Mutulica


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale mutulicii

Scopolia carniolica sau scopolie (rar).

Ce este mutulica?

Mutulica este o planta din ale carei radacini si rizomi sunt pregatite unele produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta mutulicii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

Care este modul de actiune al mutulicii?

Mutulica regaseste in alcatuirea sa anumite substante similare celor regasite in alcatuirea unor medicamente, asa cum sunt hiosciamina, atopina si scopolamina. Aceste substate au capacitatea de a relaxa muschii ce delimiteaza tractul digestiv si tractul urinar.

Precautii in ceea ce priveste mutulica

Medicii specialisti afirma ca mutulica nu este sigura pentru organismul uman intrucat diferenta intre doza medicinala si cea otravitoare este extrem de fina. Aceasta atentionare trebuie luata cu atat mai mult in serios cu cat produsele pe baza de mutulica sunt disponibile in diverse concentratii. Simptomele fazei incipiente a otravirii cu mutulica includ inrosirea pielii si senzatia de gura uscata. Alte simptome ale acestei conditii medicale se manifesta prin cresterea temperaturii corpului, probleme de vaz, dificultate de urinare si constipatie. In plus, administrarea unei cantitati mari de mutulica poate cauza stare de agitatie, discurs incoerent, toate acestea fiind urmate de afectiuni respiratorii si deces.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite mutulica:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni cardiace precum insuficienta cardiaca sau ritm cardiac rapid si neregulat;
  • persoanele diagnosticate cu sindromul Down;
  • persoanele care au febra;
  • persoanele care se confrunta cu dificultati de urinare;
  • persoanele diagnosticate cu glaucom cu unghi inchis;
  • persoanele diagnosticate cu hernie hiatala sau boala de reflux esofageal;
  • persoane care se confrunta cu afectiuni ale tractului digestiv, asa cum sunt constipatia, ulcerele stomacale, infectiile stomacale si infectiile intestinale, colita ulcerativa, megacolon toxic sau obstructia tractului digestiv.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de mutulica, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.