Piper negru si piper alb


Alte denumiri cunoscute ale piperului negru si piperului alb sunt extract de piper si Piper nigrum.

Ce sunt piperul negru si piperul alb ?

Piperul negru si piperul alb se extrag din planta de Piper nigrum. Piperul negru se obtine prin macinarea boabelor uscate si nedecojite ale acestei plante, in timp ce piperul alb se obtine prin macinarea boabelor uscate si decojite ale acestei plante. Specialistii folosesc cele doua tipuri de piper pentru pregatirea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii piperului negru si a piperului alb in cadrul unor programe terapeutice pentru conditii medicale precum inflamatia cailor respiratorii sau a bronsita in cazul piperului negru, a malariei sau holerei in cazul piperului alb si a dispepsiei, afectiunilor neoplazice , durerilor si a raiei.

Care este modul de actiune al piperului negru si al piperului alb ?

Piperul negru si piperul alb contin substante care au capacitatea de combatere a germenilor, precum si de stimulare a secretiei sucurilor digestive. Avand in vedere aceste proprietati, atat piperul negru cat si piperul alb sunt recunoscute pentru capacitatea lor de prevenire a instalarii afectiunilor neoplazice.

Precautii in ceea ce priveste administrarea piperului negru si a piperului alb

Pentru majoritatea persoanelor, piperul negru si cel alb nu implica riscuri majore pentru sanatate, insa, cu toate acestea, exista posibilitatea aparitiei arsurilor stomacale. Consumarea unei cantitati importante de piper, cu precadere daca este accidentala, caz in care acesta poate ajunge la nivelul plamanilor poate determina chiar si  decesul pacientilor. Mai presus decat atat, specialistii in domeniu sustin ca cele mai multe cazuri de acest gen s-au raportat in randul copiilor.

Aplicat direct pe suprafata pieli, tratamentul bazat pe piper negru sau pe piper alb nu prezinta riscuri de aparitie a unor efecte secundare. Cu toate acestea, studiile de specialitate nu au stabilit inca siguranta administrarii acestui tratament si in randul copiilor. La contactul piperului cu ochii, se produce inrosirea globului ocular si aparitia unei senzatii de arsura.

Femeile insarcinate sau femeile care alapteaza trebuie sa evite consumul de piper negru si de piper alb in cantitati mai mari decat cele folosite in scopuri culinare.

Interactiunea piperului cu alte medicamente

1. Litiul

Grad de interactiune : Moderat, fapt pentru care medicii specialisti recomanda o atentie sporita in privinta acestei combinatii. Piperul negru si piperul alb au efecte diuretice asupra organismului uman. In consecinta exista riscul ca organismul sa nu mai poata sa elimine in mod eficient litiul, fapt care poate determina aparitia unor efecte secundare severe. Pentru prevenirea acestei situatii este necesara adresarea unui medic specialist, iar daca este cazul doza de litiu se va modifica.

2. Medicamentele metabolizate de ficat sau medicamentele metabolizate de citocromul P450 3A4 cu substrat CYP3A4

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in privinta acestei combinatii. Unele produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului, iar piperul negru si cel alb detin capacitatea de scadere a timpului in care aceste substante sunt procesate la nivelul organismului. In acelasi timp exista si posibilitatea ca piperul sa intensifice efectele benefice si cele secundare ale anumitor medicamente. Este recomandata consultarea unui medic specialist inaintea inceperii unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest fel contin lovastatin, itraconazol, ketoconazol, fexofenadina sau triazolam.

3. Medicamente transportate prin membrana celulara cu ajutorul pompelor din organism sau substratii p-glicoproteinei

Grad de interactiune : Moderat, fapt pentru care medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Unele medicamente sunt transportate la nivelul membranei celulare cu ajutorul unor pompe din organism. Piperul negru si cel alb au capacitatea de a face aceste pompe mult mai active si de sporire a cantitatii unor medicamente absorbite la nivelul membranei celulare, fapt care scade eficienta acestui tip de tratament. Medicamentele de acest gen includ etoposid, vinblastin, paclitaxel, vincristin, ketoconazol, vindesin, itraconazol, amprenavir, nelfinavir, indinavir, saquinavir, ranitidina, cimetidina, diltiazem, corticosteroizi, verapamil, eritromicina, fexofenadina, cisaprid, ciclosporina, quinidina si loperamid.

4. Fenitoin

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste administrarea acestei combinatii. Piperul negru si piperul alb au capacitatea de sporire a cantitatii de fenitoin absorbita la nivelul organismului. Astfel, administrarea simultana a celor doua tipuri de tratament poate sa conduca la intesificarea efectelor benefice si a efectelor secundare ale fenitoinului.

5. Propranolol

Grad de interactiune : Moderat, fapt pentru care medicii specialisti recomanda o atentie sporita in privinta administrarii acestei combinatii. Piperul negru si piperul alb au capacitatea de sporire a cantitatii de propranolol absorbita la nivelul organismului. Administrarea simultana a celor doua tipuri de tratament poate conduce la intesificarea efectelor terapeutice si a efectelor secundare ale propranololului.

6. Rifampina

Grad de interactiune : Moderat, fapt pentru care medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Piperul negru si piperul alb au capacitatea de sporire a cantitatii de rifampina absorbita la nivelul organismului. Administrarea simultana a celor doua tipuri de tratament poate conduce la intesificarea efectelor terapeutice si a efectelor secundare ale rifampinei.

7. Teofilina

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in privinta acestei combinatii. Piperul negru si piperul alb au capacitatea de crestere a cantitatea de teofilina n absorbite la nivelul organismului. Din acest motiv, administrarea simultana a celor doua forme de tratament poate sa determine intesificarea efectelor benefice si a efectelor secundare ale teofilinei.

8. Carbamazepina

Grad de interactiune : Minor, drept urmare se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Piperul negru si piperul alb pot sa creasca cantitatea de carbamazepina absorbita la nivelul organismului. De asemenea, aceste produse medicamentoase au capacitatea de sporire a perioadei de timp in care organismul metabolizeaza si elimina carbamazepina, fapt care determina acumularea unei doze mari ale medicamentului in organism, precum si intensificarea efectelor sale secundare.

Doze recomandate de piper alb si de piper negru

Stabilirea unei dozei benefice de piper negru si de piper alb, optima pentru fiecare persoana in parte este dependenta de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.

Comentarii

Am auzit intr-o emisiune la OTV  ca nu este indicat pentru sanatate consumul de piper negru.Nu am inteles cauza acestei afirmatii.Bolnavilor de diabet au voie sa consume piper?Bineinteles in cantitati obisnuite, in salate, gratare, etc.

Piperul negru are rol in stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid clorhidric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal. Persoanele cu diabet zaharat pot consuma cu moderatie piper. Multa sanatate!