Migdalul


Migdalul este un pom fructifer care creste in regiunea Anatoliei, in zona Mediteranei si a Marii Marmara. In prezent, principala cultura agricola a Turciei este reprezentata de migdali, insa California este cel mai mare cultivator de migdale, producand 80% din productia de migdale a lumii. Exista mai multe varietati de migdale cunoscute sub diverse denumiri precum Amygdalus communis varietatea dulcis, Prunus amygdalus varietatea Sativa, Prunus amygdalus varietatea dulcis, Prunus communis varietatea sativa. Alte denumiri populare cu referire la migdal sunt Prunus dulcis sau ulei de migdale. Uleiul de migdale este obtinut prin presarea cojilor de migdale dulci si a cojilor de migdale amare. Uleiul extras din migdale este folosit la fabricarea unei game largi de produse medicinale, cosmetice sau alimentare.

Proprietatile migdalelor

Eficienta migdalelor a fost demonstrata pentru tratarea pielii iritate si exfoliate, avand proprietati emoliente ideale pentru tratarea mainilor uscate. Din punct de vedere farmaceutic s-a descoperit ca extractul de migdale este neiritant si nesensibilizant pentru piele, ceea ce il face ingredientul perfect pentru produsele destinate ingrijirii pielii.

In Antichitate, chinezii, practicantii de Ayurveda si greco-persanii foloseau in institutele de medicina uleiul de migdale pentru tratarea pielii uscate in caz de psoriazis si eczeme. In China Antica se considera chiar ca migdalele au potential in tratarea afectiunilor oncologice.

Produsele pe baza de ulei de migdale sunt folosite si pentru regenerarea cicatricilor postoperatorii fara semne.

Care este modul de actiune al migdalului ?

Datorita cantitatii mari de acizi grasi, migdalul exercita efecte laxative asupra organismului. Tot ca urmare a continutului bogat in acizi grasi migdalul are capacitatea de a vindeca pielea uscata si mucoasele membranare iritate, insa are slabe proprietati antibacteriene.

Migdalele au numeroase calitati nutritionale precum scaderea colesterolului si protectia oferita impotriva diabetului. Migdalele sunt si o sursa importanta de proteine, minerale si vitamina E, fiind considerate a avea capicitatea de a reduce riscul dezvoltarii de boli cronice. Se efectueaza in continuare studii pentru a determina daca extractul de migdale are proprietati prebiotice. Extractele din fructe si coji de migdal poseda calitati antioxidante, care contribuie la prevenirea sau incetinirea desfasurarii a numeroase boli care manifesta stres oxidativ asupra organismului.

Doze recomandate

Doza de migdale recomandata este proprie fiecarei persoane. Doza optima poate varia in functie de factori individuali precum varsta, starea actuala de sanatate sau desfasurarea unor afectiuni preexistente. Pentru folosirea in siguranta a migdalelor din punct de vedere medicinal este recomandata consultarea unui specialist in domeniu. Este recomandat, de asemenea, ca femeile gravide si cele care alapteaza sa evite consumul de extract de migdale fara consultarea prealabila a unui specialist.

Produse

La momentul actual, extractul de migdale este folosit in formule cosmetice in proportie de pana la 50%. Datorita proprietatilor emoliente si de calmare ale uleiului de migdale, acesta este adesea intalnit ca si ingredient in lotiuni hidratante de corp, creme autobronzante, solutii pentru curatarea tenului, creme de fata, uleiuri de masaj, sapunuri, sampoane, parfumuri, baze de machiaj, farduri sau chiar rujuri.

Industria alimentara produce, de asemenea, numeroase produse care contin migdale sau esente de migdale. Folosirea migdalelor in productia alimentelor se datoreaza suresei bogate de proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc si cupru pe care o reprezinta acestea. De asemenea, laptele de migdale este un produs care poate fi consumat de catre persoanele cu intoleranta la lactoza sau care sunt alergice la soia si produsele din soia.

Potentialul aromatic al migdalelor le ofera acestora un loc fruntas si in randul ingredientelor uleiurilor volatile sau odorizantelor.

Bibliografie
1. Applied and Environmental Microbiology 74 ( 14 ), p. 4264-4270, Potential Properties of Almond ( Amygdalus comunis L. ) seeds , Mandalari G., Nueno-Palop C., Bisignano G., Wickham M. S. J. , Narbad A. 2. Complementary Therapies in Clinical Practice , vol. 16, Issue 1, p. 10-12, The uses and properties of almond oil, Ahmad Zeeshan 3. Food Chemistry 115., p.529-533, Antioxidants and antiradicals in almond hull and shell ( Amygdalus comunis L. ) as a function of genotype, Sfahlan Ali Jahanban, Mahmoodzadeh Ahmad, Hasanzadeh Abdollah, Heidari Reza, Jamei Rashid 4. Journal of Food Engineering 60, p. 315-320, Physical properties of almond nut and kernel, Aydin C 5. Leung's Encyclopedia of Common Natural Ingredients : Used in Food, Drugs and Cosmetics, 3 ed., Khan a De Ikhlas, Abourashed A.