Rachitan


Alte denumiri ale rachitanului

Lythrum salicaria

Ce este Rachitanul ?

Rachitanul este o planta medicinala cu beneficii in diverse afectiuni.

Rachitanul creste pe langa santuri si mlastini, in zone umede pana la 1400m. Inflorescentele inflorite si mugurii se recolteaza in perioada iulie-septembrie.

Rachitanul este o planta erbacee perena cu tulpina ce are sectiunea patrata, dreapta, ramificata si paroasa, inalta de pana la 1 m. Frunzele sunt paroase, lungi, lanceolate, iar florile sunt mari si apar vara reunite in panicule colorate rosu intens. Dupa cum ii spune si denumirea stiintifica, frunzele plantei se aseamana salciei/rachitei. Grecescul “lythron” inseamna “pata de sange” si se refera probabil la proprietatile medicinale ale plantei.

Inflorescentele si mugurii de rachitan de utilizeaza proaspete si uscate.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA RACHITANULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • diaree, afectiuni intestinale, dureri menstruale, inflamatii, infectii, varicoza venoasa, sangerari gingivale, hemoroizi sau eczeme.

Care este modul de actiune al rachitanului ?

Rachitanul este antibacterian, antihemoragic, astringent, diuretic si tonifiant.

Rachitanul contine substante speciale cu efect astringent: tanin si silicarina. Acesti agenti astringenti au capacitatea de a ameliora diareea si inflamatiile. Silicarina este eficienta pentru combaterea bacteriilor si a altor daunatori de la nivelul intestinelor.

Uz intern: inflorescentele uscate si macerate in praf sau decoct de folosesc ca tratament in diaree, febra, hemoragie si flux menstrual abundent.

Uz extern: decoctul sau infuzia de flori si de muguri este utila in tratamentul ranilor, plagilor, eczemelor si secretiilor vaginale. In caz de ulcer varicos si hemoroizi se pot aplica comprese imbibate in decoct de rachitan.

Precautii in ceea ce priveste rachitanul

Pana in acest moment studiile de specialitate nu au stabilit exact daca rachitanul este sigur pentru organismul uman si in ce masura poate cauza aparitia unor efectelor secundare nefavorabile.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite rachitanul.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de rachitan care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.