Mutatoarea


Alte denumiri ale mutatoarei

Bryonia Alba, Bryonia Cretica, Bryonia Dioca sau Bryoniae Radix.

Ce este mutatoarea ?

Mutatoarea este o planta agatatoare, intalnita pe garduri si gradini de la sat. Are o radacina groasa, puternica si carnoasa, prezinta aspect stratificat la incizie. Frunzele sunt lobat-palmate. Florile sunt mici si alburii, un pic tubulate. Fructele sunt boabe rosii, globuloase si au 3-6 seminte. Mutatoarea este melifera si infloreste in perioada iulie-august. Oamenii folosesc radacina plantei in medicina.

Mutatoarea contine multa guma (rasina), un ulei, rezina, brionina (care este un alcaloid toxic), brionitina – un principiu amar.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta mutatoarei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni la nivelul stomacului sau intestinale, afectiuni pulmonare, artrita, afectiuni ce tin de ficat, tulburari de metabolism, prevenirea infectiilor, inducerea starii de voma, retentie de lichide.

Care este modul de actiune al mutatoarei ?

Radacina mutatoarei contine o rasina naturala cu efectelaxative puternice. Astfel, ea stimuleaza procesul de digestie si de curatare a intestinelor. In ciuda pericolului pe care il implica, mutatoarea este folosita ca un laxativ in caz de constipatie sau pentru ca induce starea de voma.

Mutatoarea se utilizeaza de asemenea pentru a trata bolile de stomac si bolile intestinale (in doze foarte mici), pulmonare, artrita, boli de ficat si tulburari metabolice sau pentru a preveni infectiile. Este eficienta si pentru a combate retentia de lichide prin inducerea unei urinari frecvente.

Mutatoarea se poate intrebuinta prin radacina ei care se poate usca si se poate conserva. Praful obtinut este iritant si provoaca stranutul (ca si strigoaia). In doza terapeutica, 1-2 grame mai ales ca praf in pilule, mutatoarea se comporta caun purgativ drastic. Daca se aplica extern, sub forma de comprese locale, pulpa de radacina produce iritatie.

Precautii in ceea ce priveste mutatoarea

Medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca mutatoarea nu este sigura pentru om. In doze mari ea implica o serie de efecte secundare ca ameteala, varsaturi, convulsii, colici,diareecu sange, avort, excitarea functiilor nervoase si leziuni renale. Administrata in cantitati considerabile aceasta planta induce o stare de intoxicatie fatala atat persoanelor adulte cat si copiilor. Contactul direct cu mutatoarea poate cauza iritatii grave la nivelul pielii.

Atentie: femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa utilizeze aceasta planta. Exista pericol de avort spontan si probleme serioase pentru mama si copil.

Persoanele care sufera de tulburari stomacale si intestinale trebuie sa fie extrem de atente. Mutatoarea poate irita stomacul si intestinele agravand problemele gastro-intestinale.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de mutatoare care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.