Rodiile


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale rodiei

Punica granatum, extract de rodie, floare de rodie, fruct de rodie, frunze de rodie si extract de frunze de rodie.

Ce este rodia?

Rodia este un copac ale carei parti si fructe sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Rodia este ineficienta pentru:

  • boala pulmonara cronica (boala pulmonara obstructiva cronica - BPOC).

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta rodiei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • nivel crescut de colesterol (hiperlipidemie), afectiuni cardiace, infectii intestinale produse de viermi, nivel crescut al tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala), rigidizarea arterelor (ateroscleroza), obezitate si scaderea in greutate, afectiuni gingivale, infectii fungice ale cavitatii bucale, diaree, dizenterie, amigdalita, hemoroizi sau cancer de prostata.

Care este modul de actiune al rodiei?

Rodia este bogata in substante ce detin efecte antioxidante asupra organismului. Studiile preliminare au demonstrat faptul ca sucul de rodii are capacitatea de a incetini procesul de evolutie al aterosclerozei, precum si de a combate celulele canceroase din organism. Cu toate acestea nu s-a stabilit cu exactitate daca administrarea constanta a sucului de rodii ofera rezultatele scontate.

Precautii in ceea ce priveste rodia

Pentru majoritatea oamenilor sucul de rodii nu prezinta riscuri asupra organismului. Cu toate ca de cele mai multe ori aceasta planta nu cauzeaza efecte secundare, exista situatii cand rodia duce la aparitia reactiilor alergice.Aplicata direct la nivelul pielii rodia poate cauza sensibilitate manifestata prin mancarimi, inflamatii, rinita si dificultati respiratorii.Sucul de rodii nu prezinta riscuri asupra femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza. Nu s-a stabilit insa daca alte produse pe baza acestui fruct, asa cum este extractul de rodii, este sigur in aceste perioade.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite rodia:

  • persoanele care in general prezinta alergii la plante;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Carbamazepina
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Organismul metabolizeaza carbamazepina pentru a o elimina. Rodia are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta carbamazepinei.

2. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2C9 (substrat CYP2C9)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Rodia detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin diclofenac, fluvastatin, ibuprofen, irbesartan, fenitoin, meloxicam, piroxicam, celecoxib, amitriptilina, warfarina, glipizid, losartan, tamoxifen, tolbutamid, torsemid si S-warfarina, etc.

3. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2D6 (substrat CYP2D6)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Rodia detine capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.

Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, clozapina, codeina, desipramina, donepezil, fentanil, flecainida, fluoxetina, meperidina, metadona, metoprolol, olanzapina, ondansetron, tramadol, trazodon, etc.

4. Medicamente modificate la nivelul ficatului (citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Rodia detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente.Unele medicamente de acest gen contin ciclosporina, lovastatina, claritromicina, indinavir, sildenafil, triazolam, etc.

5. Medicamente antihipertensive (inhibitori ACE - enzima de conversie a angiotensinei)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Rodia are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala. Astfel, administrarea rodie impreuna cu inhibitorii ACE este contraindicata, in caz contrar existand riscul ca tensiunea arteriala poate ajunge mult sub nivelul normal (hipotensiune arteriala).Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, etc.

6. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (medicamente antihipertensive)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Rodia are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala. Astfel, administrarea rodie impreuna cu medicamente antihipertensive este contraindicata, in caz contrar existand riscul ca tensiunea arteriala poate ajunge mult sub nivelul normal (hipotensiune arteriala).Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipin, hidroclorotiazida, furosemid, etc.

7. Rosuvastatina
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Organismul metabolizeaza rosuvastatina pentru a o elimina. Rodia are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale rosuvastatinei.

8. Tolbutamina
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Organismul metabolizeaza tolbutamina pentru a o elimina. Rodia are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale tolbutaminei.

9. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Organismul metabolizeaza warfarina pentru a o elimina. Rodia are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale warfarinei

Doze recomandate

Stabilirea dozei de rodie, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.