Raculetul


Alte denumiri ale raculetului

Denumirea stiintifica este Polygonum Bistorta. Dar, raculetul mai este cunoscut si sub urmatoarele denumiri: carligat, iarba rosie, nodurariu, radacina serpilor.

Ce este raculetul?

Raculetul este o planta medicinala utilizata pentru fabricarea unor produse medicamentoase. Este o planta erbacee de 30-60cm, are un rizom gros, tarator si rasucit. Tulpina e simpla, dreapta, iar frunzele sunt ovale si ondulate pe margine. Florile sunt rosiatice, grupate intr-un spic cilindric iar fructul este ca o mica nuca.Raculetul creste in toata Europa, in general prin pasunile umede montane. El infloreste in perioada mai-iunie. Se recolteaza intreaga planta.Din punct de vedere chimic, raculetul contine predominant tanin.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta raculetului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • tulburari la nivel digestiv, diaree, infectii ale cavitatii bucale sau a gatului, rani.

Care este modul de actiune al raculetului?

Raculetul contine taninuri care au capacitatea de a ameliora diareea. In plus, calmeaza iritatiile de la nivelul cavitatii bucale si a gatului prin reducerea inflamatiilor.Decoctul se utilizeaza si contra disenteriei, colicilor, catarului intestinal cronic. Este foarte eficient in bolile pulmonare, pentru varice, hemoroizi, incontinenta urinara. Gargara cu decoct sau infuzie de raculet ajuta in cazul stomatitelor, gingivitelor, anginelor.Raculetul se poate folosi de asemenea pentru pansarea ranilor si in ulceratii.

Precautii in ceea ce priveste raculetul

Nu exista suficiente informatii medicale care sa dovedeasca siguranta administrarii raculetului cu scop medical.Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite raculetul.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de raculet care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.