Piper indonezian


Denumirea stiintifica a piperului indonezian este Piper longum. Piperul indonezian mai este cunoscut si sub denumirile de Pipul sau Pipli, Piper lung sau Piper Spic.

Ce este piperul indonezian ?

Piperul indonezian reprezinta o planta ale carei fructe sunt folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase. In prezent nu sunt disponibile suficiente date care atesta eficienta administrarii piperului indonezian in terapia unor conditii medicale precum durerile de cap, durerile de dinti, astmul, bronsita, coma, holera, tusea, diareea, epilepsia, febra, durerile stomacale, infarctul, indigestia si tulburarile menstruatiei.

Piperul indonezian este o specie de piper la fel de picanta ca si piperul negru, insa atunci cand este rasnit are culoarea verzuie - galbena - maronie. Cu toate acestea, este cel mai bland dintre toate tipurile de piper.

Piperul indonezian este folosit frecvent in bucatariile indiene si in Ayurveda, fiind considerat foarte valoros pentru intinerire, marind longevitatea. Piperul indonezian este si un bun purificator al organismului, un bun decongestionant si favorizeaza desfasurarea digestiei si imbunatatirea calitatii somnului.

Piperul indonezian este folosit pentru prepararea muraturilor, supelor Rasam si a altor feluri culinare. De asemenea, se foloseste pentru controlarea tulburarilor precum excesul de mucus sau grasimi si intareste sistemul imunitar. Piperul indonezian se administreaza in caz de gripa, raceli, astm, bronsite, laringite, tuse si este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante.

Piperul indonezian se cultiva din cele mai vechi timpuri, cand era folosit de romani pentru aromatizarea felurilor culinare sau ca si moneda de schimb, fiind considerat in acele vremuri mai valoros decat aurul. Cu toate acestea, popularitatea piperului indonezian a scazut cand s-a descoperit piperul negru care este mult mai rentabil.

Piperul indonezian sau piperul lung este un fruct uscat cu origini in Java, Indonezia. Recoltarea sa se efectueaza manual pentru a nu se distruge fructele sau planta. Dupa recoltare, piperul indonezian se usuca la soare pentru a i se prezerva aroma sa unica. Piperul indonezian este mai picant, mai iute si mai parfumat decat cel negru, parfumul sau este complex si brut si depaseste intelesul comun al buchetului floral. In parfumul piperului indonezian se regasesc accente florale, de arbore sau de sol, din pamanturile unde acesta creste in forma salbatica. Piperul lung este folosit in special in bucatariile exotice de pe teritoriile Asiei de sud-est, Indiei, Africii de Nord si mai rar in cele europene. Piperul indonezian se poate sfarama in mojar sau in rasnite si se poate adauga in orice reteta care necesita adaugarea piperului.

Piperul indonezian stimuleaza digestia si procesele de schimb, contribuie la imbunatatirea functiilor metabolice si regleaza activitatea hepatica.

Alcaloidul numit piperina intra in compozitia piperului exercitand actiunea antiseptica si antiinflamatoare si contribuind la regenerarea celulara. Ca urmare a continutului bogat in vitamina A si vitamina C si in acizi organici - antioxidanti, piperul lung sporeste vitalitatea si tonusul si favorizeaza refacerea rapida a fortelor. Se considera ca piperul indonezian are proprietati antialgice si spasmolotice si este eficient atunci cand se administreaza pentru combaterea episoadelor diarece. Piperul lung intareste functionarea sistemului nervos si combate insomniile, relaxeaza musculatura si combate stresul.

Care este modul de actiune al piperului indonezian ?

Specialistii in domeniu considera ca unele substante continute de piperul indonezian pot sa combata infectiile parazitare din organismul uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea piperului indonezian

Administrat in cantitatile folosite in scopuri culinare, piperul indonezian este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Pana in prezent nu exista insa, suficiente informatii care sa ateste siguranta administrarii piperului indonezian in scopuri terapeutice. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea piperului indonezian.

Doze recomandate de piper indonezian

Stabilirea dozei sigure de piper indonezian, optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialitsti nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.