Momordica


Autor: george

Alte denumiri ale momordicei

Momordica charantia sau Momordica murcata.

Ce este momordica ?

Momordica este o planta ale carei fructe si seminte sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta momordicei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • diabet, psoriazis (afectiune manifestata la nivelul pielii), HIV/SIDA, tulburari stomacale si intestinale asa cum sunt ulcerul sau constipatia, calculi renali (pietre la rinichi), afectiuni hepatice, abcese cutanate si rani.

Care este modul de actiune al momordicei ?

Momordica contine o substanta ce actioneaza asemeni insulinei reducand nivelul de zahar din sange.

Precautii in ceea ce priveste momordica

Administrata pentru perioade scurte de timp, momordica nu prezinta riscuri severe asupra organismului uman. Pana in prezent medicii specialisti nu au stabilit care sunt riscurile utilizarii acestei plante pentru o perioada mai mare de 3 luni.Momordica are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din organism. In consecinta persoanele diagnosticate cu diabet, trebuie sa fie precaute in momentul combinarii acestei plante cu medicamentele antidiabetice. In astfel de situatii se recomanda monitorizarea atenta a nivelului de zahar din sange.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite momordica:

  • persoanele insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente antidiabetice

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Momordica are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de momordica, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.