Panax ginseng (ginseng chinezesc)


Autor: george

Alte denumiri ale panax ginsengului

Ginseng asiatic, ginseng chinezesc, ginseng rosu chinezesc, radacina de ginseng, ginseng japonez, ginseng corean sau Ginseng Radix Alba.

Ce este panax ginsengul ?

Panax ginsengul este o planta ale carei radacini sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu confundati aceasta planta cu ginsengul american, ginsengul siberian si panax pseudoginsengul.

Panax ginsengul este eficient pentru:

 • imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei;
 • diabet;
 • disfunctie erectila ( impotenta);
 • ejaculare prematura, caz in care se va aplica o crema pe baza de ginseng si alte plante direct la nivelul penisului.

Panax ginsengul este ineficient pentru:

 • imbunatatirea performantelor atletice;
 • imbunatatirea starii de spirit si a starii de bine;
 • inrosirea fetei asociate menopauzei.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta panax ginsengului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • depresie, anemie, retentie de lichide, inflamatii ale mucoasei stomacale si alte afectiuni digestive, sindrom de oboseala cronica, fibromialgie, cancer mamar, cancer ovarian, cancer pulmonar, cancer hepatic, cancer de piele, febra, bronsita, alte tipuri de cancer, raceala comuna si gripa.

Care este modul de actiune al panax ginsengului ?

Panax ginsengul contine o gama vasta de substante active. Astfel, de cele mai multe ori specialistii fac referire la aceasta planta ca la medicamentul starii de bine, avand capacitatea de a influenta functionarea majoritatii organelor si functiilor din organism.

Precautii in ceea ce priveste panax ginsengul

Administrat pe cale orala, pentru o perioada ce nu depaseste 3 luni, panax ginsengul este sigur pentru majoritatea adultilor. Dintre efectele secundare asociate acestei plante incidenta cea mai mare este detinuta de problemele legate de somn. Alte efecte secundare mai putin severe includ probleme ale menstruatiei, dureri la nivelul sanilor, ritm cardiac accelerat, hipotensiune arteriala, hipertensiune arteriala, dureri de cap, scaderea poftei de mancare, diaree, iritatii, mancarimi, stare de ameteala, schimbarea starii de spirit sau sangerari vaginale.Alte efecte secundare neobisnuite sunt iritatiile severe precum sindromul Stevens-Johnson, leziuni hepatice sau reactii alergice severe.

Administrarea cremei pe baza de panax ginseng alaturi de alte ingrediente pentru tratamentul impotentei nu prezinta riscuri majore atat timp cat este aplicata direct pe piele si este indepartata dupa 1 ora. Exista situatii, totusi, in care pot aparea iritatii blande sau o senzatie de arsura, precum si ejaculare intarziata. Nu se stie inca daca utilizarea acestei creme in mod repetat si pentru perioade lungi de timp este sigura.

ATENTIE: Panax ginsengul este contraindicat nou-nascutilor si a copiilor mici. De asemenea, aceasta planta nu este sigura in timpul perioadei de sarcina atat pentru organismul mamei cat si al fatului, putand cauza chiar defecte din nastere.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite panax ginsengul:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele diagnosticate cu tulburari hemoragice, afectiuni cardiace, valori mici sau instabile ale tensiunii arteriale, diabet, anumite tipuri de cancer, sensibile la nivelul de hormoni din organism (cancer mamar, cancer ovarian, cancer uterin), anumite conditii medicale cu un grad mare de sensibilitate la nivelul de hormoni din organism (endometrioza, uter fibroid), insomnie sau dificultati de a dormi;
 • persoanele care au fost supuse unui transplant de organe;
 • persoanele diagnosticate cu schizofrenie;
 • persoanele diagnosticate cu boli ale sistemului imunitar precum scleroza multipla, lupus eritematos sistemic (LES) sau artrita reumatoida.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Alcool

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Organismul metabolizeaza alcoolul pentru a-l elimina. Administrarea panax ginsengului impreuna cu alcoolul scade timpul de desfasurare al acestui proces.

2. Cafeina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Cafeina are capacitatea de a stimula sistemul nervos, fapt ce duce la aparitia starilor de agitatie si a ritmului cardiac accelerat. Panax ginsengul are la randul sau capacitatea de a stimula functionarea sistemului nervos. Astfel, administrarea simultana a cafeinei impreuna cu panax ginseng creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale si a ritmului cardiac accelerat.

3. Furosemid
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Unii medici specialisti sustin ca panax ginsengul poate afecta modul in care furosemidul actioneaza. Nu s-a putut stabili inca daca acest lucru reprezinta un motiv serios de ingrijorare.

4. Insulina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Panax ginsengul are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar insulinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.

5. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2D6 (substrat CYP2D6)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Panax ginsengul detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, clozapina, codeina, desipramina, donepezil, fentanil, flecainida, fluoxetina, meperidina, metadona, metoprolol, olanzapina, ondansetron, tramadol, trazodon, etc.

6.Medicamente pentru depresie(inhibitori de monoaminoxidaza - IMAO)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Panax ginsengul are capacitatea de a stimula functiile organismului. Anumite medicamente administrate pentru depresie detin, la radul lor, acest efect asupra organismului, fapt ce creste riscul de manifestare a efectelor secundare precum anxietate, dureri de cap, agitatie si insomnii.Anumite medicamente de acest gen contin fenelzin, tranilcipromina, etc.

7. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Panax ginsengul are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

8. Medicamente care au capacitatea de a inhiba functionarea sistemului imunitar (medicamente imunosupresoare)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Panax ginsengul are capacitatea de a stimula gradul de functionare al sistemului imunitar, fapt ce duce la scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare.Anumite medicamente de acest gen contin azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi, etc.

9. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare al sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Dozele mari de panax ginseng pot sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de panax ginseng in acelasi timp cu medicamente anticoagulante poate duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor.Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparina, warfarina, etc.

10. Medicamente stimulante
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele stimulante au capacitatea de a stimula sistemul nervos, ducand la aparitia starilor de agitatie si la accelerarea ritmului cardiac, efecte similare panax ginsengului. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate cauza efecte secundare severe precum accelerarea ritmului cardiac si a hipertensiunii arteriale.Anumite medicamente de acest gen contin dietilpropion, epinefrina, fentermina, pseudoefedrina, etc.

11. Warfarina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut. In consecinta, este recomandat sa efectuati regulat o analiza a sangelui. Daca va fi necesar medicii specialisti pot ajusta doza zilnica de warfarina.

Doze recomandate

Administrarea panax ginsengului se face dupa cum urmeaza:
1. Pe cale orala

 • Pentru diabet tip 2: 200mg/zi.
 • Pentru disfunctie erectila: 900mg de 3 ori pe zi.

2. Uz cutanat

 • Ejacularea prematura: crema pe baza de Panax ginseng si alte ingrediente. Aceasta crema va fi aplicata direct la nivelul penisului, urmand a fi indepartata dupa maxim 1 ora.

Comentarii

excelenta descriere. de obicei la tratamentele naturiste se exacerbeaza efectele. aici sunt prezentari obiective si foarte multe explicatii pe interactiuni