Noni (Morinda citrifolia)


Autor: george

Alte denumiri ale copacului Noni (Morinda citrafolia)

Morinda citrifolia, agud sau suc de Noni.

Ce este Noni (Morinda citrafolia)?

Noni (Morinda citrafolia) este copac ale carei fructe, frunze, flori, codite, coaja si radacini sunt folosite pentru pregatirea medicamentelor.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta copacului Noni (Morinda citrafolia) in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • colici, atacuri de apoplexie, tuse, diabet, afectiuni urinare, probleme menstruale, febra, afectiuni hepatice, constipatie, scurgeri vaginale, stari de voma, variola, splina marita, afectiuni renale, inflamatii, astm, afectiuni ale sistemului osos si articulatiilor, cancer, cataracta, raceala, depresii, afectiuni digestive, ulcer stomacal, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, infectii, migrene, infarct, durere sau reducerea efectelor procesului de imbatranire.

Care este modul de actiune al copacului Noni (Morinda citrafolia) ?

Noni (Morinda citrafolia) contine un numar mare de substante benefice organismului uman, printre care si potasiu. Unele substante de acest gen si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste stimularea procesului de regenerare celulara sau imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.

Precautii in ceea ce priveste copacul Noni (Morinda citrafolia)

Consumat in cantitati folosite pentru pregatirea mancarurilor, Noni nu prezinta riscuri majore asupra sanatatii organismului. Cu toate acestea, unele persoane care au consumat ceai sau suc de Noni timp de cateva saptamani au dezvoltat afectiuni hepatice. Cu toate ca studiile de specialitate nu au reusit stabilirea cu exactitate a cauzei acestor conditii medicale, este recomandata multa precautie daca optati pentru ceai sau suc de Noni.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite produsele pe baza de Noni (Morinda citrafolia):

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care prezinta valori ale potasiului mult peste media normala;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale sau hepatice.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (inhibitori ACE)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Unele medicamente pentru hipertensiune arteriala pot creste nivelul de potasiu din organism, efect similar celui produs de Noni (Morinda citrafolia). In consecinta este recomandata sa evitati administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament.

Anumite medicamente pentru hipertensiune arteriala cuprind captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, etc.

2. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (blocante ai inhibitorilor angiotensinei)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Unele medicamente pentru hipertensiune arteriala pot creste nivelul de potasiu din organism, efect similar celui produs de Noni (Morinda citrafolia). In consecinta este recomandat sa evitati administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament.

Anumite medicamente pentru hiperensiune arteriala cuprind losartan, valsartan, irbesartan, candersartan, telmisartan, eporsartan, etc.

3. Medicamente care pot afecta ficatul (medicamente hepatotoxice)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Noni (Morinda citrafolia) poate afecta functionarea normala a ficatului. Astfel, administrarea acestei plante in combinatie cu medicamente hepatotoxice creste riscul de aparitie a leziunilor severe la nivelul ficatului.

Anumite medicamente hepatotoxice contin acetaminofen, amiodarona, carbamazepina, isoniazid, metotrexat, metildopa, fluconazol, itraconazol, eritromicina, fenitoin, lovastatina, pravastatin, simvastatin, etc.

4. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul sucului de Noni (Morinda citrafolia) poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut.

5. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Noni (Morinda citrafolia) are capacitatea de a creste nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata administrarea simultana a celor 2 forme de tratament.

Medicamentele diuretice care cresc nivelul de potasiu contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de Noni (Morinda citrafolia) optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.

Comentarii

Originalul produs pe paza de noni este bautura bioactiva Tahitian Noni din partea TNI, acesta nu are nici un fel de contarindicatii, nu se poate supradoza, poate fi consumat la orice virsta, de catre femei gravide. Nu are interactiuni cu nici un fel de medicament. Este singurul care are acordul Novel Food al UE. din pacate multe firme incearca sa copieze originalul dar aceste produse sunt mult mai slabe calitativ (Zuccari, CaliVita, Life Care, Dynamic Health etc.) Cid despre faptul ca nu ar exista date suficiente care sa ateste suficienta fructului noni...medicii din SUA si Canada o recomanda ca tratament complementar bautura Tahitian Noni, singurul produs pe baza de noni care este prezent in manualul medicilor (PDR) din tarile respective.

Am vauzt ca sunt foarte multe emisiuni la TV in ultimul timp unde se face referire la consumarea sucului de Noni. Se apre ca acest fruct chiar are niste efecte terapeutice deosebite.