiune
  • relaxarea colonului in timpul examenelor medicale, clisme cu bariu si proceduri radiologice.

Menta este ineficienta pentru:

  • starea de greata postoperatorie.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE MEDICALE CARE SA ATESTE EFICIENTA MENTEI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • sindrom de intestin iritabil, dureri de dinti, prurit, infectii, greturi in cazul femeilor insarcinate, stari de voma si varsaturi, dureri menstruale, dezvoltarea anormala a bacteriilor la nivelul intestinelor, infectii pulmonare, spasme stomacale si ale vezicii biliare, tuse si simptome specifice racelilor, inflamatii la nivelul cavitatii bucale si la nivelul tractului respirator, dureri musculare sau ale nervilor.

Care este modul de actiune al mentei ?

Menta este analgezic, anestezic, antiseptic, carminativ, digestiv si tonifiant. Are proprietati medicinalte in primul rand datorita mentolului, care este un alcool ce se extrage din planta.

Uz intern: se prepara o infuzie care se foloseste in caz de raceala si gripa, sinuzita, oboseala, nervozitate, indigestie sau greata.

Uleiul de menta s-a dovedit eficient pentru ameliorarea spasmelor de la nivelul tractului digestiv.

Uz extern: se prepara o infuzie ca antiseptic pentru gura, gat si impotriva halitozei. In caz de sinuzita, catar, astm sau nevralgii se pot face inhalatii cu frunze uscate de menta puse in apa clocotita. Pentru calmarea pruritului se pot pune frunze proaspete zdrobile calde pe zona afectata.

Aplicat direct pe piele uleiul de menta poate incalzi zona cu care vine in contact, ameliorand astfel senzatiile dureroase.

Menta se mai foloseste si ca aromatizant in fabricarea medicamentelor care au gust amar sau neplacut.

Infuzia de frunze de menta si inflorescente curata si previne pielea grasa.

Daca veti adauga in apa doua maini de frunze sau flori de menta atunci cand faceti baie veti simti cum aceasta planta actioneaza contra stresului cu scopul de a va relaxa.

Menta este o planta aromatica deosebita care se foloseste si in bucatarie la prepararea salatelor si mancarurilor pe baza de carne. In cofetarii se utilizeaza pentru aromatizarea dulciurilor.

Precautii in ceea ce priveste menta

Uleiul de menta trebuie administrat in cantitati mici atat intern cat si extern. Menta poate cauza efecte secundare ca arsuri stomacale, reactii alergice care se manifesta prin inrosirea pielii, dureri de cap, inflamatii ale cavitatii bucale.

Uleiul de menta poate fi administrat si copiilor cu varsta de 8 ani si peste, insa sub forma de capsule astfel incat sa se evite contactul direct cu mucoasa stomacala.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite uleiul de menta.

Se recomanda evitarea consumului de menta seara pentru ca poate da insomnie.

Menta nu ar trebui administrata concomitent cu alte tratamente pentru ca reduce asimilarea principiilor active din medicamentele homeopatice.

Atentie: Nu folositi menta in caz de reflux gastro-esofagian si in caz de ulcer. Cei care sufera de anemie, boli ale ficatului si rinichilor trebuie de asemenea sa evite menta.

Interactiunea cu alte medicamente

Ciclosporina
Grad de interactiune: moderat. Medicii recomanda atentie sporita in combinarea mentei cu ciclosporina.
Organismul uman metabolizeaza ciclosporina pentru a fi eliminata iar uleiul de menta are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare a acestui proces. Astfel se pot intensifica efectele secundare ale ciclosporinei.

Medicamentele metabolizate de ficat (cum este citocromul P450 1A2/substrat CYP1A2)
Grad de interactiune: moderat. Medicii recomanda atentie sporita in combinarea mentei cu aceste medicamente.
Unele medicamente sunt metabolizate de ficat. Uleiul de menta scade timpul de procesare a acestor substante. De asemenea, exista riscul ca menta sa intensifice efectele secundare ale acestor medicamente. Inainte de a incepe un tratament care se axeaza pe medicamente metabolizate de ficat si vreti sa consumati menta ar trebui sa va sfatuiti cu medicul Dumneavoastra.
Medicamente din aceasta categorie: amitriptilina, haloperidol, ondansetron, propranolol, teofilina, verapamil.

Medicamente metabolizate de ficat (cum este citocromul P450 2C19/substrat CYP2C19)
Grad de interactiune: moderat. Medicii specialisti recomanda atentie sporita in combinarea mentei cu acest tip de medicamente.
Exemple de medicamente din aceasta categorie: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, diazepam, carisoprodol, nelfinavir, etc.

Medicamente metabolizate de ficat (cum este citocromul P450 2C9/substrat CYP2C9)
Grad de interactiune: moderat. Medicii specialisti recomanda atentie.
Medicamente din aceasta categorieL: diclofenac, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, celecoxib, amitriptilina, warfarina, glipizid, losartan, etc.

Medicamente metabolizate de ficat de citocromul P450 3A4/substrat CYP3A4
Grad de interactiune: moderat. Se recomanda atentie.
Aceasta categorie contine medicamente ca: lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina, triazolam, etc.

Antiacizi
Grad de interactiune minor. Multe produse pe baza de ulei de menta sunt prezentate sub forma de capsupe protejate enteric. Antacizii scad nivelul de aciditate gastrica lucru care inseamna dizolvarea rapida a capsulelor cu ulei de menta. Creste riscul aparitiei arsurilor stomacale si apare starea de voma. Recomandarea este sa administrati antacizii dupa cel putin doua ore de la administrarea uleiului de menta.
Unii antacizi au in componente carbonat, dihidroxialuminiu carbonat de sodiu, malgardrat, sulfat de magneziu, hidroxid de aluminiu.

Medicamente ce scad aciditatea stomacala (blocante H2)
Grad de interactiune minor. Se recomanda atentie atunci cand vreti sa combinati menta cu acest timp de medicamente.
Medicamentele din aceasta categorie contin: cometidina, ranitidina, nizatidina si famotidina.

Medicamente care scad nivelul de acid gastric (inhiba pompa de protoni)
Grad de interactiune minor.
Aceste medicamente pot avea in compozitie omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol si esomeprazol.

Doze recomandate

Administrarea mentei se face astfel:
1. Pe cale orala

Pentru dispepsie: se recomanda 90mg de ulei de menta combinat cu ulei de chimion de 3 ori pe zi. Se mai poate prepara un amestec de frunze de menta impreuna cu alte plante, care se administreaza de 3 ori pe zi (cate 1ml).

2. Uz extern

Pentru dureri de cap cu tensiune: se administreaza o solutie de 10% ulei de menta in combinatie cu etanol. Aplicarea se face local la nivelul fruntii si a tamplelor. Se recomanda repetarea masajului dupa 15-30 de minute.

3. Clisma

Pentru diminuarea spasmelor de la nivelul colonului in timpul clismelor pe baza de bariu se administreaza o cantitate de 8ml de ulei de menta in 100ml de apa impreuna cu un agent activ de suprafata. Partea insolubila se indeparteaza iar apoi 30ml din solutia ramasa se adauga in 300ml de solutie cu bariu.

Comentarii

frunzele de menta amestecate cu frunzele de tutun il aromatizeaza pe acesta ?