Musetel german


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale musetelului german

Camomille Allemande, Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla, Matricaria recutita sau Matricariae Flos.

Ce este musetelul german?

Musetelul german este o planta ale carei flori sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Care este gradul de eficienta al musetelului german?

Unele studii de specialitate au relevat faptul ca musetelul german, folosit ca solutie orala este eficienta pentru tratarea mucozitei orale, conditie medicala manifestata ca efect secundar al terapiei cu radiatii sau a chimioterapiei la persoanele diagnosticate cu cancer.

Nu exista insa informatii care sa ateste eficienta musetelului german in ceea ce priveste conditii medicale pentru care este administrat in mod normal: dispepsie, insomnie, afectiuni ale pielii, rinita, diaree, sau crampe menstruale.

Musetelul german este eficient pentru:

 • tratarea si prevenirea inflamatiilor si deteriorarii suprafetei cavitatii bucale (mucozita) cauzate de terapie cu radiatii sau chimioterapie in cazul anumitor tipuri de cancer;
 • dispepsie in combinatie cu alte 5 plante;
 • colici in cazul sugarilor, in combinatie cu cu alte ierburi.

Musetelul german nu este eficient pentru:

 • prevenirea iritatiilor pielii cauzate de terapie cu radiatii, administrata ca forma de tratament pentru cancer.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta musetelului german in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • flatulenta, rau de calatorie, inflamatii nazale, alergii de primavara, diaree, stare de agitatie si de somnolenta, deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), fibromialgie, tulburari stomacale si intestinale sau crampe menstruale.

Care este modul de actiune al musetelului german?

Musetelul german contine anumite substante care au capacitatea de a relaxa organismul. In acelasi timp aceste substante detin efecte antiinflamatorii.

Precautii in ceea ce priveste musetelul german?

Administrat pe cale orala pentru perioade scurte de timp, musetelul german nu prezinta riscuri asupra organismului. Efectele administarrii pe termen lung nu au putut fi stabilite pana la momentul actual. In plus, exista situatii in care aceasta planta poate cauza reactii alergice , cu precadere in cazul persoanelor cu un grad mare de sensibilitate la rugina (Senecio jacobala), margarete sau galbenele.

Administrat topic, musetelul german poate duce la aparitia reactiilor alergice, iar in contactul cu ochii chiar iritatii oculare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite musetelul german:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele alergice la rugina (Senecio jacobala), margarete sau galbenele;
 • persoane care sufera de conditii medicale sensibile la hormoni, asa cum sunt cancerul mamar, cancerul uterin, cancer ovarian, endometrioza sau uter fibroid;
 • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. In combinatie cu medicatia administrata in timpul sau dupa interventia chirurgicala, musetelul german poate cauza o stare excesiva de sedare.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Anticonceptionale
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Musetelul german detine asupra organismului uman anumite efecte similare estrogenului, insa cu o intensitate redusa. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate scadea eficienta anticonceptionalelor. Pentru a evita o sarcina nedorita specialistii recomanda folosirea unei metode alternative de contraceptie.

Anumite anticonceptioanale contin etinil estradiol si levonorgestrel, etinil estradiol si noretindron, etc.

2. Estrogen
Grad de interactiune: moderat motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Adminsitrarea musetelului german in cantitati mari poate avea aceleasi efecte ca estrogenul, insa cu o intensitate redusa. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale estrogenului.
Anumite medicamente de acest gen includ estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

3. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 1A2 (substrat CYP1A2)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Musetelul german detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.

Unele medicamente de acest fel contin amitriptilina, haloperidol, ondansetron, propranolol, teofilina, verapamil, etc.

4. Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Musetelul german detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.

Anumite medicamente de acest fel contin lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina, triazolam, etc.

5. Sedative (benzodiazepine)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Sedativele au capacitatea de a induce stare de somnolenta si ameteala. Musetelul german are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al sedativelor in organism. Administrarea musetelului german simultan cu sedativele poate intensifica efectele si efectele secundare ale acestui tip de tratament.

Anumite medicamente ce interactioneaza cu musetelul german contin alprazolam, clonazepam, diazepam, lorazepam, midazolam, temazepam, triazolam, etc.

6. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Sedativele au capacitatea de a induce stare de somnolenta si ameteala. Musetelul german are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al sedativelor in organism. Administrarea mustelului german simultan cu sedativele poate intensifica efectele si efectele secundare ale acestui tip de tratament.

Anumite medicamente de acest gen contin pentobarbital, fenobarbital, secobarbital, fentanil, morfina si zolpidem.

7. Tamoxifen
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite tipuri de cancer sunt afectate de nivelul hormonal din organism. Astfel, acele tipuri de cancer sensibile la nivelul de estrogen din organism sunt tratate cu tamoxifen. Capacitatea musetelului german de a afecta nivelul de estrogen din organism poate scadea eficienta tamoxifenului.

8. Warfarina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Musetelul german creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

Doze recomandate

Modul de administrare al musetelului german se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru dispepsie: administrarea unei doze de 1 ml de musetel in combinatie cu alte plante, de 3 ori pe zi.
  2. Pentru mucozita: gargara cu o solutie de 10-15 picaturi de extract lichid de musetel german turnate in 100 ml apa de 3 ori pe zi.
  3. Pentru colici: administrarea unei combinatii de 164mg de chimen dulce, 97mg de balsam de lamaie si 178mg de musetel german, de 2 ori pe zi.