Pelinul


Autor: george

Alte denumiri ale pelinului

Artesian Absinthium, Artemisia absinthium sau Herba Artemisae.

Ce este pelinul ?

Pelinul este o planta ale carei parti (cu exceptia radacinii) si ulei sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta pelinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • pierderea poftei de mancare, indigestie, tulburari ale vezicii biliare, nivelul scazut de acid gastric, rani, intepaturi de insecte, infectii cu viermi, scaderea libidoului (apetit sexual), spasme si intensificarea transpiratiei.

Care este modul de actiune al pelinului ?

Uleiul de pelin contine o substanta denumita tujon, care are capacitatea de a actiona asupra sistemului nervos central (SNC) asemeni unui factor de excitare. Cu toate acestea, tujonul poate cauza atacuri de apoplexie si alte efecte secundare severe.

Precautii in ceea ce priveste pelinul

Pelinul nu prezinta riscuri asupra organismului uman atat timp cat este administrat in cantitati folosite pentru pregatirea unor mancaruri sau a unor bauturi alcoolice, asa cum este vermutul (toate acestea nu contin tujon). ATENTIE: Administrarea pelinului cu tujon pentru perioade lungi de timp si in cantitati mari nu este sigura pentru organismul uman.

Pelinul cauzeaza anumite efecte secundare precum stare de agitatie, incapacitatea pacientului de a se odihni, cosmaruri, varsaturi, crampe stomacale, stare de ameteala, tremurat, retentie de urina, leziuni la nivelul rinichilor si atacuri de apoplexie. Alte efecte secundare ale pelinului includ manifestari precum sete, amorteala la nivelul manilor si a picioarelor, paralizie si moarte.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite pelinul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la plante din familia Asteraceae/Compositae precum margarete, crizanteme si rugina (Senecio jacobala);
  • persoanele diagnosticate cu porfiria (boala ereditare a sangelui), atacuri de apoplexie si epilepsie.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente administrate pentru tratarea atacurilor de apoplexie (anticonvulsive)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele anticonvulsive au capacitatea de a afecta anumite substante chimice produse la nivelul creierului, efect similar pelinului. In aceste conditii, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta anticonvulsivelor.Anumite medicamente anticonvulsive contin fenobarbital, primidon, acid valproic, gabapentina, carbamazepina, fenitoin.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de pelin, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.