Nemtisor


Autor: Anda Sabau
Imagini

Nemtisorul de camp mai este cunoscut si sub denumirea de Delphinium consolida. Denumirile populare si cele mai cunoscute fiind ciocanas, ciocul berzei, coada randunicii sau floare-domneasca. Este o planta cu un puternic rol cicatrizant,vasodilator si diuretic.

Puteti apela cu incredere la nemtisor de camp fie sub forma de tinctura, decoct sau infuzie pentru a trata diverse afectiuni fie interne fie externe. Este un tratament extern excelent pentru a va scapa de negii inestetici de pilda. Va trebui sa preparati o pulbere din nemtisor de camp, pe care mai apoi sa o aplicati pe neg si sa o tineti pe zona afectata timp de 30 de minute. Acest tratament se repeta zilnic pana cand negii dispar complet.

Preparate din nemtisor de camp:

Decotul: se prepara folosind 1 lingurita de flori maruntite care se pun la fiert in 250 ml de apa, dupa care strecurati preparatul si beti 3 cani zilnic. Puteti opta pentru decoct din nemtisor de camp si intern pentru a trata infectii vaginale,facand spalaturi dese.

Pentru tinctura veti avea nevoie de 20 de gr de flori adaugate in 250 ml alcool( la 70 de grade). Preparatul se va lasa la macerat pentru o perioada de 2 saptamani, strecurati iar apoi luati cate 10 picturi de cate 3 ori pe zi.

Infuzia: va trebuie 1 lingurita de flori uscate adaugate in 500 ml de apa fiarta. 

Uz intern: astm bronsic, infertilitate, constipatie, guta, gingivita, boli ale rinichilor.

Uz extern: negi, rani, hemoroizi sau chiar intepaturi de plosnite.

Precautii! Doar florile acestei plante pot fi utilizate pentru astfel de tratamente, restul prezentand un grad ridicat de toxicitate. Efectele adverse sunt severe si implica reactii precum: voma, greata, amorteala corpului si aritimie, ducand chiar la deces.

Fitoterapeutii recomanda sa consumati cu moderatie si ceaiul de nemtisor si sa respectati dozele, deoarece acest preparat poate reduce mult prea mult ritmul inimii. De asemena, specialistii recomanda ca femeile gravide, cele care alapteaza si copii sa nu consume nemtisor de camp.