Morcov salbatic


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale morcovului salbatic

Daucus carota

Ce este morcovul salbatic?

Morcovul salbatic este o planta ale carei parti aeriene si ulei, extras din seminte, sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase. ATENTIE: Nu confundati morcovul salbatic, de culoare alba si necomestibil, cu morcovul obisnuit.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta morcovului salbatic in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • calculi renali (pietre la rinichi), afectiuni ale vezicii urinare, guta, diaree, indigestie, gaze ( flatulenta), dureri la nivelul uterului, afectiuni cardiace, cancer, afectiuni renale, inducerea menstruatiei si tratarea viermilor. Deasemenea aceasta planta este folosita pentru propietatile sale tonice (pentru sistemul nervos), diuretice si afrodisiace.

Care este modul de actiune al morcovului salbatic?

Desi pana in momentul de fata nu s-a stabilit cu exactitate modul in care morcovul salbatic actioneaza asupra organismului uman, aceasta planta contine unele substante ce pot afecta sistemul vascular, sistemul muscular si inima.

Precautii in ceea ce priveste morcovul salbatic

Administrat pe cale orala uleiul din seminte de morcov salbatic este sigur pentru majoritatea adultilor, atat timp cat sunt respectate dozele medicinale. Nu exista suficiente informarii care sa ateste siguranta utilizarii partilor aeriene ale acestei plante.

Dozele mari de morcov salbatic pot cauza leziuni la nivelul rinichilor si afectiuni la nivelul sistemului nervos, iritatii cutanate, sensibilitate crescuta la razele solare si reactii alergice. In plus, in cazul persoanelor alergice la mesteacan, telina sau pelin negru riscul de a manifesta un grad de sensibilitate crescuta la morcov salbatic este accentuat.

Evitati contactul direct cu morcovul salbatic.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite morcovul salbatic:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele expuse oricarui tip de terapie pe baza de ultraviolete;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale;
  • persoanele alergice la mesteacan, telina sau pelin negru;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de morcov salbatic, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.