Alte denumiri ale orzului
Hordeum Vulgare
Ce este orzul?
Orzul este o planta ale carei boabe sunt utilizate pentru fabricarea unor produse medicamentoase.
Orzul este eficient pentru:
Orzul este ineficient pentru:
Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta orzului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
Care este modul de actiune al orzului?
In cazul persoanelor diagnosticate cu un nivel crescut de colesterol, fibrele continute de orz au capacitatea de a reduce colesterolul si tensiunea arteriala, precum si nivelul de zahar si insulina din organism. In plus, orzul pare sa incetineasca procesul de digestie, fapt ce contribuie la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la pastrarea senzatiei de satietate.
Precautii in ceea ce priveste orzul
Desi orzul nu prezinta riscuri asupra organismului uman, exista situatii cand faina de orz poate cauza astm.Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite germenii de orz.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite orzul:
Interactiunea cu alte medicamente
1. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Orzul are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.
2. Medicamente administrate pe cale orala
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Orzul contine o cantitate considerabila de fibre, care au capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al medicamentelor la nivelul organismului. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scadrea eficientei acestui tip de medicamente. In consecinta se recomanda administrarea orzului cu cel putin 1 ora dupa medicamentele administrate pe cale orala.
Doze recomandate