Ricinul


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale ricinului

Ricinus communis, Ricinus Sanguines, ulei de ricin sau seminte de ricin.

Ce este ricinul?

Ricinul este o planta ce apartine familiei Euphorbiaceae. Din uleiul de ricin sunt pregatite unele produse medicamentoase.Ricinul este eficient pentru:

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta ricinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • sifilis, artrita, tulburari cutanate, abcese, basicute, inflamatii ale urechii mediane, migrene, negi, monturi, bataturi sau stimularea lactatiei.

Care este modul de actiune al ricinului?

Semintele de ricin sunt utilizate pentru pregatirea uleiului de ricin, cu puternice efecte laxative asupra organismului. In timpul sarcinii, uleiul de ricin are capacitatea de a induce travaliului prin stimularea uterului.

Precautii in ceea ce priveste ricinul

Administrat pentru perioade scurte de timp, uleiul de ricin nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista insa, situatii cand uleiul de ricin cauzeaza disconfort stomacal, crampe, senzatie de voma si lesin. Totodata, adminitrat in doze mai mari de 15-60ml/zi, acest produs poate cauza pierderea lichidelor si a potasiului in organism.Cu toate ca uleiul de ricin este eficient pentru inducerea travaliului in cazul femeilor insarcinate, acest produs nu trebuie folosit fara supravegherea personalului medical de specialitate.

Semintele intregi nu trebuie administrate pe cale orala intrucat invelisul acestora contine o substanta otravitoare letala. Simptomele intoxicatiei cu aceasta substanta poate cauza senzatie de voma, varsaturi, diaree, dureri abdominale, deshidratare, soc, distrugerea celulelor rosii, dezechilibre severe de lichide si electroliti, leziuni hepatice, renale si pancreatice sau chiar decesul pacientului.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite ricinul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu obstructie intestinala sau afectiuni ale vezicii biliare.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente diuretice

Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Daca este administrat pe cale orala uleiul de ricin detine proprietati laxative, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata adminsitrarea simultana a celor 2 forme de tratament.Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazid, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazid, etc.

Doze recomandate

Administrarea uleiului de ricin se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru constipatie: 15ml de ulei de ricin.
  2. Pentru curatarea intestinelor inainte de o interventie chirurgicala sau colonoscopie: in cazul adultilor si a copiilor cu varsta mai mare de 12 ani se va administra o doza de 15-60ml de ulei de ricin cu 16 ore inainte de efectuarea procedurii medicale. In cazul copiilor cu vasta cuprinsa intre 2-11 ani, se va utiliza o doza de 5 pana la 15ml de ulei de ricin. In cazul copiilor cu varsta mai mica de 2 ani, se va administrat o doza de 1-5ml de ulei de ricin.
  3. Pentru inducerea travaliului: de cele mai multe ori se va utiliza o doza unica de 5-120ml de ulei de ricin. In general sunt administrati 60ml de ulei de ricin, dizolvat in suc de fructe. Alte moduri de utilizate sunt: 5ml de ulei de ricin dizolvat in ceai de menta, la fiecare 2 ore, 15ml de 3 ori pe zi, 30ml la fiecare 2 ore, 30ml la fiecare 6 ore, 30ml la fiecare 3 ore (nu mai mult de 3 doze), 60ml zilnic si 60ml zilnic, timp de 2 zile.