Porumbarul


Alte denumiri ale porumbarului

Pruni Spinosae Fructus, Pruni Spinosae Flos sau Prunus spinosa.

Ce este porumbarul ?

Porumbarul este o planta medicinala ale carei flori uscate si fructe sunt utilizate pentru tratarea unor afectiuni.

Porumbarul este un arbust spontan longeviv care poate fi intalnit la marginea padurilor si gardurilor vii, pe pajisti si fanete. Frunzele si florile imbobocite se recolteaza in perioada aprilie-mai iar scoarta de ramuri tinere si fructele se recolteaza in octombrie-noiembrie. Porumbarul este inalt de pana la 3 m, are ramurile drepte, spinoase. Frunzele sunt mici ovate si de culoare verde inchis. Florile sunt albe cu nuante de roz, apar primavara. Fructele sunt drupe care la maturitate au culoarea albastru vinetiu. Scoarta se usuca la soare iar florile la umbra. Frunzele se pot folosi proaspete iar porumbele (fructele) se culeg atunci cand inca sunt crude si se usuca in cuptor.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA PORUMBARULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • indigestie, stimularea procesului de digestie, retentie de lichide, amigdalita si dureri la nivelul cavitatii bucale, raceala, tuse, afectiuni respiratorii, stare generala de epuizare, constipatie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, intensificarea transpiratiei si detoxifierea sangelui.

Care este modul de actiune al porumbarului ?

Porumbarul are proprietati ca antihemoragic, astringent, depurativ, diuretic, laxativ si tonifiant.

Uz intern: in caz de constipatie se poate prepara un decoct sau o infuzie de flori care se bea. Infuzia de flori trateaza de asemenea tulburarile digestive si tonifica organismul. Consumul de fructe stimuleaza apetitul, revigoreaza si revitalizeaza.

Uz extern: prin fierberea fructelor se obtine un suc care se foloste pentru tampoane nazale care sa opreasca epistaxisul (hemoragia nazala). Acelasi suc se poate folosi pentru spalaturi si gargara in caz de gingivita si de faringita.

Fructele coapte se pot consuma fie fierte fie la prepararea de siropuri si marmelade. Porumbele se folosesc pentru a da aroma unor ginuri si rachiuri. Daca se tin in zahar suficient timp, din fructe se obtin siropuri cu gust foarte bun.

Din fructele de porumbar se prepara o serie de bauturi alcoolice printre care “sloe gin” in Anglia, “patxaran” in Spania, “prunelle” in Franta, “umeshu” in Japonia, “prunella” si “bargnolino” in Italia.

Precautii in ceea ce priveste porumbarul

Atentie: trebuie sa respectati cu strictele dozele prescrie pentru ca porumbarul contine o substanta care produce acid cianhidric, care este un lichior incolor, cu miros de migdale amare foarte toxic pentru organism.

Recomandarea este ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa evite porumbarul.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de porumbar care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.