Pilosella officinarum


Alte denumiri ale plantei Pilosella officinarum nu sunt prezente in limba romana pana la momentul actual.

Ce este planta Pilosella officinarum ?

Pilosella officinarum reprezinta o planta ale carei componente inflorite sunt utilizate pentru pregatirea anumitor produse medicamentoase. Este o planta care produce flori de culoare galbena si face parte din familia Margaretelor, Familia Asteraceae, originara din Europa si nordul Adiei. Planta produce o dingura floare de culoarea lamaiei. Este o planta perena, acoperita cu puf si prevazuta cu o rozeta din frunze la baza. Intreaga planta, cu exceptia florii, este acoperita cu perisori fini, de obicei de culoare albicioasa sau uneori rosiatica. Rozeta de frunze de la baza plantei atinge unul pana la doisprezece centimetri lungime si 0,5 pana la doi centimetri latime. Fata inferioara a frunzelor este prevazuta cu perisori, iar tulpina si floarea ating intre cinci si cincizeci de centimetri inaltime si se dezvolta din centrul rozetei alcatuita de frunze. Planta infloreste in perioada Mai - August si atrage numerioase insecte, in special mustele.

Planta Pilosella officinarum prefera solurile uscate si zonele insorite. Creste si se dezvolta bine si in zone nisipoase si alte soluri similare si mai putin fertile. Fiecare rozeta are capacitatea de a se inmulti de la sine, insa multiplicarea sa se produce si prin intermediul semintelor. Pilosella officinarum este considerata o planta invaziva si daunatoare in nordul Americii si in Noua Zeelanda. Aceasta este regasita in mod frecvent si in estul Angliei si in nordul Scotiei. Planta prefera zonele temperate si subarctice de pe teritoriul Europei si al Asiei. Florile Pilosellei officinarum sunt hermafrodite si sunt polenizate de catre albine. Planta suporta bine umiditatea si caldura excesive si se dezvolta intinzandu-se pe suprafata solului sub forma unui covor, cu o rata de crestere scazuta.

Pana in prezent nu sunt disponibile suficiente informatii care ar atesta eficienta plantei Pilosella officinarum in afectiuni medicale precum astmul, bronsita, tusea convulsiva, retentia de lichide, colicile, stimularea transpiratiei, plagile sau flatulenta.

Care este modul de actiune al plantei Pilosella officinarum ?

Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au relevat pana la momentul actual modul de actiune exact al plantei Pilosella officinarum asupra organismului uman, insa se considera ca ar avea efecte astringente, colagoge, diaforetice, diuretice, expectorante si tonifiante. Studiile desfasurate de cercetatori au evidentiat proprietate Pilosellei officinarum de a relaxa musculatura de la nivelul bronhiilor, de a stimula reflexul tusei si de a reduce secretia de catar. Combinatia acestor actiuni face din Pilosella officinarum o planta eficienta pentru tratarea problemelor respiratorii precum astmul, wheezing-ul, tusea, bronsita si alte tipuri cronice si congestive de tuse. Planta are slabe efecte astringente, colagoge, diaforetice, diuretice, expectorante si tonice. Planta in stare proaspata are proprietati antibiotice si este considerata optima petru tratarea tusei, astmului, bronsitei si influentei. Planta Pilosella officinarum este, de asemenea, recomandata pentru tratarea enteritelor, influentei, pielitelor sau a cistitelor. Este ocazional folosita pentru tratarea ranilor de mici dimensiuni si a taieturilor. Pilosella officinarum contine o substanta numita umbeliferona, un compus similar cumarinei si un cunoscut antibiotic administrat impotriva brucelozei, adesea regasit si in componenta lotiunilor de protectie solara. Pilosella officinarum poate fi folosita in stare proaspata sau uscata.

Precautii in ceea ce priveste administrarea plantei Pilosella officinarum

La momentul actual nu exista suficiente date de specialitate care sa ateste gradul de siguranta in cazul administrarii plantei Pilosella officinarum in scopuri terapeutice. Mai presus de atat, in cazul persoanelor care manifesta un grad crescut de sensibilitate la contactul cu plantele din familia Asteraceae / Compositae precum Rugina sau Senecio jacobala, Galbenelele sau Margaretele, exista riscul de manifestare a unor reactii alergice si la administrarea plantei Pilosella officinarum.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea plantei Pilosella officinarum sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele alergice la Rugina, cunoscuta ca si Senecio jacobala, Galbenele sau la Margarete.

Doze recomandate de Pilosella officinarum

Stabilirea dozei optime terapeutice de Pilosella officinarum, potrivita fiecarei persoane in parte depinde de anumiti factori precum starea generala de sanatate a pacientilor, varsta lor si preexistenta unor conditii medicale. Pana in prezent, in urma studiilor de specialitate derulate nu s-a reusit stabilirea dozei zilnice potrivite pentru organism. Mai presus de atat, trebuie sa se tina cont de de fptul ca in caz de stabilirea a unui protocol terapeutic bazat pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor optime recomandate este esentiala.