Palmierul pitic


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale palmierului pitic

Serenoa repens sau Saw palmetto.

Ce este palmierul pitic?

Palmierul pitic este un copac ale carui fructe sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al palmierului pitic?

Palmierul pitic are capacitatea de a reduce simptomele cresterii volumului prostatei, asa cum sunt urinarile frecvente, durerile in timpul urinarii, senzatie brusca de a urina si incapacitatea de urinare. De asemenea, aceasta planta poate reduce frecventa urinarilor in timpul noptii, precum si de a creste volumul de urina eliminata zilnic si a de a stimula golirea completa a vezicii urinare. In plus, unele studii au aratat faptul ca palmierul pitic este la fel de eficient ca unele medicamente, insa este necesara administrarea acestei plante pentru o perioada de 1-2 luni pana la aparitia rezultatelor.

Nu exista suficiente informatii medicale care sa ateste eficienta palmierului pitic pentru tratarea unor conditii medicale pentru care este administrat in mod frecvent: cresterea dimensiunilor sanilor, stimularea cresterii parului, raceala, tuse, amigdalita, astm, bronsita cronica, migrene si cancer. Totodata aceasta planta este utilizata pentru efectele sale afrodisiace sau, in cazul prafului de palmier pitic, pentru spalaturi vaginale cu scopul de a tonifia muschii uterini.

Palmierul pitic este eficient pentru:

  • cresterea volumului prostatei (hiperplazia benigna a prostatei - HBP): Palmierul pitic are capacitatea de a reduce usor unele simptome asociate acestei conditii medicale, asa cum sunt urinarile in timpul noptii. Unele studii de specialitate au demonstrat faptul ca tratamentul cu aceasta planta functioneaza la fel de bine ca medicamente precum finasterid sau tamsulosin. Alte studii de specialitate au relevat ca, dimpotriva, administrarea palmierului pitic pentru HBP amelioreaza mult prea putin sau chiar deloc manifestarile acestei conditii medicale. Trebuie sa luati, insa, in considerare faptul ca este necesara o perioada de 1-2 luni pana cand efectele acestei plante se vor face simtite.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta palmierului pitic in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • tratarea prostatitei nebacteriene/ durere cronica pelviana, cresterea dimensiunilor sanilor, cresterea parului, raceala, tuse, amigdalita, astm, bronsita cronica, cancer de prostata si migrene.

Care este modul de actiune al palmierului pitic?

Palmierul pitic nu are capacitatea de a micsora dimensiunile prostatei, ci pe cele ale tesuturilor ce pun presiune pe canalele urinare.

Precautii in ceea ce priveste palmierul pitic?

Pentru majoritatea oamenilor,palmierul pitic nu prezinta riscuri majore. Exista insa situatii cand aceasta planta poate duce la aparitia unor efecte secundare ca senzatie de ameteala, dureri de cap, senzatie de voma, varsaturi, constipatie si diaree. Aceasta planta nu este asociata riscului de aparitie a impotentei.Datorita capacitatii sale de a subtia sangele, palmierul pitic a fost asociat cu aparitia sangerarilor excesive in cazul unei persoane care a administrat aceasta planta inainte de efectuarea unei interventii chirurgicale.
Exista riscul ca tratamentul pe baza de palmier pitic sa duca la aparitia leziunilor hepatice si pancreatice. Astfel, au existat pana la momentul actual, 2 cazuri de aparitie a leziunilor hepatice si unul de aparitie a pancreatitei in asociere cu palmierul pitic.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite palmierul pitic:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Palmierul pitic are capacitatea de a creste riscul de aparitie a hemoragiilor

Interactiunea cu alte medicamente

1. Anticonceptionale (medicamente contraceptive)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Organismul metabolizeaza estrogenul pentru a-l elimina. Palmierul pitic are capacitatea de a scadea eficienta palmierului pitic. Pentru a evita o sarcina nedorita medicii specialisti recomanda folosirea unor mijloace contraceptive alternative.Anumite anticonceptionale contin etinilestradiol si levonorgestrel, etinilestradiol si noretindron.

2. Estrogeni
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.Palmierul pitic are capacitatea de a scadea nivelul de estrogen din organism. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate scadea eficienta estrogenului.Anumite medicamente de acest gen includ estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

3. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.Palmierul pitic are capacitatea sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de palmier pitic in acelasi timp cu medicamente anticoagulante poate duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor.
Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparina, warfarina, etc.

Doze recomandate

Adminsitrarea palmierului pitic se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru hiperplazia benigna a prostatei: 160mg de 2 ori pe zi sau 320mg o data pe zi.