Patrunjelul


Autor: george

Alte denumiri ale patrunjelului

Apium crispum, Apium Petroselinum, Carum Petroselinum, patrunjel de gradina, fructe de patrunjel, ulei de patrunjel, radacina de patrunjel, seminte de patrunjel, Apium crispum, Apium Petroselinum sau Carum Petroselinum.

Ce este patrunjelul ?

Patrunjelul este o planta ale carei frunze, seminte si radacina intra in alcatuirea unor produse medicamentoase. Nu confundati aceasta planta cu patrunjelul cainelui.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta patrunjelului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • calculi renali (pietre la rinichi), infectii ale tractului urinar, piele crapata sau exfoliata, tumori, muscaturi de insecte, afectiuni digestive, afectiuni menstruale, tulburari hepatice, astm, tuse, retentie de lichide si umflaturi (edeme).

Care este modul de actiune al patrunjelului ?

Studiile de specialitate au relevat faptul ca patrunjelul este eficient pentru stimularea apetitului, imbunatatirea digestiei, cresterea volumului de urina eliminata, ameliorarea spasmelor si a fluxului menstrual.

Precautii in ceea ce priveste patrunjelul

Pentru majoritatea oamenilor patrunjelul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista insa anumite situatii in care aceasta planta cauzeaza reactii alergice. In plus, consumul unei cantitati mari de patrunjel cauzeaza efecte secundare asa cum sunt anemia si afectiunile la nivleul ficatului si rinichilor.

ATENTIE: Patrunjelul creste gradul de sensibilitate la razele soarelui, fapt ce duce la aparitia arsurilor solare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite patrunjelul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza (in acest caz dozele folosite la mancare nu prezinta riscuri);
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale, hipertensiune arteriala, inflamatii sau edem.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul frunzelor de patrunjel poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut.

2. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Patrunjelul detine efect diuretic asupra organismului, stimuland nivelul de apa eliminat. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de eliminare a unei cantitati prea mari de apa, fapt ce duce la aparitia starilor de ameteala si la scaderea tensiunii arteriale.Anumite medicamente de acest gen contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

3. Aspirina
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomanadata atentie in privinta acestei combinatii.
Anumite persoane sunt alergice la patrunjel. Medicii specialisti considera ca aspirina are capacitatea de a creste gradul de sensibilitate la patrunjel. Astfel, desi acest fenomen s-a manifestat la un singur pacient alergic la aspirina este recomandat sa evitati administrarea simulatana a celor 2 forme de tratament.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de patrunjel optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.