Nalba


Autor: george

Alte denumiri ale nalbei

Althaeae folium, Althaea officinalis, Althaea taurinensis sau Althaeae radi.

Ce este nalba ?

Nalba este o planta din ale carei frunze sau radacini sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta nalbei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • inflamatii, inflamatii ale pielii, arsuri, rani, intepaturi de insecte, piele crapata, diaree, constipatie, ulcer stomacal si ulcer intestinal, iritaii la nivelul cavitatii bucale si a gatului sau tuse seaca.

Care este modul de actiune al nalbei ?

Nalbele au capacitatea de a forma un strat protector asupra pielii si a mucoasei tractului digestiv. De asemenea, aceasta planta poate ameliora tusea si grabi procesul de vindecare al ranilor.

Precautii in ceea ce priveste nalba

Administrata pe cale orala, nalba nu prezinta riscuri majore asupra organismului uman. Exista insa cazuri in care aceasta planta duce la scaderea nivelului de zahar din sange. In aceste conditii, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa isi monitorizeze atent nivelul de zahar din sange pentru a evita aparitia hipoglicemiei.Desi studiile de specialitate nu au relevat cu siguranta acest lucru, produsele pe baza de nalba pot fi folosite pentru uz cutanat.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite nalba:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Litiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Nalba detine efecte diuretice asupra organismului. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de nalba poate scadea capacitatea organismului de a elimina litiul, fapt ce duce la cresterea nivelului de litiu din organism si la aparitia efectelor secundare severe. Inainte de a administra simultan cele 2 tipuri de tratament este recomandat sa va adresati medicului specialist. Daca va fi nevoie doza de litiu va fi ajustata.

2. Medicamente pentru diabet (medicamente antidiabetice)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Nalba are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange. Administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar sub media normala, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie. In consecinta este recomandat sa monitorizati atent, la intervale de timp regulate, nivelul de zahar din sange. Daca va fi nevoie, medicii specialisti vor decide modificarea cantitatii de medicamente antidiabetice.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazona, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

3. Medicamente administrate pe cale orala (medicamente orale)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Nalba contine un anumit tip de fibra, ce poarta denumirea de mucilagiu. Mucilagiul are capacitatea de a scadea capacitatea de absorbtie a medicamentelor. Administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate scadea eficienta medicamentelor luate pe cale orala. Pentru a preveni acest lucru este recomandat sa tratamentul pe baza de nalba cu cel putin 1 ora inainte de administrarea tratamentului cu medicamente luate pe cale orala.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de nalba optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.