Paducelul


Autor: george

Alte denumiri ale paducelului

Crataegi Flos, Crataegi Folium, Crataegi Folium Cum Flore, Crataegi Fructus, Crataegus cuneata, Crataegus kulingensis, Crataegus laevigata, Crataegus monogyna, Crataegus oxyacantha, Crataegus pinnatifida sau Fructus Crataegi.

Ce este paducelul ?

Paducelul este o planta ale carei frunze, fructe si flori sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Paducelul este eficient pentru:

  • tratarea insuficientei cardiace, caz in care aceasta planta intra in alcatuirea unei formule standard.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta paducelului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • scaderea functiilor cardiace, afectiuni ale circulatiei sangelui, afectiuni cardiace, aritmie (ritm cardiac anormal), hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, cresterea nivelului de colesterol, spasme musculare, anxietate sau stari de somnolenta.

Care este modul de actiune al paducelului ?

Studiile de specialitate au relevat faptul ca paducelul are capacitatea de a creste volumul de sange pompat in organism in timpul contractiilor cordului, dilatand in acelasi timp vasele sangelui si crescand capacitatea de transmitere a impulsurilor nervoase.

Precautii in ceea ce priveste paducelul

Administrat intr-o formula standard si pentru perioade scurte de timp paducelul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista situatii in care aceasta planta poate cauza stare de voma, dispepsie, stare de oboseala, transpiratie excesiva, dureri de cap, stare de ameteala, palpitatii, sangerari nazale, insomnie sau agitatie.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite paducelul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni ale inimii, caz in care este contraindicata administrarea paducelului fara acordul medicului specialist.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Digoxin
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata
Digoxinul stimuleaza bataile inimii, efect similar paducelului. Administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la intensificarea efectelor digoxinului si la cresterea riscului de aparitie a efectelor secundare ale acestui medicament.

2. Medicamente administrate pentru hipertensiunea arteriala (betablocante)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata
Paducelul are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul ca valorile tensiunii arteriale sa coboare mult sub media normala.Anumite medicamente de acest gen contin atenolol, metoprolol, nadolol, propranolol, etc.

3. Medicamente administrate pentru hipertensiunea arteriala (blocante ale canalelor de calciu)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata
Paducelul are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul ca valorile tensiunii arteriale sa coboare mult sub media normala.Anumite medicamente de acest gen contin nifedipin, verapamil, diltiazem, isradipin, felodipin, amlodipin, etc.

4. Medicamente administrate pentru disfunctii sexuale la barbati (inhibitori de 5-fosfodiesteraza)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata
Paducelul are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala, efect simular unor medicamentelor pentru disfunctii sexuale la barbati. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul ca valorile tensiunii arteriale sa coboare mult sub media normala.

5. Medicamente care cresc volumul de sange ajuns la nivelul inimii (nitrati)
grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicataPaducelul are capacitatea de a creste volumul de sange ajuns la nivelul inimii. Administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament creste riscul de aparitie a starilor de ameteala si lesin.Anumite medicamente de acest gen contin nitroglicerina si isosorbid.

Doze recomandate

Administrarea paducelului se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru insuficienta cardiaca - paducelul este administrat intr-o formula specifica (recomandata de medicul specialist) in cantitati de 160-180 mg impartite in 2-3 doze zilnice. Desi de cele mai multe ori aceasta formula a oferit rezultatele asteptate, riscul de deces sau spitalizare in urma agravarii insuficientei cardiace creste in anumite situatii.