Pecetea lui Solomon


Alte denumiri ale Pecetii lui Solomon

Polygonatum Multiflorum. Se mai intalneste si sub urmatoarele denumiri: coada cocosului, cercelusi, iarba de durere, clopotele.

Ce este pecetea lui Solomon?

Pecetea lui Solomon este o planta medicinala si foarte rezistenta, din familia Liliacee cese aseamana cu margaritarul. Ea creste in Asia si Europa, prin padurile umbroase, alaturi de margaritar. Infloreste in perioada mai-iunie.Are un rizom puternic, tarator, de culoare alba. Tulpina mica este in muchii, frunzele sunt ovale sau eliptice iar florile sunt alburii si tubuloase. Florile atarna cate 2-3 pe tulpina si pe axila frunzelor. Fructele sunt boabe de culoare albastru inchis.Pecetea lui Solomon are o istorie indelungata ce dateaza de cateva sute de ani si multi botanisti o considera o “planta miracol” datorita proprietatilor sale de vindecare.

Care este modul de actiune al pecetii lui Solomon?

Pecetea lui Solomon are diverse proprietati de videcare. Ea contine o serie de substante ce au capacitatea de a diminua nivelul de zahar din sange. Din punct de vedere medicinal, rizomul are proprietati astringente si vomitive, vulnerare si antigutoase. Se poate utiliza intern sau extern in functie de dozele prescrise.

Pecetea lui Solomon se poate administra sub forma de tinctura (forma cea mai recomandata), balsam, ulei, ceai sau supliment. Ajuta la vindecara leziunilor sportive si alte leziuni acute legate de tendoane, ariculatii, ligamente, oase, cartilaj, vanatai, osteoartrita etc. De asemenea, ea calmeaza si ajuta la vindecarea inflamatiile si leziunile gastro-intestinale. Se poate folosi pentru ameliorarea crampelor menstruale si rezolvarea problemelor legate de sindromul premenstrual si sangerare. La fel de indicat este pentru scaderea tensiunii arteriale, pentru ameliorarea tusei uscate si pentru a creste nivelul de concentrare.

Denumirea acestei plante medicinale vine de la regele evreu Solomon care era foarte intelept si iubit de Dumnezeu. Legenda spune ca el avea un sigiliu special care il ajuta in lucrarile sale permitandu-i sa alunge demonii. El a intalnit aceasta planta, a cunoscut proprietatile sale minunate de vindecare si apoi si-a pus asupra ei pecetea. Azi, cei care au imaginatie se pot uita atent la planta si pot vedea aceasta "pecete".Pecetea lui Solomon este o planta tonic-amara ce contine convalerin, asparagin, guma, zahar, mucilagiu, amidon si pectina.

De sute de ani, Pecetea lui Solomon se foloseste pentru vindecarea ranilor, refacerea tesuturilor deteriorate, vanatailor, oaselor rupte, impotriva tusei si tuberculozei, pentru tratarea dizenteriei cronice, in diaree si hemoroizi.

In 130-200 dupa Hristos, un medic faimos la acea vreme, Galen, recomanda utilizarea radacinii de Pecetea lui Solomon pentru a combate pistruii, petele, pentru corectarea si improspatarea pielii. Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, botanistul John Gerard sustinea ca tratamentul cu Pecetea lui Solomon este indicatin cazul taieturilor, vanatailor de toate tipurile si ranilor.

In 1640, John Parkinson, un farmacist britanic remarca faptul ca italiencele foloseau radacina acestei plante pentru revigorarea tenului lor, pentru pastrarea frumusetii si contra imbatranirii pielii. In America de Nord, triburile native preparau un ceai ca remediu pentru durerile interne generale. In unele tari, Pecetea lui Solomon este fiarta si consumata fiind considerata o leguma asemanatoare cu sparanghelul.

Timp de secole, radacinile sub forma de pulbere au fost utilizate ca si catamplasme excelente pentru contuzii, hemoroizi, inflamatii si tumori. Radacinile zdrobite erau un remediu popular pentru cearcane si ochi obositi.Decoctul din aceasta planta se poate folosi pentru clatirea fetei, ajuta la estomparea petelor si altor probleme similare pielii.

Ceaiul de radacina de Pecetea lui Solomon este un foarte bun tonic ce actioneaza la nivelul rinichilor, inimii si organelor sexuale. Este de asemenea un calmant pentru sistemul digestiv. Infuzia se poate folosi pentru menstruatie abundenta, hemoragii interne, indigestie si alte probleme de stomac si intestine, inclusiv ulcer. Folosit ca apa de gura se spune ca ajuta la intarirea gingiilor.Uleiul infuzat cu radacina de Pecetea lui Solomon se foloseste ca prim ajutor in caz de entorse, oase rupte, luxatii sau ligamente rupte, cu scopul de a spori interventia medicala traditionala si nu ca sa o inlocuiasca pe aceasta.

Lastarii tineri sunt recoltati la inceputul primaverii si pot fi consumati precum sparanghelul (mai ales in Turcia). Radacinile recoltate toamna si uscate pot fi mancate. Totusi, acestea trebuie fierte cu trei schimburi de apa inainte de a fi prajite si consumate.

Precautii in ceea ce priveste pecetea lui Solomon

Pecetea lui Solomon poate parea o planta inofensiva dar anumite parti din ea sunt otravitoare. Cu exceptia radacinii si lastarilor foarte tineri, toate plartile plantei adulte, mai ales fructele sunt otravitoare si nu ar trebui consumate. Boabele si frunzele induc starea de voma si greata. Prin urmare: nu consumati fructele, frunzele sau tulpinile de Pecetea lui Solomon.

Administrata pentru perioade scurte de timp, pecetea lui Solomon este relativ sigura pentru adulti. Daca se depasesc dozele de tratament pot aparea mai multe efecte secundare printre care diareea, afectiuni stomacale si voma. Este de retinut ca aceasta plata medicinala nu este inca suficient studiata.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite pecetea lui Solomon:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Daca nu sunteti siguri cu privire al identificarea plantei sau a componentelor sale cautati o persoana specialista care va poate ajuta in acest sens inainte de a consuma Pecetea lui Solomon pe plan intern ca si aliment sau direct ca medicament.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de planta medicinala pecetea lui Solomon care sa poata fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.